Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Megtalálták a gyógyszert, amelytől 100 évig élhetünk?

A Húsvét-szigetek talajában található szerből készítették el a gyógyszert, amelytől a tesztelt egerek akár 38 százalékkal tovább éltek - írja a Daily Mail.
A szert valójában már a hetvenes években felfedezték, a rapamycint szervátültetett betegeken alkalmazzák, hogy az immunrendszerüket elnyomva elérjék azt, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki.

A szer életet meghosszabbító hatásáról a napokban született tanulmányban számoltak be a Nature magazinban. Közel kétezer egéren végeztek kísérletet. Az egerek rapamycin-kezelését 600 napos korukban kezdték el, ez az életkor egy hatvan éves ember korának felel meg. A kezelés hatására a nőstény egerek legmagasabb várható életkora az addigi 1094-ről 1245 napra nőtt, a hím egerek esetében ez a szám 1078-ról 1179-re változott. Volt tehát egérke, amelyik 38 százalékkal tovább élt, mint azt a statisztikák mutatták. Az átlagos életkora az egereknek 9-14 százalékkal nőtt.

Hosszú élet: az öregedésgátló gyógyszer a tesztállatok élettartamát 38 százalékkal növelte. Kérdés, hogy az embereknél milyen hatása lehet.
Hosszú élet: az öregedésgátló gyógyszer a tesztállatok élettartamát 38 százalékkal növelte. Kérdés, hogy az embereknél milyen hatása lehet.

Dr. Arlan Richardson, a Texasi Egyetem kutatója már 35 éve foglalkozik életkor-meghosszabbító kutatással, és már nagyon sok "csodás" kutatási eredményt megért. "Soha nem hittem, hogy még az én életemben találhatunk egy olyan szert, amely valóban képes arra, hogy attól az emberek tovább éljenek. A rapamycin azonban komoly lehetőséget jelent, hogy ez mégiscsak sikerülhet" - mondta a professzor a Daily Mail cikkében.

A rapamycin még csak egy lépés - méghozzá valószínűleg fontos lépés - az életkor meghosszabbításának kutatásában. A gyógyszer alkalmazása azonban veszélyes, mert a várható legmagasabb életkort megnöveli ugyan, de az immunrendszert gyengíti, vagyis nagy a veszélye a különféle fertőzések és a rák kialakulásának. A laboratóriumban meg tudták óvni az állatokat a baktériumoktól, vírusoktól, de ez az emberek esetében nem ilyen egyszerű. A legoptimistább jóslatok szerint még legalább egy évtizedes kutatásra van szükség a biztonságos szer előállításához.

Nem tudni, hogy a szer segítségével esetlegesen 100 évig élő ember milyen egészségi állapotban éli majd életét. A gyógyszer segítségével eltolni akarják az öregség miatt bekövetkező halál időpontját és nem meghosszabbítani az agóniát, a gondozást és a szenvedést. Felvetődik az e kérdés is, hogy egy olyan világban, ahol az emberek 90 vagy 100 évig élnek, a nyugdíjkorhatárt is emelni kell majd 70, akár 75 éves kor fölé. Ezt csak akkor érdemes meglépni, ha az emberek ebben az életkorban még tömegesen alkalmasak lesznek a munkára.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. donyecm 2009. július 15. 18:32
  „Potyog a könnyem a nevetéstől! Nem gondoltam,hogy elemért még itt is megtalálom! De tudjátok elemér majomcsemegét eszik,ezért 101! évig fog élni!
  De most komolyra fordítva a szót 100 év ide vagy oda, a magyar konyhánál jobb a világon nincs!!! de ha valaki a hamburgert jobban szereti,hát egye.Erről nem nyitok vitát. A tablettát meg felejtsük el.”
 • 46. Josh30 2009. július 13. 23:00
  „45.
  Szívesen vállalom a retardált jelzőt, csak hogy elemér válogatott társaságban érezhesse magát. :) Egyébként igazad van és nem is szívesen megyek bele efféle csinnekbe, mert tudom magamról, hogy hamar meghörcsögösödök, de van, amit képtelen vagyok szó nélkül hagyni... :)”
 • 45. knifemaster 2009. július 13. 12:38
  „44.
  Mert elemér és a többi retardált nékül alacsony lenne az oldal látogatottsága,hiszen az oldallehívások számát növeljük azzal,hogy többször reagálunk mint kellene,hisz a fele post csak személyeskedés meg flame:)”
 • 44. Josh30 2009. július 11. 22:28
  „Ha 100 évig élek, sem értem meg, hogy elemér miért fikázhatja büntetlenül magyar honlapon magyarul a magyarokat, és ha én erre reagálni merek - beismerem, kissé vehemensen, de közel sem olyan durván, mint egyik másik fórumhozzászólás a lapon - akkor rögtön rámszűr a modi...”
 • 43. Josh30 2009. július 10. 22:33
  „moderálva off”
 • 42. Baradlay 2009. július 10. 21:35
  „Akarsz 100-evig elni??? Gratulalok!!!!!:))))))))))))))))))))))))))Mennyi fogad lesz?:)))))))))))))))))))”
 • 41. Muaddib 2009. július 10. 09:17
  „Elemér azt hiszem te kevered a szezont a fazonnal.
  Leszólni félválról Frank Herbert irásait csak akkor tedd ha te különbet alkottál.
  Egyébként a Scifi kedvelők nem Amerikai baromságot olvasnak ,továbbá jó néhány nagy Scifi iró nem Amerikai.Asimov :Lem ,stb.”
 • 40. knifemaster 2009. július 10. 08:33
  „38.
  Szegény Archimedes és társai,most biztos forognak a sírjukban,hogy tudatlanul haltak meg.
  Mert egy az elemér nicknév mögé bújt szellemi toprongy megmondta a tutit. Megint...:D

