Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Menő cuccok ócskaságokból

Biztos van egy csomó kifakult pólód, kopott (és nem koptatott!) farmered, agyonmosott inged. Ezeket a holmikat már cikis felvenni, inkább csak otthon lógsz bennük. Nem kell rejtegetned ezeket és nem is kell új cuccokat venned, hogy kicseréld a ruhatárad, figyelj csak!


Van egy módszer, ami az ócskából, menőt, de mindenek előtt egyedit csinál. Tanuljunk meg együtt batikolni.

Mi kell a batikoláshoz?

1. Valamilyen darab anyag, amelyet befesthetünk.

Ez lehet ruha, plo, farmer, de lepedő, függöny, abrosz, zsebkendő is, és bármi, amit fel akarunk dobni egy kicsit. Fontos, hogy pamut vagy farmer anyagot használjunk, mert a festékek nem fogják be a műszálat. Első pár alkalommal szerencsés, ha világos alapszínű ruhákon kipróbálni ezt a technikát. Később, amikor már rutint szereztünk, ismerjük a festékeket, lehet sötétebb alapszínekkel is kisérletezni.

2. Ruhafesték.

Minden háztartási boltban lehet kapni. Ezek általában színező porból és fixálóból állnak. Mindenképpen olvassátok el a használati utasítást, mert minden festék más időtartam alatt fejti ki a hatását és fixálni sem ugyanannyi ideig kell őket.

Spárga vagy olyan fonál, amely nem egykönnyen szakad el, kisebb kövek, tű, cérna, egyforma nagyságú fa lapok.

Egy nagyobb (10-15 literes) lábos. Szerencsés, ha olyat találunk, amelyet már nem használnak főzésre. A festéket ki lehet sikálni az edényből, de jóval egyszerűbb, ha nem kell.
Hogyan kell batikolni?

Vegyünk egy sima fehér pamut pólót. Az alábbiakban leírjuk, hogy az egyes technikákkal, milyen hatást érhetünk el.

Vízszintes csíkok: megfogjuk a pólót a nyakánál és a spárgát körbe rákötjük, majd föntről lefelé haladva körbetekerjük az egész ruhadarabot és alul elkötjük a fonalat. Fontos, hogy jó erősen tekerjük és kössük meg, különben nem lesz szép a minta. Ezután az összetekert pólót a festék dobozán feltüntetett módon és időre betesszük a festékbe.

Körök: ebben az esetben kiterítjük magunk elé a pólót egy asztalra. Kiválasztjuk a helyet, hogy hová és mekkora kört szeretnénk. Megkeressük a képzeletbeli kör középpontját és ott felcsípjük az anyagot. Spárgával körbetekerjük az alakzat szélét. A kör ott fog kirajzolódni, ahol a kötél van. Ebben az esetben is fontos, hogy jó erősen kötözzünk. Természetesen egy pólóra több kisebb-nagyobb kört is rakhatunk. Ha mindet rákötöztük, jöhet a festék.

Koncentrikus körök: az eljárás ugyanaz, mint a szimpla kör esetében. Először felkötözünk egy nagy kört, majd az így kapott fülecskét egymástól egyenlő távolságra még több helyen megkötjük. A legkisebb körbe belekötözhetünk egy követ, mert az is segít, hogy a minta szépen rajzolódjon ki.Függőleges csíkok: ez a minta a leginkább idő- és munkaigényes. Vastag cérnával kell a pólón függőleges csíkokat varrni. Kiválasztjuk a csíkot, amely mentén haladni akarunk, pár centi hosszan harmonika szerűen összehajtogatjuk az anyagot, majd jó erősen húzva a cérnát, egyik oldalról a másikra haladva egymáshoz varjuk a gyűrődéseket. Ahhoz, hogy ez a minta jól látszon, nagyon erősen és aprólékosan kell varrni, különben a festék beszivárog a ráncok közé és ott is megfesti az anyagot.
Szabályos vonalak: most használhatjuk fel a fadarabokat. A befestendő felületet szépen, szabályosan összehajtogatjuk akkorára, amekkorák a fadarabjaink. Az összehajtott részt beszorítjuk a két fa közé és azokat spárgával áttekerjük, egymáshoz rögzítjük. Ez a módszer jól alkalmazható zsebkendő, póló ujja vagy alja, abrosz festésekor.

Ötvözés: ezeket a technikákat természetesen ötvözni, keverni is lehet. Például, ha több kört már rákötöztünk az anyagra az egészet áttekerhetjük spárgával.

A függőleges csíkokba kötözhetünk bele kisebb köröket, a varrást eldolgozzuk majd a kör másik oldalán folytatjuk.

Színes batikolás: ahogy a mintákat, úgy a színeket is lehet keverni, variálni. Megtehetjük, hogy a póló alját például pirosba, de a tetejét kékbe mártjuk bele. Egyszerűen nem nyomjuk az egész anyagot bele a festékbe hanem a felét hagyjuk kilógni, majd azt később egy másik színbe rakjuk.

A póló három szinű lesz, ha kötözünk rá mintákat, megfestjük, majd átkötözzük és egy másik színbe is belerakjuk.

Hogyan kezeljük a batikolt anyagokat?

A fixálás ellenére is a batikolt dolgok eresztik a színűket, ezért eleinte csak kézzel lehet mosni őket. A mosógépben nemcsak a többi ruhát, de saját mintáikat is összefognák. 10-15 mosással általában kimosódik az összes felesleges festék, így utána már gépben is lehet mosni őket.

Hát, ennyit a batikolásról. Nagyon szép, egyedi dolgokat lehet így készíteni. Ilyen ajándéknak biztosan mindenki örül. Ha egy ruhadarab mellett döntesz, akkor ne felejtsd el megtudakolni a ruhaméreteket!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámgyorsan akar válni Ördög Nóra!

Ördög Nóra és férje, Rubin Kristóf gyors válást tervez – tudta meg a Bors. Az ok egyszerű:… Tovább olvasom