Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Megtalálták I. Anna breton hercegnő ellopott szívét

Megtalálták I. Anna breton hercegnő ellopott szívét
A hercegnőt Párizs mellett Saint Denis-ben temették el, de szívét a családi sír őrizte Nantes-ban. Az ereklyét több mint egy hete lopták el.
Megtalálta a francia rendőrség I. Anna breton hercegnő több mint egy hete ellopott ereklyéjét, az aranyból készült 16. századi urnát a Nantes-i Thomas-Dobree Múzeumból lopták el valamikor április 14-én, 15-én.

I. Anna (1477-1514) II. Ferenc breton herceg és Foix Margit navarrai királyi hercegnő lánya, Bretagne uralkodó hercegnője volt, ő az egyedüli nő, akit Franciaországban kétszer koronáztak királynévá, VIII. Károly feleségeként, majd XII. Lajos második feleségeként.

A Párizs mellett Saint Denis-ben temették el, de szívét a családi sír őrizte Nantes-ban.

A 15 centiméter magas arany urnát több mint 130 éve a nantes-i múzeumban állították ki. A betörők egy ablakon keresztül jutottak be a múzeumba, ahonnan számos más tárggyal együtt elvitték az 500 gramm súlyú ereklyét. A rendőrség attól tartott, hogy az urnát beolvasztják páratlan aranytartalma miatt.

A rendőrség szombaton őrizetbe vett két férfit, akik elvezették a nyomozókat az elásott, de épségben lévő kincshez Saint Nazaire városának közelében.

Anna hercegnő Európa egyik leggazdagabb asszonya volt, háromszor ment férjhez. Első férje I. Miksa német király volt, akinek második felesége lett, de házasságukat később érvénytelenítették. 1491-ben lett VIII. Károly francia király felesége, akinek hét gyermeket szült. A király halála után 1498-ban ment feleségül XII.Lajoshoz, akitől kilenc gyermeke született.

A breton hatóságok a múlt héten felhívást tettek közzé a páratlan értékű műkincs visszaszolgáltatására, mondván a tolvajok nyilvánvalóan nem ismerték a szív alakú ereklye történelmi értékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festményként ˝tértek haza˝ az ellopott Buddha szobrok a barlangtemplomokba

Festményként ˝tértek haza˝ az ellopott Buddha szobrok a barlangtemplomokba
Fotók alapján festette meg a szobrokat a művész, remélve, hogy munkájával sikerül visszaadnia a… Tovább olvasom