  Ha tényleg amerikából írsz,(mert már azzal is számolok,hogy csak ide jársz hazudni,)akkor figyelmedbe ajánlom:
  http://www.youtube.com/watch?v=33mUwCDrR3g
  http://www.youtube.com/watch?v=r1aRzoXRPuA”
 • 39. extradagadt 2009. július 10. 08:16
  „elemér, mit eszik ma reggelire?
  Én ma ettem (10. 07. 2009. 7:30 UT) három tökmagos zsemlét. Mindegyik közé tettem egy szelet Cheddar sajtot, szumma 5 deka volt. Ittam még mellé 2 deci vizet, felturbózva egy multivitamin pezsgőtablettával.
  Rákkeltő? Hízlal? Emeli a koleszterinszintet? Impotenciát okoz? Szellemi leépülést? Öregíti a bőrt?
  Válaszát várom, miután megreggelizett ASAP!
  Üdv!
  dagi”
 • 38. elemér 2009. július 09. 21:43
  „Azzal nincs baj ha amcsi hülyeségeket olvastok, csak ott van a baj ha keveritek a szezont és a fazont. Amerika az nektek komplikált és tanuljátok az angolt elösször, ami minden tudás alapja.”
 • 37. Muaddib 2009. július 09. 20:11
  „Josh30
  Szívemből szólsz!”
 • 36. Josh30 2009. július 09. 19:46
  „Ja, és hogy ne legyen Muaddib neve teljesen off: képességei kibontakozását a homokférgek által előállított fűszernek (melanzsnak) köszönheti, mely életét jócskán (rongyos 100 éven sokszor túl) hosszabbította meg... :D”
 • 35. Josh30 2009. július 09. 19:43
  „A Dűne-történetek az egyik legjobb, ha nem A legjobb regénysorozat, amit valaha olvastam. A belőle készült film felejtős. El kell olvasni.
  (Mellesleg furcsállom, hogy elemér nem ismeri Frank Herbert AMERIKAI író nevét. Kevés jó jön onnan, de a Dűne regények üdítő kivételt képeznek. :)”
 • 34. Muaddib 2009. július 09. 18:34
  „Hát szerintem nem az én választott nevem a legfurcsább azért nézz kőrbe oké.
  Az első könyvben az Atreidesek árulás áldozatául esnek: a Harkonnenek esélyt sem hagyva nekik, egy mindent elsöprő támadással a földig rombolják az Atreides-palotát. Leto herceg meghal, ugyanigy Duncan Idaho is. Paul és anyja Jessica a fremenek közé menekül, akik befogadják őket, és Paulban meglelni vélik legenáik központi alakját. A kavarodásból végül Gurney, a harcművész is előkerül, aki tovább képezi a fremenek - már amúgy sem lebecsülendő - harcosait. A végeredmény egy tökéletes sereg, amely vetekszik még a császár hirhedt, fanatikus sardaukar légióival is. A második - azaz ebben a kiadásban a harmadik - könyv, a Próféta végén, Paul, akit a fremenek csak Muad-Dibnek neveznek, fremen hadserege élén elfoglalja a Harkonnen palotát. A dagadt báró meghal, Feyd-Rautha ta-báróval pedig paul egy izgalmas késpárbajban végez.

