Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Megoldás a rémálmok ellen: tudatos álmodás

Egy nemzetközi kutatócsapat rájött annak a jelenségnek a nyitjára, hogy egyes emberek alvás közben is tisztában vannak azzal, hogy álmodnak, és nem valóság, ami velük történik: ők tudatos álmokat élnek meg.
A bonni, a darmstadti, a mainzi egyetem és az amerikai Harvard Medical School kutatói felfedezték, hogy a tudatos álomnál az agy egyszerre két tudatállapotban leledzik. Az alvó agy álmodik, és ezzel egy időben az álomfantáziákat valóságellenőrzésnek veti alá. Ezt a képességet el lehet sajátítani.

A rémálmok elsősorban azért rémisztőek, mert az álmodó "készpénznek" veszi őket. Az ilyenkor érzett félelem fölöttébb valósnak tűnik. Egyesek azonban észreveszik, hogy álomképeik a fantázia szüleményei. Eddig nem lehetett tudni, hogy e tudatos álmok során mi megy végbe az agyban - tájékoztatta Ursula Voss bonni pszichológus a Die Welt című német lapot (www.welt.de).

A kutatók először azzal próbálkoztak, hogy a kísérletben részt vevő hallgatóknál tréninggel fokozzák a tudatos álom valószínűségét. A résztvevőknek a heti ülések során például olyan szituációkat kellett kigondolniuk, amelyek alapján el tudják különíteni az álmot a valóságtól. Ilyen mankó, ha be tudjuk fogni az orrunkat, és mégis tudunk lélegezni.

A húsz résztvevő közül hatnak sikerült ily módon négy hónap alatt legalább heti háromra növelni tudatos álmaik gyakoriságát. A kutatók ezután megvizsgálták agyműködésüket, és megállapították, hogy a tudatos álmok során a homloklebeny jóval aktívabb, mint alapesetben.

A homloklebeny, más néven frontális kortex felelős a történések kritikus értékeléséért, és az álmok során többnyire inaktív. A többi agyterületen azonban minden ugyanúgy zajlik le a tudatos álom során, mint a normál álom esetében. Olyan, mintha az agy egyik része hirtelen felébredne, míg a többi tovább aludna - magyarázta Voss.

Bár az eredmények egyelőre átmeneti jellegűek, a kutatók remélik, hogy a tudatos álmodás elsajátításával a rémálmoktól kínzott emberek megtanulhatják, miként ellenőrizhetik álmaik valóságosságát. Így a fantáziák elveszítenék félelmetes mivoltuk egy részét.

A kutatás a pszichózisban szenvedő betegeken is segíthet, mivel e betegségnek is velejárója a nem felismert fantáziálás. A tudatos álomhoz képest itt fordított a helyzet: az érintett ébren van, fantáziáit mégsem képes kritikusan elemezni. Lehetséges azonban, hogy ezt is el lehet sajátítani, így a betegek megtanulhatnának különbséget tenni a valóság és az őrület között - vélekedett a szakértő.

Olvasóink írták

 • 4. tricse 2009. augusztus 26. 15:45
  „A sorozatos rémálmoknak oka van! Tessék nappal rendbe tenni az életet és akkor lehet éjjel aludni!

  Nekem is voltak kacifántos rémálmaim,az egyik legrosszabb az volt amikor hullottak ki a fogaim pl. Talán ezért is utálom azt a reklámot amikor a fog a mosdókagylóban landol!

  Észrevettétek,hogy az álmok nagy része kapcsolódik az előző nap apró kis történéseihez,gondolataihoz?”
 • 3. Krisztina88 2009. augusztus 25. 19:16
  „Így könnyű viccelni a rémálmokkal de gondoljatok bele akit sorozatosan rémálmok gyötörnek és éjjel nem tud aludni!!!!!”
 • 2. tricse 2009. augusztus 24. 17:33
  „Hol lehet jelentkezni ezekre a kísérletekre? Minden álmom (stílszerűen) egy ilyen állás! Csak aludni és aludni és álmodni! Fizetésért!Maga a menyország!”
 • 1. Esther 2009. augusztus 24. 16:37
  „Altalaban en is tudom hogy ha rosszat almodok,de akkor is remisztö. meg ugyis, hogy almomban mondom magamnak hogy ez csak alom:S:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségesen is orvoshoz!

A szűrővizsgálatok nagy része a kötelező egészségbiztosítás terhére vehető igénybe, vagyis külön nem… Tovább olvasom