Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megtalálták Jézus keresztjének szögeit?

Simcha Jacobovici dokumentumfilm-rendező állítása szerint megtalálták a Jézus keresztre feszítésekor használt szögeket, a legtöbb szakértő azonban kétségbe vonja feltevését.
 
Az izraeli születésű kanadai rendező The Nails of the Cross (A kereszt szögei) című legújabb dokumentumfilmjében eleveníti fel hároméves kutatásának történetét.

A film kiindulási pontja egy 1990-ben talált ősi sír, amelyről sokan úgy tartják, hogy Kaifás zsidó főpapnak, Jézus elítélőjének nyughelye. A sírban két vasszöget találtak, melyeket Jacobovici érvelése szerint - történelmi, szövegelemzési és régészeti alapon - valószínűleg keresztre feszítéskor használtak. Mivel pedig Kaifást egyedül Jézus keresztre feszítésével hozzák összefüggésbe - folytatja a rendező -, feltehető, hogy ezeket a szögeket Jézus kivégzésénél használták.

A film szerint a szögek a sír felfedezése után eltűntek, és csak húsz évvel később bukkantak fel ismét egy tel-avivi laboratóriumban.

A dokumentumfilm már megjelenése előtt nagy vitákat váltott ki Izraelben és a szakmabeliek körében. A legtöbben elvetik Jacobovici állítását, egyesek egyenesen szenzációhajhásznak nevezik a rendezőt.
Az izraeli örökségvédelmi hatóság, amely a Kaifás sírjának tartott temetkezési hely feltárását is végezte, reakciójában hangsúlyozta: mindeddig nem bizonyították kétséget kizáróan, hogy a megtalált sír Kaifásé. Mint hozzáteszik, szögeket pedig rendszeresen találnak sírokban.
"Nincs kétség afelől, hogy a tehetséges rendező, Simcha Jacobovici érdekes filmet készített, amelynek középpontban egy valódi régészeti lelet áll, ugyanakkor a filmben előadott interpretációnak nincs alapja a régészeti eredmények és a kutatások fényében" - fogalmaznak.

Simcha Jacobovici The Lost Tomb of Jesus (Jézus elveszett sírja) című 2007-es dokumentumfilmjét is számos szakértő bírálta, köztük Vermes Géza magyar születésű brit vallástörténész, a világ egyik legelismertebb Jézus-kutatója.

Olvasóink írták

 • 14. meir 2011. április 18. 13:32
  „Exodus!!
  azt a Romai-t aki atszurta Yeshua testet a kerszten, LONGINUS-nak hivtak es nem "cassius"-nak!
  az "eredeti" landzsa ma a Becsi kunsthistorische Museum-ban lathato!”
 • 13. meir 2011. április 18. 13:28
  „9-es,;-Exodus!
  a Sanhedrin Gadol CSAK a Romai Helytarto jovahagyasaval itelhetett halalra barkit is!!
  az idoben ott a Megkovezes,es az Akasztas volt a Nem Romai kivegzesi mod!!
  a megfeszitesre itelt a Callum-ot vitte a kivegzes helyszinere,amire a csukloknal fogva szegeztek ra,majd kotelekkel felemeltek az elore odakeszitett gerendara!a callum-( kereszt fa)-a kozepen ugy volt kivesve hogy railleszkedjen a gerenda tetjere igy formazzon egy nagy " T "-t!!
  a callum felhelyezese utan a labakat ketoldalrol behajlitva a bokaknal fogva szogeztek a gerendahoz!a halal fulladas utjan allt be!ezt elosegitendo -ill- megygyorsitando a romaiak eltortek az aldozat terdeit!
  csak kulonleges esetekben volt felirat a T-t formazo "kereszt felett!
  mint pl,; Yeshua felett a szoveg,; " in ieshva nasareen rex ivdaeorum"!!-( ez itt yeshua a nasareen a zsidok kiralya)-!”
 • 12. SPS 2011. április 14. 00:16
  „6. oPTiKa -nak

  Pozdorjáé tuti vmi kínai gagyi, viszont 1sopronié az ige az "hótzihher" hogy eredeti.

