Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megnyílt Szlovénia első roma étterme

A hagyományos cigány ételeket kínáló Romani Kafenava hétvégenként élő zenével és tenyérjóslással várja a vendégeket.
Megnyitotta kapuit a hét végén Szlovénia első roma étterme Mariborban, az ország második legnagyobb városában, ahol mintegy kétezer cigány él.

A projekt ötletgazdája, Stefan Simoncic szerint az étterem segít jobban megismertetni a roma kultúrát a betérő vendégekkel, egyszerre kínálva számukra kulturális és kulináris élményt.

Mint aláhúzta, az étterem azzal a szándékkal született, hogy közelebb hozza egymáshoz a többségi és a roma társadalmat. A vendéglő tizenöt embernek biztosít munkát, akiknek többsége a helyi roma közösséghez tartozik. Simoncic ugyanakkor türelemre intette a vendégeket, mondván, hogy a személyzet tagjai nem profik - jó részük az iskoláit sem fejezte be -, így időbe telik, amíg némi tapasztalatra tesznek szert.

Forrás: rtvslo.si
Forrás: rtvslo.si

A vendéglő megnyitása egészen tavaly őszig kétséges volt, mivel a város egyik szervezete ellenezte a projektet a romák problémás helyzete miatt. Simoncic szerint azonban mostanra sikerült tisztázni az összes "félreértést". Szlovéniában jelenleg nagyjából tízezer roma él.

Az étlapon nem szerepel sertéshús, mert a szlovéniai romák többsége a muzulmán vallású Koszovóból vándorolt be az 1980-as években.

A szociális kezdeményezés 300 ezer eurós támogatást kap az Európai Szociális Alaptól és a szlovén munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumtól egészen 2015-ig. Az étteremnek ezt követően a saját erejéből kell megélnie a piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtőszekrénnyel a hátán futotta le a londoni maratont - videó

Miután egyszer lefutotta a távot, majd visszatért a rajthoz, és ismét megtette ugyanúgy ugyanazt a… Tovább olvasom