Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Megtalálták Bach eltűntnek hitt portréját

A pasztellképet az eisenachi Bach Múzeum mutatta be csütörtökön Berlinben.
Előkerült Johann Sebastian Bach (1685-1750) sokáig eltűntnek hitt portréja, amely a zeneszerző második történelmileg hiteles arcképe.

"A kép szerintünk valódi: ez Johann Sebastian Bach autentikus képe" - mondta Jörg Hansen múzeumigazgató.

A feltehetőleg 1730 körül készült kép a Lipcsei Altes Rathausban őrzött, 1746-ban festett híres Haußmann-portré mellett az egyetlen hiteles festmény Bachról. A zeneszerzőt sok más képhez képest kissé teltebben és kevésbé szigorú arccal ábrázolja.

Hansen elmondta, hogy a pasztellkép létezése Bach fia, Carl Philipp Emanuel levelezéséből ismert. 1774-ben híres apja életrajzírójának szóló levelében így írt: "Apám portréja, amelyet a több mint 150 zenész portréját tartalmazó zenei képgalériámban őrzök, pasztellel készült. Berlinből vízen szállíttattam ide, mert a száraz festékkel készült kép nem bírta volna az út rázkódásait".

A Bach Múzeum egy magángyűjteményen keresztül jutott a portréhoz, amely március 13-tól a berlini dómban nyíló Echt Bach! című kiállításon is látható lesz. Azt követően az eisenachi múzeum állandó tárlatának részeként mutatják be.

A kép először 1927-28-ban Manfred Gorkénak, az eisenachi takarékpénztár dolgozójának gyűjteményében bukkant fel. Gorke a képet nagyapjától örökölte. A harmincas években a gyűjtemény szétosztása után a kép egy berlini magángyűjtőhöz került, azután gyakorlatilag eltűnt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legcukibb edzős videó: apukájával tréningezik a csecsemő

Lily Ann és apukája gyúrós videóját már több mint egymillióan látták. Nem véletlen a népszerűség, ha… Tovább olvasom