Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Megtalálták az E.T.-videojáték 30 éve szemétre dobott kazettáit

Egy dokumentumfimes cég több száz kazettányit talált egy új-mexikói szeméttelepen abból az E.T.-videojátékból, amelyet több mint harminc éve az Atari gyártott.
Zak Penn filmrendező szombaton megmutatott egyet a kotrógéppel előbányászott videojátékok közül, és elmondta, hogy a hulladékhegyek közül még több száz darab került elő.

Az Xbox Entertainment Studios filmesei, akik a videojáték sorsáról akartak forgatni, úgy állapodtak meg Alamogordo városával, a szeméttelep kezelőjével, hogy ha megtalálják a játékokat, 250 darabot elvihetnek belőlük, illetve megkaphatják a talált videojátékok értékének 10 százalékát, attól függően, hogy melyik a nagyobb érték.

A kotrógépek és buldózerek mintegy kétszáz helybeli és videojáték-rajongó szeme láttára kezdtek neki a lebetonozott szemét megbontásának. Egyesek szerint akár milliónyi példány is rejtőzhet a szemétkupacok között az E.T. The Extraterrestrial című játékból, amelyet állítólag maga gyártó, az Atari akart örökre eltüntetni.

A "világ egyik legrosszabb videojátékának" tartott játékkal kapcsolatban sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac. A vállalat 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt játékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. De a vásárlók tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott.

Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, az újságírókat pedig annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

A szombati bámészkodók között volt Armando Ortega, egy városi alkalmazott, aki 1983-ban a szeméttelep egyik dolgozójától tudta meg, hogy rengeteg videojáték került a telepre. Ortega elmesélte, hogy azon az estén lámpákkal kutattak a telepen, és több tucatnyit találtak a játékból. Hazavitték és a játékkonzolon ma is lehet játszani az E.T.-videojátékkal - tette hozzá.

A játékot 1982-ben 29,99 dollárért dobták piacra, manapság azonban az eBayen kevesebb mint 5 dollárért lehet hozzájutni.

"Nem tudom, mennyit adnának az emberek egy törött E.T.-játékért, de egész más az értéke, ha a történelem egy darabkájaként kezeljük" - mondta Penn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz édesanya énekel együtt a Ringató anyák napi programján

Több száz édesanya közösen énekel gyermekeivel együtt május 4-én a Magyarság Háza és a Ringató… Tovább olvasom