Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Megvesznek kilóra - A világ legkorruptabb cégei

Jó eséllyel egy orosz építő- vagy olajipari cég a világ legkorruptabb külföldi befektetője. A pénz nem számít, szinte bárkit megvesznek kilóra.

A világkereskedelemben jelentős részesedésű feltörekvő országok, köztük Oroszország, Kína, India, Mexikó, Brazília vállalatai erős hajlandóságot mutatnak arra, hogy megvesztegetéssel szerezzenek előnyt külföldi vállalkozásaik során - derül ki a Transparency International (TI) friss felméréséből, amelyet a december 9-ei korrupcióellenes világnap alkalmából tett közzé. A kereskedelmi és a közvetlen külföldi befektetés terén 22 legaktívabb országot felmérő vizsgálat szerint az építőipar, az ingatlanfejlesztés, az olaj- és gázipar területein működő vállalatok a leginkább érintettek korrupciós ügyekben.

Miért nincs Magyarország a listán?

Magyarország nem szerepel a listán, hiszen az azt mutatja, hogy az adott államból származó befektetők külföldön mennyire hajlamosak a helyi hivatalnokok megvesztegetésére, márpedig a magyar cégek nem számítanak nagy tőkeexportőrnek - tájékoztatott Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója a Napi Online-t. Hozzátette: idehaza a fordított kérdés lenne érdekesebb, vagyis azt kellene felmérni, hogy a magyar köztisztviselők mennyire hajlamosak korrumpálódni. A TI listája itthon azért is érdekes lehet, mert abból megtudható a hazai cégek, döntéshozók és polgárok számára, hogy melyik ország ideérkező befektetőjével szemben érdemes óvatosnak lenni, illetve - ha rosszmájúak akarunk lenni - melyiktől várható komoly baksis.
A belgák kennek a legkevésbé

Az úgynevezett megvesztegetési indexet (Bribe Payers Index - BPI) 2742 vállalatvezető két kérdésre adott válasza alapján számították ki. Őket arról kérdezték, megítélésük szerint a velük üzleti kapcsolatba lépő külföldi vállalatok mennyire élnek a megvesztegetés eszközével az adott országban. A válaszok alapján a 22 országot egy 0-tól 10-ig terjedő skálán rangsorolták. A nagy pontszámok a korrupciós hajlandóság alacsony voltát mutatják, így - amint azt a mellékelt táblázat is mutatja - Belgium és Kanada vállalatai a legkevésbé korruptak külföldön. Ezeket Hollandia és Svájc követi, majd az Egyesült Királyság, Németország és Japán következik. A legrosszabb mutatóval Oroszország rendelkezik, de magas megvesztegetési hajlandóságot mutat továbbá Kína, Mexikó és India is.

Olajozott olajügyletek

Az országok szerinti rangsorolása mellett a felmérés kitér az ágazatok szerinti megvesztegetési gyakoriság vizsgálatára is. Ez alapján két új ágazati rangsor alakult ki. Az első aszerint, hogy az egyes ágazatokban működő vállalatok milyen mértékben vesztegetnek meg közalkalmazottakat, a második aszerint, hogy az egyes ágazatokban tevékenykedő vállalatok milyen mértékben vesztegetnek meg politikusokat és pártokat annak érdekében, hogy befolyást gyakoroljanak a döntéshozatalra, a kormányzati politikára és a jogi szabályozásra. Ezt a jelenséget az állam bekebelezéseként (state capture) szokták megjelölni. Az első rangsor azt mutatja, hogy a korrupció által leginkább érintett ágazatok az építőipar és állami fejlesztések, az ingatlanfejlesztés, olaj- és gázipar, nehézipar és bányászat. A legtisztább területeknek az információs technológia, halászat, bank- és pénzügyek számítanak.

A második rangsor az előbbihez hasonlóan az építőipar és állami fejlesztések, olaj és gáz, bányászat és ingatlanfejlesztés területén működő vállalatokat mutatja a leginkább hajlandónak arra, hogy kenőpénzek kifizetésével szerezzenek befolyást az államra. Ugyanakkor ebben a rangsorban a bank- és pénzügyi szektor rosszabb teljesítményt mutat, mint a közalkalmazottak megvesztegetése terén.

Olvasóink írták

 • 3. ideals 2008. december 10. 19:49
  „"A pénz nem számít, szinte bárkit megvesznek kilóra."
  -- Cirka 80 kilót nyomok! Ide a suskával!!! - Euróban kérem! - ha csak USD-ban tudnak fizeni, akkor a másfélszeresét - kilóban!! - persze. 80 kiló Euró, a legnagyobb címletekből!!!”
 • 2. tönd 2008. december 10. 18:45
  „vagy inkább nem a pénz boldogit hanem a mennyisége.............”
 • 1. syphax 2008. december 10. 09:09
  „Liberálbolsevik szleng:" A PÉNZ NEM BOLDOGIT, CSAK A SOK PÉNZ."
  Nomen est omen!
  syphax”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb dioxinos hús Magyarországon

Az ír sertéshús Lengyelországból érkezett, az összesen 70 tonna áru jelentős többségét azonban… Tovább olvasom