Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Meleg büszkeség - Nincs ilyen nevű betegség

˝Ne tudja meg senki, hogy milyen érzés egy pillanat alatt romokban látni a szülői ábrándokat, szembesülni azzal, hogy a fiam homokos!˝

(50-es éveiben járó férfi leveléből)
˝Teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek, pedig a problémáimat magam szoktam megoldani. Bizalmi munkakörben dolgozó, jó hírben álló, családos ember vagyok. Bár nagyobb családot szerettünk volna, csak egy gyermek adatott: fiú, most 22 éves. Mindent megadtunk neki, a legjobb egyetemre jár. Jó eszű, jóképű, sportos, kedves természetű gyerek, mindene megvan ahhoz, hogy boldog élete legyen: karrier, szép család. Ne tudja meg senki, hogy milyen érzés egy pillanat alatt romokban látni a szülői ábrándokat, szembesülni azzal, hogy a fiam homokos! Ha valaki mondja, nem hiszem el, de hát magam nyitottam majdnem rájuk a nyaralóban: egy ágyból keltek ki a barátjával! Még aznap kérdőre vontam, és nyíltan, szinte büszkén a képembe vágta: Igen, igen, az vagyok! Ezt el kell fogadnotok, ez van! Az anyja teljesen padlón van, azóta nyugtatókon él. Előkotorászta a ládából a fiunk első babacipőjét, nézi és csak sír, mint aki gyászol. Én ezt a helyzetet nem fogadom el! A fiamat káros befolyás érte, bajba került és nekem segítenem kell rajta, akkor is, ha ő most ezt nem akarja. Lehetetlen, hogy ne legyen valami terápia, ami segít neki rátalálni az egészséges heteroszexualitásra! Tennem kell valamit, de nem tudom, merre induljak el.˝

Rendes emberek


Vajon mitől lett ez a történet ilyen tragikus? A szereplők – apa, anya, fiú, – mind rendes emberek, jó szándékúak, törekvők, összetartók. Nézzük őket külön!

Az apa

A családszerető apa naturálisan, nyersen szembesül fia másságával, ami mélyen fölkavarja őt több okból is. Egyrészt az apának a homoszexualitással kapcsolatos zsigeri reflexei és előítéletei most hirtelen a saját fiára vonatkozva törnek felszínre. Kettejük kapcsolata egy csapásra minden szinten (érzelmek, szokások, szabályok) elbizonytalanodik. Az apának bűntudata van a kialakult helyzetért.


Másképp akarta nevelni a gyermekét, és úgy érzi, mulasztott azzal, hogy nem vette idejekorán észre a dolgokat. Bűntudatához szégyenérzés is társul: vajon hogy néznek majd rájuk, a ˝mintacsaládra˝ a barátok, rokonok, munkatársak. Közben látja összeomolva a feleségét, ami őt családfői kiállásra és cselekvésre ösztönzi. Nem tudja másképp látni a dolgokat, csak úgy, hogy a fiú ˝beteg lett˝, tehát meg kell gyógyítani, ˝rosszba vitték", tehát meg kell menteni és ezzel megvédeni az egész családot.

Az anya

Az anya, aki föltehetően nehéz korban van, amúgy is nehezen viselhette egyetlen fiúgyermeke kirepülését a családi fészekből. Nyilván fogta volna még, kötötte volna még magához. Eddig a lányoktól féltette: ezt az érzést nem lehet csak úgy átírni fiúkra! És odalett a szép jövőről álmodott kép: jönnek az unokák, együtt a nagycsalád, bográcsolunk, nevetgélünk.


Emocionális veszteség, mondja a pszichológia. Könnyen okoz depressziót. Meghalni vagy kihalni, az azért nem ugyanaz.

A fiú

No és a fiatalember? Ő tűnik legbiztosabbnak a dolgában. Eddig is jól egyensúlyozott. Remélhetőleg ez a családi válság teljesen felnőtté érleli, és egyszerre áll ki önmagáért és a szeretteiért, vállalja a konzekvenciákat és még arra is marad ereje, hogy támogassa azt, aki arra nagyon rászorul. Ez volna az ideális ˝hepiend˝. A gyakorlatban viszont már azt is nagyon jó fejleménynek nevezném, ha a szülőktől való távolodás, leválás traumáit minimalizálni lehetne. Távolodni egy újraközeledés reményében.


Segíteni egyébként annak a rászorulónak lehet, aki kéri, aki hagyja és aki önként együttműködik. Javaslom, hogy keressenek fel egy családterapeuta specialistát.


