Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Meglátogathatták otthonukat a Google által bemutatott japán kísértetváros volt lakói

Rövid időre hazatérhettek egykori otthonukba a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kiürített japán Namie város lakói hétfőn. A Fukusima prefektúrában található település azután vált világszerte ismertté, hogy a Google Street View szolgáltatásának köszönhetően a múlt héten virtuálisan bejárható lett az interneten.
Az atombalesetet megelőző földrengés és cunami által lerombolt település lakói azt követően látogathatnak haza, hogy a japán kormány vasárnap átrajzolta az erőműből szivárgó radioaktív sugárzás miatt kialakított kitelepítési zónákat.

Az eddig lezárt várost a radioaktivitás csökkenésének köszönhetően három zónára osztották, amelyek közül kettőt napközben látogathatóvá minősítettek. Ebben a két zónában lakott az egykoron 21 ezer fős település lakosainak 83 százaléka.


Ugyanakkor azt nem engedélyezték a lakóknak, hogy Namiében éjszakázzanak. Erre egyébként sem lenne sok lehetőségük, mivel a két éve hátrahagyott település épületei romosak, az utakat pedig törmelékhalmok, partra vetett hajók és felborított autók szegélyezik. Ennek ellenére az élet visszatérésének első jeleként a településen hétfőtől ismét működni kezdett az önkormányzati iroda.

A japán kormány reményei szerint 2017-re válhat lehetségessé a lakók visszatérése: addigra végezhetnek a sugármentesítéssel és építhetik újra az infrastruktúrát a két, belépésre biztonságosnak ítélt övezetben. Ezek közül az egyikben jelenleg 20, a másikban 20-50 millisievertre becsülik az éves sugárdózist. A legkisebb bizonyítottan rákkeltő sugárdózis évi 100 millisievert.

A Fukusima-1 erőműtől 20 kilométerre található Namie már a kilencedik abból tizenegy - két éve az atombaleset miatt kiürített - fukusimai közigazgatási körzetből, amelyekben a kormány átrajzolta a kitelepítési zónákat. Teljes bejárási tilalom ma már csak az erőmű közvetlen közelében található Futaba településre vonatkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb luxuslakodalom volt Kínában

Az esküvő a hírek szerint 5 millió jüanba, vagyis több mint 190 millió forintba került. Tovább olvasom