Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Meglepetések és csalódások

Parndorf - A gazdasági válság nem csökkentette a vásárlókedvet az ausztriai Parndorfban: a hétvégék telt házat hoznak az üzletsoron, s hét közben is – az osztrák mellett – sok a magyar és szlovák vevő.
„Nem csak Parndorfba érdemes menni: én a hainburgi OBI-ban veszem meg minden évben a karácsonyfát: ott csak tíz euróba kerül a másfél méteres normann fenyő" – magyarázza a hölgy a mosonmagyaróvári pénzváltóban, amikor megtudja, hogy Ausztriába készülünk. Az ötletgyűjtés és a kihagyhatatlan ajánlatok mellett arra vagyunk kíváncsiak, a gazdasági válság miként hatott az osztrák (magyar és szlovák) vásárlókedvre az üzletsoráról elhíresült faluban. A válság hatását már a magyar oldalon érezzük a pénztárcánkon: hétfőn kétszázhatvannyolc forintért adtak egy eurót.


Az út a Lajta-parti városból harminchat perc Parndorfig, a reggel fél tízes nyitáskor még bőven találunk parkolókat az ott kialakított összesen háromezerből. Mellettünk az üzletsori épületeket újítják, a sógorok „megjelenésben" is adnak a külsőre. Tavaly ilyenkor drága lett a keleti zsebnek a parndorfi butik, főleg a bécsi karácsonyi vásárhoz képest. Most kedvezőbb tapasztalatokról számolhatunk be: rengeteg a 30, 50 vagy akár a 70 százalékos árleszállítás (legalábbis a kiírás szerint). Az akció múlt héten kezdődött, s egészen január végéig tart. A legtöbb – elsősorban osztrák, magyar és szlovák – vásárlót a sportruházati világmárkák boltjában találjuk, ahol valóban csábító a 120 euróról 23 euróra leértékelt kabát. Bár tél van, rövidnadrágokat válogatunk: a futballrajongóknak nyilván megéri e portugál címerrel ellátott ruhadarab húsz euróért. „A márkás – elsősorban sportruházati – holmikért érdemes átruccanni, olcsóbbak, mint az otthoni boltokban" – mondja az egyik magyar vevő, a győri Kovács Tamás. A százötven üzletben alkalmi nadrágot már 8 euróért is láttunk, ám általában a farmerek 25–30 eurótól kezdődnek. A tavaly dicsért Mango Outlet most csalódást okozott szegényes kínálatával, bár ennek ellenére itt is sok vásárlóval találkoztunk. Néhány üzlettel arrébb jó minőségű férfiingek 15–20 euróba kerülnek, egy csomagban két póló 12 eurót kóstál.


A boltok nyolcvan százaléka ruhaneműt kínál, de ezenkívül találunk itt műszaki shopot (benne nyolcvan centiméteres képernyőjű LCD-televízió 500 euróért), sőt, erotikus kellékeket kínáló üzletet is. Aki karácsonyra bort szeretne ajándékozni, annak például 14 euróért hármas csomagban lévő zweigeltet árulnak. Dél környékén már „sűrűbben vagyunk": menekülünk is a tömegből. „Nálunk nemigen érezhető a válság begyűrűzése" – erősíti meg tapasztalatainkat az egyik eladó.

Olvasóink írták

 • 1. ideals 2008. december 16. 18:07
  „Dél környékén már ,,sűrűbben vagyunk": menekülünk is a tömegből.
  - én itt a képeken sehol nem látok tömeget! Ti?

  ,,Nálunk nemigen érezhető a válság begyűrűzése" - erősíti meg tapasztalatainkat az egyik eladó.
  - hát igen. 2 héttel ezelőtt egy latin-amerikai barátomat "idegenvezettem" Budapesten. Bécsből buszozott errefelé, mert folyton azt hallotta tőlem, hogy Budapestet nem szabad kihagyni, ha Európában jár.
  Azt mondta: "Érződik a pénz Bécsben" - a gazdagság, a jól karbantartott épületek, és persze az árak.

  Mindenesetre nagyon büszke voltam Budapestre - a málladozó épületei és a csórósága ellenére...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Derrick - Horst Tappert volt a legnépszerűbb német

Egy müncheni klinikán a hétvégén elhunyt a Magyarországon is népszerű német bűnügyi sorozat a… Tovább olvasom