Nincs betegség, nincs terápia sem

A homoszexualitást az 1970-es évek elején kivették a betegségek nemzetközi rendszeréből. Vagyis azóta nincs ilyen ˝diagnózis˝, nincs ilyen nevű betegség és értelemszerűen nincs hozzá való ˝terápia˝ sem.

Alaphelyzetben a homoszexualitás a serdülőkor kezdetétől indul, és ha előbb nem, ifjúkorra már mindenképpen stabilan a személyiségi identitás, önazonosság része. A valódi homoszexualitás nemcsak ösztönérdeklődés és gyakorlat, hanem sajátos önkép és világlátás, sajátos életstílus, amely a szociális, emberi kapcsolatok jellemző mintázatával jár. A homoszexualitás evolúciós paradoxon, hiszen genetikailag nem örökíthető, a történelem évezredeit mégis a jelenig kíséri. Amikor homoszexuális ember viselkedik kriminálisan (zaklatás, megrontás, pedofília, szeméremsértés, erőszak stb.), az hasonlóan büntetendő, mint a heteroszexuálisnál, azonban tudni kell, hogy kriminális tette nem a szexuális irányultságából, hanem többnyire a pszichopátiájából fakad.

Érdekes megfigyelni másrészt, hogy egy zseniális művész, aki történetesen homoszexuális, hogyan tudja kreatív forrásként használni ezt a fajta másságát, lelkének különleges érzékenységét, fogékonyságát és színeit.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. pityesz 2010. március 27. 13:19
  „Gyerek úgyse kell.Tehát így vagy úgy ki hal a magyar.Csak ne legyen kőtelező.”
 • 113. piteam 2010. február 23. 05:29
  „Na látjátok !
  Minden csoda 3 napig tart.
  Addig sem kell a saját házunk elejét seperni.
  Pedig többre mennénk vele !
  Ez a Veleje !”
 • 112. Mankapunka 2010. február 22. 22:56
  „maradandó

  megteszem a lépéseket e-mailben,köszönöm”
 • 111. MTT 2010. február 22. 12:25
  „Szerintem meg nem kellene kommentálni a dolgokat, két okból gondolom: 1,- akit érint, úgy sem fogja veletek megosztani, 2,- akit meg nem, az meg könnyen fog itt köpködni. Többször leírtam már, és most is ezt teszem, - a felvonulással, meleg házassággal nem értek egyet, de azért, megkövezni sem kell őket. TOLERANCIA. ez a jó szó. Vagyis ez lenne, ha mindannyian felnőnénk a dologhoz. Élni és élni hagyni.”
 • 110. maradando 2010. február 22. 00:54
  „Mankapunka
  Kérvényezned kell az "illetékes"Minisztériumban,hogy helyezzék a "melegfelvonulást" Január hónapra !”
 • 109. Mankapunka 2010. február 21. 21:45
  „Múlt Nyáron se tudtunk rendesen közlekedni,mert a rohad Andrássy út le volt zárva "miattuk",mert ők felvonulnak,ő "nagyságuk".
  Húúú,de átkoztam akkor hétvégén őket <moderálva>

  Akkor ennyi erővel lehetne hetero felvonulás is Pesten.Az miért nincsen kedves melegságet támogatók????

  A magyar népi szokások népszerűsítésért miért nem zárják le az Andrássy utat???

  Várom a válaszokat.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 108. adlerzsigabá 2010. február 21. 21:32
  „Itt a magyarázat:

  ",,az óvodai nevelés tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását"." (Kormányrendelet-részlet)

