Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Megvan Ned Kelly feje?

Lehet, hogy megkerült Ned Kelly, a legendás ausztrál "betyár" feje: egy 74 éves új-zélandi koponyagyűjtő asszony rukkolt elő vele.
A sokak által nemzeti hősként, ausztrál Robin Hoodként tisztelt Kelly földi maradványait - 132 évvel a kivégzése után - idén augusztus elején kapták meg az ausztrál államtól Kelly családjának leszármazottai, ám fej nélkül, mivel az több évtizede eltűnt. Teste többi részéről - amely egy börtön tömegsírjából került elő - tavaly bizonyosodott be a csontok DNS-elemzése révén, hogy valóban Kellyről van szó.

A bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki 1880-ban. A börtönt 1929-ben bezárták, és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem volt ismert, hogy hol van a Kelly-banda fejének feje, családja leszármazottai pedig augusztus elején felhívással fordultak a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly "teljesen" békében.

Teljesülhet kívánságuk. Az új-zélandi Anna Hoffman jelentkezett a földi maradvánnyal. Azt állítja, hogy 30 éve kapta a koponyát, amikor Melbourne-ben vakációzott egy biztonsági őrtől. Egyik este koponyákról beszélgettek, mire másnap a férfi beállított hozzá eggyel, közölve, hogy az Ned Kellyé, és azt tanácsolva, csempéssze haza.

Anna Hoffman nem berzenkedett - az 1960-as, 70-es években boszorkány hírében állt -, és hazavitte Kelly fejét.

"Tisztelettel bántam vele. Nem használtam se mécsesnek, és vörösbort sem ittam belőle" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap.

Hoffman közölte, hogy húszdarabos emberi koponyagyűjteménye van, és ha bebizonyosodik, hogy a Kelly-gyanús valóban Kellyé volt, akkor visszaadja a rabló családjának.

Kellynek amúgy már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá, és akkoriban rekordösszegű vérdíjat - 8 ezer fontot - tűzött ki a fejére.

A kutatóknak a tavalyi DNS-vizsgálathoz a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Waszlavik Gazemberrel lép fel a Kerekes Band

Az egyik legnépszerűbb magyarországi világzenei formáció és a Bizottság egykori tagja egy új közös… Tovább olvasom