Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megpróbálták őrizetbe vetetni Roman Polanskit Lengyelországban

Az Egyesült Államokban egy évtizedekkel ezelőtti liliomtiprás miatt még mindig körözött világhírű filmrendezőt elévülés miatt nem akarják kiadni a Lengyel hatóságok.
Kihallgatták csütörtökön Krakkóban Roman Polanskit, az Egyesült Államokban egy évtizedekkel ezelőtti liliomtiprás miatt még mindig körözött világhírű filmrendezőt. Az amerikai hatóságok szerették volna elérni, hogy vegyék őrizetbe a lengyel származású művészt.

Lengyel lapértesülés szerint az amerikai hatóságok megpróbálták elérni, hogy az ő elfogatóparancsuk alapján tartóztassák le a varsói Zsidó Múzeum avatására néhány nappal ezelőtt a lengyel fővárosba érkezett, lengyelországi születésű, lengyel-francia állampolgárságú sztárrendezőt.

Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes csütörtökön megerősítette a hírt, és közölte: Varsó nem lát okot arra, hogy őrizetbe vegye és kiadja az Egyesült Államoknak a 81 éves rendezőt, mert a neki felrótt bűncselekmény már elévült Lengyelországban. A miniszterhelyettes szerint az amerikai ügyészség "nagyon elszánt" az ügyben.

A PAP lengyel hírügynökség az igazságügyi minisztériumra hivatkozva arról tudósított, hogy a rendező elleni letartóztatási kérelem szerdán késő este érkezett meg. A Gazeta Wyborcza napilap minisztériumi értesülések alapján azt írta honlapján, hogy a kérést formai hibára hivatkozva utasították el: nem volt lengyelre lefordítva.

A dpa jelentése szerint Polanski csütörtökön jelentkezett a krakkói ügyészségen, ahol kihallgatták, de nem vették őrizetbe. A rendező megtagadta a válaszadást a kérdésekre. Az eljárás idején a hatóságok rendelkezésére kell állnia, erre az ügyészség szerint elegendő garanciát adott, így őrizetbe vételét "fölöslegesnek" tartották.

A filmrendező kiadatását és letartóztatását egy 1977-es bűncselekmény miatt kérte az Egyesült Államok: Polanski egy 13 éves lányt erőszakolt meg. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

Az amerikai igazságszolgáltatás 2009 őszén elérte, hogy a rendezőt letartóztassák. A zürichi filmfesztiválra tartott, hogy életműdíját átvegye, amikor a svájci rendőrség letartóztatta. Az "ideiglenes kiadatási őrizetet" óvadék ellenében, jeladóval ellátva házi őrizetben, svájci villájában töltötte. Svájc 2010 júniusában elutasította a kiadatást, alig egy év után Polanski ismét szabad volt.

A lengyel-francia állampolgárságú rendező 1978 óta Franciaországban él, nem érvényesek rá az amerikai jogszabályok. Médiaértesülések szerint Polanski újabb filmet tervez, amelyet Lengyelországban is forgatnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elton John már most szentté avatná a pápát

A brit zenész az AIDS elleni küzdelmet támogató szokásos évi jótékonysági rendezvényén mondta ezt. Tovább olvasom