  Buzinevelde?”
 • 107. soproni 2010. február 21. 19:38
  „Ne csak az ő viselkedésükön akadjatok ki! Mi a véleményetek a tizenéves lányokról? Átlagosan 15 éves korukban vesztik el a szüzességüket...mi a véleményetek a saját lányukat,nagyanyjukat és a gyerekeket megerőszakolókról ? Mi avéleményetek azokról a pedofilokról,akik a gyermek pornóból profitálnak és mi a véleményetek azokról akik az alkalmi sexben lelik örömüket?No és arról,hogy a szórakozóhelyeken a wc-ben sexelnek az igényesnek egyáltalán nem mondható frissen megismerkedtek? sorolhatnám még,de nekem ettől is kifordul a gyomrom. Ja.....és ami a lényeg! Ők a heterókat képviselik.”
 • 106. soproniarc 2010. február 21. 18:34
  „megértem a két szülőt, bárki bármit mond, ez egy betegség, ez nem normális dolog. Engem sosem érdekelt, hogy otthon ki melyik végén áll annak a bizonyosnak, de amikor az utcán kérkedve csinálják a dolgaikat, meg a meéleg felvonulás.... pont ezért... egy kultúrált ember, legyen az meleg vagy heteró, nem fog pávatollakkal az utcán egyszál vugyiban flangálni. ezt kéne megértenie a baloldalnak. Nem akarjuk bántatni a melegeket, de ez azért már sokkkk! mondhat bárki bármit, akkor is ez a normális”
 • 105. egycsornai 2010. február 21. 18:01
  „elfogadom csak ne erőltessék. heteró vagyok. mégse ordítom ki a világnak. magánügy... ez van...
  unom már hogy rám erőltetik hogy fogadd el! szerintem nekik is el kéne fogadni előbb és nem bizonygatni mindenkinek... ez olyan fura lehet hogy magukat bíztatják csak?”
 • 104. soproni 2010. február 21. 17:01
  „moderálva”
 • 103. Phobos 2010. február 21. 15:02
  „re 94

  Így van régen üldözték, ma elnézik, nemsokára kötelezővé teszik. :(

  Semleges neműnek kell nevelni az óvodást

  A kormány úgy módosította az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló jogszabályt, hogy arról nem kérte ki a szakmai szervezetek véleményét.
  Valószínűleg nem véletlenül járt el így, hiszen a módosítás ellen a pedagógusok döntő többsége tiltakozik. A rendelet értelmében ugyanis a következő nevelési év kezdetéig úgy kell módosítani az óvodai nevelési programokat, hogy a jövőben az óvónők tudatosan kerüljék a nemi sztereotípiák erősítését.

  A módosítás ellen Bajzák Erzsébet lépett fel a Közoktatás-politikai Tanács ülésén az egyházi iskolafenntartók képviseletében. A szakember rámutatott: a sérelmezett mondat nem szerepelt a szakmai szervezetekkel egyeztetett rendelettervezetben, ezért azonnali magyarázatot vár arra, hogy az hogyan került be utólag, a szakembereket megkerülve a jogszabályba.

  A Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium nem tudott azonnali választ adni Eszter nővérnek, csupán arra tettek ígéretet, hogy harminc napon belül írásban megindokolják a döntésüket.

  Az egyházi szakemberek felháborodtak az új szabályon. - Egészen ijesztő az az irányvonal, amelyet a kormány az óvodai nevelésben akar bevezetni. Mit is jelent a gyakorlatban a nemi sztereotípiák kerülése? Például azt, hogy a mesében nem apának és anyának, hanem egyes és kettes szülőnek kell hívni a családot. Vagy azt, hogy a jövőben be kell avatkozni a gyermekek játékába, ha a kislány túl sokat babázik. Ebben az esetben meg kell próbálnunk rávenni, hogy játsszon inkább a markolóval. Nemi sztereotípia a lányos öltözködés, a szoknya, a hosszú haj, a masni és a lakkcipő is. Ha a jogszabályt komolyan vesszük, akkor azt kell kérnünk a szülőktől, hogy a jövőben a kislányokat is inkább nadrágban járassák - jelentette ki Papp Kornél, a református zsinati oktatási iroda vezetője. Papp leszögezte: a jogszabály támadja a család intézményét, annak tudatos szétverésére törekszik, ami szöges ellentétben áll a keresztény ember világképével. A gyermekek fele már most sem teljes családban nő fel, a pedagógustársadalom elnőiesedett, így a fiúk egy része már jó ideje csak az óvodában ismerkedhet meg az apaképpel. Ha ezt is elveszik tőlük, akkor a felnövekvő generáció már nem lesz tisztában azzal, miért érték a hagyományos családban élés és a gyermekvállalás, illetve miért alapvető, hogy az apa férfi legyen, az anya pedig nő.

  Papp kijelentette: a kormány ezzel a lépéssel tudatos támadást indított a család mint intézmény ellen, és a hagyományos anyakép és apakép lerombolására törekszik. Ez végzetes következményekkel járhat, hiszen egyre több lesz a nemi identitását kereső felnőtt, aki nem él majd családban. Hozzátette: az ember egymagában sokkal jobban manipulálható, mintha egy közösség, legfőképp egy erős és összetartó család tagja.

