Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Megsértette az Apple a trösztellenes törvényeket az elektronikus könyvpiacon

Az elektronikus könyvek árának felverése érdekében öt vezető kiadóvállalattal kartellbe szövetkezett és ezzel törvényt sértett az Apple - mondta ki egy manhattani szövetségi bíró szerdán meghozott ítéletében.
Denise Cote kerületi szövetségi bíró szerint meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy az Apple megsértette a trösztellenes törvényeket és központi szerepet játszott a kiadókkal folytatott összejátszásban az e-könyvek árversenyének megsértése és az áremelés érdekében.

Az ítélet súlyos, várhatóan több százmillió dolláros bírsággal járhat az Apple számára, amely a perben az amerikai igazságügyi minisztériummal, valamint 33 amerikai állammal és területtel szemben veszített. Cote elrendelte, hogy tárgyalás kezdődjön a kártérítés összegének megállapításáról. Az Apple közleményében ismételten hamisnak nevezte a felperesek vádjait és közölte, hogy fellebbezni fog.


Az Apple-t azzal vádolták meg, hogy meg kívánta törni a termékeit 9 dollár 99 centért áruló Amazon.com dominanciáját az e-könyvek piacán, és 12,99-14,99 dollárra srófolta fel az árat. A kartell létrejötte előtt az Amazon részesedése 90 százalékos volt a piacon.

A kartellezés az ítélet szerint 2009-ben, az iPad táblagépek megjelenésekor kezdődött. Az ügyben egyedül az Apple vállalta a pereskedést, a kiadók (a Lagardere által birtokolt Hachette Book Group, a News Corp tulajdonában lévő HarperCollins Publishers, valamint a Pearson Penguin Groupja, a CBS Simon & Schusterje és a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck Macmillanje) 166 millió dollárnyi kártérítést fizettek.

Az Apple tavaly - anélkül hogy elismerte volna vétkességét - ugyancsak az e-könyvek ügyében peren kívüli megállapodást kötött az Európai Bizottsággal.

Olvasóink írták

  • 1. Tumbanu 2013. július 11. 11:17
    „van aki még komolyan veszi ezt a céget? a fél millás macbookban nem megy a wifi, az iphonok elavult ui-jukkal és silány anyagi minőségükkel már minden országban a gagyi kategóriába írták magukat. egyre több ember szégyelli hogy apple terméke van és nem mutogatja nyilvánosan (külföldön). bezzeg a szabadalmi trollkodás megy nekik...siralmas vergődések...lottyadt alma”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lángosrekord született Zánkán

300 centi átmérőjű lángostésztát nyújtottak, amellyel megdöntötték az eddigi rekordot, és… Tovább olvasom