  "Sok van mi csodálatos, de...”
 • 11. N.G 2011. április 13. 01:33
  „Én a National Geographic Channel-en láttam mikor keresztrefeszítéssel foglalkoztak!
  A testsúly amit maga a kéz tartott meg , a kereszten függő testen nehezzen lehetett levegőt kapni, főleg Jézusnak, kinek már előtte ki volt merülve a teste a sok korbács ütéstől és a sok megalázástól, maga az hogy vigye a keresztet,már az is nagy megeröltetés volt számára mivel hogy ismétlem magam kimerült testről van szó, már magának a kereszt súlya alatt vagyis itt nem az egész keresztet cipelték hanem amire a kezét szegezték rá , mivel el sem bírta volna csak azt a fa gerendát a két vállára tették rá már ott maga a súly is elég nagyot nyom egy agyon kínzott emberen.
  A keresztre feszítésnél meg nem a kezet ütötték át hanem a csuklónál, mivel ha a tenyerén ütötték át volna a szeget akkor a test súlya alatt szétszakadt volna a tenyere. találtak akkorbeli csontokat is és nem a lábfejen volt a szeg átütve hanem oldalról a bokánál.
  Kereszt halál lassú halálnak számított mivel ha csak ki volt keresztre kötve az elítélt napokig is elélhetett rajt, vagyis kegyetlen halálnak számított akkoriban mivel a saját test súlya alatt halhatott meg Jézus mivel az egész testét a kezében lévő szegek tartották annyira ki volt feszítve és az fulladásos halálhoz vezet de itt kitudja Jézusnál hogy lehetett mert ő biztos sok vért vesztett a megkorbácsolás , kitudja a tövis korona a fejben milyen idegeket milyen ereket szúrt át , könnyen fent áll ilyen esetben a vérmérgezés is meg ahogy írtam egy elgyengült testnek ami teljesen vég kimerültség alatt áll, a kereszten lóg nem sok esélyt fűzök hozzá hogy így sok esélye lett volna hogy életbe maradjon. Biblia szerint Mikor 3 órakor felkiáltott Atyám kezedbe ajánlom lelkemet és egy katona oda ment átszúrta az oldalát az azért volt hogy meggyőződjenek arról hogy valóban meghalt. Állítólag Cassiusnak hívták aki Megnyította Jézus oldalát a lándzával amiből vér és víz folyt ki.
  A vele felfeszítetteknek a 2 latornak meg a lábfejét és a sípcsontját törték el mivel őket csak felkötötték a keresztre. De aki nem látta ajánlom figyelmébe nézze meg Mel Gibson - tól a Passió című filmet. Talán ez így lehetett akkoriban is . Főleg a Római katonáknál.”
 • 10. exodus 2011. április 13. 00:28
  „meir, ha érdekelnek a részletek tényleg, itt a leírás: :-(((
  http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200010/fajdalmak_ferfia_es_betegseg_ismeroje”
 • 9. exodus 2011. április 13. 00:20
  „"Mész a keresztre!"

  Felmerül a kérdés, hogy mi történt volna Jézussal, ha a Szanhedrintől éppen ekkor nem veszik el a pallosjogot a rómaiak? A Názáretit minden bizonnyal megölték volna, ám ebben az esetben a Megváltó halálának több prófétikus feltétele nem teljesülhetett volna be. Évszázadokkal Jézus Krisztus születése előtt ugyanis a zsidó próféták megjövendölték, hogy a Messiásnak kegyetlen kínhalállal kell meghalnia: "és ő megsebesíttetett b?neinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyultunk meg" (Ézs 53:5); keresztül fogják szúrni a testét: "és reám tekintenek, akit általszegeztek" (Zak 12:10); és mindezt úgy teszik, hogy csontjai nem fognak eltörni: "megőrzi minden csontját, egy sem töretik meg azokból" (Zsolt 34:21). A Szanhedrin számára négyféle kivégzési mód volt megengedett: a megkövezés, a megfojtás, a megégetés és a lefejezés. Nyilvánvaló, hogy ezek közül egyik sem biztosította volna a fenti feltételek teljesülését. Ezt a korban csak egyetlen kivégzési forma: a keresztre feszítés tette lehetővé.
  A keresztre feszítést a perzsák találták fel, nem véletlenül a Biblia is velük kapcsolatban említi először. Dareiosz király rendeletében megparancsolja, hogy fejezzék be a zsidók templomának építését: "És megparancsolom, hogy ha valaki e rendelést megszegi, annak házából szakíttassék ki egy gerenda, s felállítván szegeztessék rá, háza pedig szemétdombbá tétessék emiatt" (Ezsd 6:11). A kegyetlen kivégzési módszert átvették a föníciaiak, sőt a görögök is. Nagy Sándor például Türosz nyolcezer férfilakóját feszíttette keresztre egyetlen napon. A rómaiak vagy tőlük, vagy a karthágóiaktól vehették át a módszert, amelyet azonban a római jog alapján csakis rabszolgákkal vagy idegenekkel szemben alkalmaztak.
  Ókori írott forrásokból tudjuk, hogy a Római Birodalomban emberek tízezreit feszítették keresztre.
  A történelem úgy hozta, hogy a keresztre feszítés első régészeti bizonyítékát 1968-ban, épp Jeruzsálem egyik külső negyedében sikerült a régészeknek felszínre hozniuk. Jézus keresztre feszítése nem az első és nem is az utolsó ilyen kivégzés volt Júdeában. A hírhedten farizeusellenes hasmoneus uralkodó, Alexander Jannaiosz egy ízben hétszáz farizeust feszíttetett meg; Quinctilius Varus, Szíria helytartója i. e. 7-ben kétezer zsidót feszíttetett meg Jeruzsálemben; i. sz. 70-ben pedig Titus seregei feszítettek keresztre naponta több száz zsidó férfit, hónapokon keresztül.
  A felfeszítésnek többféle módját ismerték a rómaiak. Ha a testet csupán felfüggesztették (vagyis a gerendához szögezték, esetleg kötötték),
  az áldozat két-három órán belül az izomgörcstől megfulladt. Ha azonban a kivégzők meg akarták nyújtani az áldozat szenvedését, egy kis ülőkét (sedile) vagy lábtámaszt (suppedaneum) szereltek a kereszt fájára. Ókori történetíróktól tudjuk, hogy ezek használatával a szerencsétlenek két-három, sőt több napon át is életben maradhattak.