  Szakértők szerint az ominózus mondat jogszabályba emelése nem más, mint a gender ideológia oktatásba való becsempészése. A gender ideológiát a Szociális és Munkaügyi Minisztérium saját honlapján népszerűsíti az esélyegyenlőségi tervek címszó alatt. Ismertetőjében az új világnézetnek csak a pozitív elemeit emeli ki, annak a családellenességéről nem szól.

  Az oktatási tárca az egyházi szakemberekkel ellentétben azt állította, hogy az óvodai alapprogram valamennyi módosításáról egyeztettek, és a javasolt módosításokat a Közoktatás-politikai Tanács el is fogadta. Az OKM közoktatási főosztályának válaszában igyekszik a negatív sztereotípiákra koncentrálni. Azt írják: a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos mondat a legnagyobb félremagyarázás mellett sem jelentheti azt, hogy az óvodának feladata a nemi szerepek eltakarása, a nemi identitás megszüntetése. Fontos ugyanakkor, hogy már az óvodában el kell kezdeni a gyermekek ráébresztését arra: nincs alá- és fölérendeltség nő és férfi között.

  A tárca konkrét példát is hozott a negatív sztereotípiákra: ilyen, amikor azt mondjuk, hogy a tipikus férfi erős, célratörő. A tipikus nő gondoskodó, kedves, visszahúzódó. A nő főz, mos, takarít, a férfi karriert épít és pénzt keres, eltartja a családot. A minisztérium leszögezi: egy modern társadalomban a nevelés során kerülni kell ezen nemi sztereotípiák erősítését.”
 • 102. piteam 2010. február 21. 05:08
  „A legnagyobb Úr a Természet.
  Tanulhatsz Tőle.
  Ezért jöttél a Világra.
  Hagyd Békében.
  Amig nem tudsz ELFOGADNI,
  addig ne várd,hogy elfogadjanak.”
 • 101. piteam 2010. február 21. 05:01
  „Ahány falevél az ágon,ahány fűszál a réten...”
 • 100. piteam 2010. február 21. 04:59
  „Ahány felevél az ágon,
  mégsincs két egyforma,
  mégis békésen megvannak egymás mellett.
  Ahány ember a világon
  mégsincs kél egyforma,
  de mégsem bírnak meglenni egymás mellett.
  Tagadhatsz bármit, a legnagyobb Úr a Természet.
  Tanulhatsz tőle.
  Ezért jöttél erre a világra.

  Aníg nem tudsz elfogadni,addig ne várd, hogy elfogadjanak !”
 • 99. mókaficek 2010. február 21. 01:48
  „98.
  Meleg a húsleves, a hamutartó és a bicikli az más. Akkor ezeknek mi a nevük??? Mi volt régen??? Természetellenes dolgot nem kellene természetessé tenni............”
 • 98. soproni 2010. február 20. 13:02
  „Mitől lesz valaki meleg?

  "Sokféle oka van, de igazából a tudósok se tudják tutibiztosra.

  A genetika (Xq28 génszakasz) kb. 60%-ban határozza meg hogy valaki meleg lesz.

  Közrejátszik az is hogy még születés előtt milyen hormonhatások érik a magzatot az anyméhben,

  számítanak a családi és tágabb környezetből ért hatások is (pl. csonka család)

  és igenis van benne döntés is, mert van olyan ember aki nem tudja elfogadni hogy meleg és ezért önmegtartóztató életet él, vagy feleségül vesz egy nőt akit valójában nem is szeret."

  Azok,akik megvetik a melegeket kit tennének felelőssé,ha nekik is hasonló okok miatt ilyen gyerekük születne?(mert ugye bárkinél előfordulhat)”
 • 97. NHani 2010. február 20. 12:59
  „Ez kb olyan megjegyzés volt mint az oviban.:D Megint nem sok értelmes volt benne.:D "Ne vitatkozz a fecsegővel, ne hordj fát a tüzére!" Szép hétvégét mindenkinek:)”
 • 96. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 20. 12:40
  „moderálva”
 • 95. NHani 2010. február 20. 12:31
  „Érdekes hogy én nem érzem hogy valaha is homoszexuálissá kéne válnom.....az hogy Te ezt érzed, az elég érdekes, szóval lehet hogy a félelmeid mögött valós háttér van...esetleg vmi hajlam??:D”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeruzsálem a X. században

Jeruzsálemet Bagdadból irányították az Abasszidák, akik a várost vívott sok-sok háború során… Tovább olvasom