  A hatalmi harcon és az udvari intrikák szövevényen kivül még egy szál jelen van a könyvben, sőt ez csinál belőle eposzt: a misztikus, vallásos körités. A fremen nép igencsak bőviben van a legandáknak. A vallásuk fő alakjára - akiről később kiderül, hogy maga Paul Atreides az - például egy nagy rakás misztikus nevük van, és ezek mindegyike külön jelentéssel bir. Ezek a következők: Lisan Al-Gaib: mellyel egy eljövendő véres vallási háború a dzsihad majdani vezetőjét illetik. MUAD DIB: a Paul által választott név, mely mint fremen vezetőt illeti meg. Usul: Paul belsőséges, szinte intim neve, amit csak a fremenek használnak. A bene Gesserit pedig ráakasztja a Kwisatz Haderach, "az út leröviditője" nevet, bármit is jelentsen ez. Huh, szegény Paul hogy tudott megjegyezni ennyi nevet?”
 • 33. elemér 2009. július 09. 18:06
  „Öregedéssel nem jár együtt se a betegség se a szellemi leépülés. Ha tested és agyad nem használod akkor jön a leépülés. Sokáig ezt normálisnak tartották öregkorban de ma már tudják hogy ez nem igaz. Öregség se kizárólag genetikai mert sok függ rajtad és az életmódtol. Muaddib ez nem szintiszta magyar név. Ki használ itt ilyen ..... nevet rajtad kivül ?”
 • 32. osztógép 2009. július 09. 17:41
  „elemér:
  lehet hogy testileg oké leszel, de az agyadat nem manipulálhatod, és az öregedéssel együtt jár a folyamatos szellemi leépülés...akkor meg minek 100 évig élni?”
 • 31. Muaddib 2009. július 09. 17:27
  „moderálva off”
 • 30. elemér 2009. július 09. 17:06
  „Az öregkor egészségesen jó. Kutatások is ilyen irányuak. Senki nemkiván betegessen megöregedni. Az egészséges életmódot és étkezést pedig már ösrégóta ismerik. Magyar étkezés pedig egészségtelen és rákos. Zsiros füstölt husok és a sok kalória. Aztán hogy ki milyen tájékozott vagy milyen buta és meddig akar élve maradni az teljessen egyéni. Magyar hireket azért olvasom, mert anyanyelvem magyar. Ezenkivül én azt nem használlom, mert nincs rá szükségem. Ezt már párszor elmagyaráztam gyengébbeknek. Több nyelv használata fiatalon tartja az agyat. Remélem ezzel segitettem.

  A hosszú egészséges élet az mindenkinek érdeke. Beteges élet az költséges és rossz. Ennek ellenére kevés az öngyilkos öregkorban. Tulnépesedés ott nincs, sött ennek az ellenkezöje van. Növekszik az idösebb korosztály. Extradadt te Amerikában tökhülye vagy. Amit te irogatsz az kiment már a divatbol. Emberek jobban informáltak és egészségesebben táplálkoznak mint Mo.-n.”
 • 29. extradagadt 2009. július 09. 16:53
  „elemér, hiába van kint a Mekiben, a Subwayben, a Jack in the Box-ban (stb-stb) az étlapokon a kalória! Aki járatos ott az újvilágban, az tudja, hogy simán kikérnek és meg is esznek egy ültő helyükben 8-10 hot-dogot az amcsik (a gyengébbje csak 3-4-et). Hiába van ráírva a csipszeszacskóra, hogy ennyi-annyi kcal, kiröhögnek, ha csak a fél kilós csomagot veszed meg (mert a csipszet bizony igencsak szeretik, ezért inkább nem is zacskóban, hanem vödörben árulják - nálunk akkora vödrökben max. a diszperzitet szokás árulni). Szóval nem kéne itten a magyar táplálkozási szokásokról tizenikszezer kilométer távolságból fröcsögni, fent csak kb. 1%-át írtam le annak a disznólkodásnak, amit Ámerikában étkezés ürügyén csinálni szoktak...
  A fórumozóknak üzenem, hogy aki Ámerikába kíván látogatni, menjen nyugodtan bárhova, 35-40-nél kisebb testtömeg-indexű emberkével nemigen fog találkozni. Legfeljebb a filmvásznon... És arra is készüljön fel, hogy napi egy kilót fog felszedni...”
 • 28. SzórakészÍrókéz 2009. július 09. 16:15
  „Nekem elég lenne 96 év -körül- szűken- de addig ÉLNI ! szeretnék....”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry Potter és a félvér herceg - premier Londonban

A hatodik Harry Potter film bemutatója július 7-én, kedden este volt Londonban. A magyarországi… Tovább olvasom