Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Melegházasságok ezreit érvényteleníthetik

Több ezer Kanadában köttetett melegházasságot nyilváníthat törvénytelenné egy leszbikus pár esetét bemutató kanadai kormányzati jelentés.
Több ezer Kanadában köttetett melegházasságot nyilváníthat törvénytelenné egy leszbikus pár esetét bemutató kanadai kormányzati jelentés - adta hírül csütörtökön a Global Post amerikai hírportál.

A kanadai kormány azzal érvelt egy torontói bírósági perben, hogy a Kanadában házasságra lépett meleg párok frigye csak akkor minősülhet jogszerűnek, amennyiben saját államuk is elismeri az azonos neműek házasságát. A szóban forgó, a próbaper kiindulópontjául szolgáló kormányzati jelentés egy leszbikus párt érint, akik 2005-ben házasodtak össze Torontóban, és most el akarnak válni.

Az igazságügyi minisztérium ügyvédje ezzel összefüggésben törvénytelennek titulálta a frigyet, mondván, hogy a Floridában, illetve Angliában élő pár hazájában nem kelhetett volna egybe. Az ügyvéd okfejtése szerint a válás lehetetlen, hiszen a pár valójában sosem házasodott össze. A The Globe and Mail hírportál szerint ugyanakkor Stephen Harper kanadai kormányfő később cáfolta, hogy konzervatív kormánya napirendre tűzte volna a kérdést.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű információ az esettel kapcsolatban, és jelezte, hogy további felvilágosítást fog kérni az ügyben. A harmincas éveik elején járó hölgyek személyazonossága a bíróság határozatának értelmében nem hozható nyilvánosságra, az őket védő, elismert torontói ügyvédként tevékenykedő Martha McCarthy megdöbbentőnek, az emberi méltósággal és az emberi jogokkal ellentétesnek ítélte a kormány hozzáállását.

McCarthy korábban meghatározó szerepet játszott abban, hogy 2004-ben legalizálták az azonos neműek házasságát. Azóta mintegy 15 ezer melegházasság köttetett Kanadában, s ebből több mint ötezer külföldiek részvételével.

Olvasóink írták

  • 1. Loich 2012. január 13. 10:42
    „Miért lenne akkora dolog ha világon mindenütt elfogadnák a melegházasságokat ? Kit zavarna, de komolyan? Ugy élnek min bárki, csak majd nem a homofób család fogja majd kirántani az életben maradt EMBER alól a lakást, kocsit, mindent.... Nincs baj velük, ők is emberek, ismerek ellenben olyan nemzeti keresztyén családot ahol a vallás miatt nem válnak, de otthon repülnek a csészealjak, és mindenféle aljasság zajlik. A heteró lét nem jelent erkölcsileg és emberileg magasabb szintet, akinek bármiből is több jár !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták Madonna kosztümös szerelmesfilmjét

Londonban is bemutatták Madonna második játékfilmjét, amely Wallis Simpson elvált amerikai nő és a… Tovább olvasom