  Folytatás:
  Tények és tanúságok Jézus kereszthaláláról
  Bűnbakkereső
  http://www.hetek.hu/interju/200403/bunbakkereso”
 • 8. meir 2011. április 12. 22:23
  „irja mar ide valamelyik hude okoska hogyan is zajlott le egy "megfeszites"!!!
  a "kereszt" melyik reszet vitettek a kivegzes helyere az elitelt-el!?
  a felszogezes hogyan tortent?
  mitol halt meg az elitelt??
  VAROM!!!”
 • 7. meir 2011. április 12. 22:20
  „sc .....!!
  kerd szamon a romai-aktol!!
  mellesleg!
  <moderálva....>
  a szo "masiah"-nak semmi koze a megvalto-hoz!!az csak egy kiralyi cim,ami minden kiralynak kijart!
  a szo masiah egy anagramm,ami azt jelenti,;-"szent olajjal felkente I.-sten kirallya"
  de ugytudom a kereszteny kiralyok-(a tieitek is!!)-atvettek ezt a szokast az O-szovetsegbol!!”
 • 6. oPTiKa 2011. április 12. 19:05
  „Nálam is van belőle pár szög. Meg a kalapács is, amivel beverték. Pozdorjáé szerintem valami hamisítvány lehet.”
 • 5. bubu87 2011. április 12. 17:41
  „Arról nem beszélnek hogy milyen adatokkal támasztják alá ????!”
 • 4. SC 2011. április 12. 16:42
  „A rómaiak csak végrehajtották,amit a te néped akart anno,öreg...Pedig hogy vártátok a Megváltót...Nagy csalódás volt nektek,hogy nem véres karddal jött,hanem a békét hirdette...Nem éltetek vele,azóta isszátok a levét.Soha nem lesz béke az olajfák alatt,és erről ti is vastagon tehettek!”
 • 3. 1soproni 2011. április 12. 15:14
  „Erről az jut eszembe, hogy van egy 300 éves kalapácsom. Bár már 8x volt cserélve a nyele, meg vagy 5x a feje is...”
 • 2. háté 2011. április 12. 14:52
  „Azt már nem merték leírni, hogy megtalálták a lyukakat is ahova a szögeket beverték, csak levegőt kaptak ahogy a szögeket kihúzták és bedagadtak.
  Jövő héten lesz szög árverezés?--érdekelne 10db de olyan melyiken egy kis bőrdarab is van.
  Hasonlít a dolog "gaz-hol o"-ra.”
 • 1. pozdorja 2011. április 12. 14:11
  „Az semmi. Nálam van a kalapács amivel beverték a szögeket, sőt az a fűrész amivel annak a kalapácsnak a nyelét darabolták, amivel beverték azokat a szögeket amikkel rögzítették Jézust a kereszten.
  Mi a fene ez??? Bulvár?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gagarini űrrepülés csodája

Jurij Gagarin 1961-es, alig több, mint 80 perces első űrutazása óta már mintegy 500 ember járt a… Tovább olvasom