Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Meghalt Omar Sharif

Az egyiptomi színész 83 éves korában, szívrohamban halt meg péntek délután.

 
Nyolcvanhárom éves korában meghalt pénteken Omar Sharif, a legendás  egyiptomi filmszínész. Az Arábiai Lawrence és a Zsivágó doktor  címszereplőjét szívroham érte Kairóban - közölte ügynöke az AFP  francia hírügynökséggel.  

Idén májusban jutott a nyilvánosság tudomására, hogy a szinész Alzheimer-kórban szenved, de ennél többet nem árultak el Sharif állapotáról.

Fotó: MTI archív
Fotó: MTI archív


 Omar Sharif

Eredeti neve: Michel Demitri Chalhoub.

Az 1950-es évek első felében kezdett el filmezni hazájában, ahol igen hamar népszerűvé vált. Az Arábiai Lawrence (1962) című monumentális angol filmeposzban játszott mellékszerepe tette világhírűvé. Ettől kezdve elsősorban Hollywood foglalkoztatta, a legkülönbözőbb műfajú szuperprodukciók sztárjaként. Az 1970-es évektől kezdve működése fő területe Európa lett. Mindenhol megállta a helyét, hiszen több nyelven beszél folyékonyan: az arab, az angol, a görög és a francia nyelv mellett az olasz és a török nyelvben is jártas.

A film világán kívül elsősorban a szerencsejátékok iránti vonzódásáról ismert, a bridzsben egyenesen szaktekintélynek számít: több könyvet írt a témában, illetve 1992-ben került piacra az Omar Sharif Bridge című komputerjáték.

2006-ban a művész úgy nyilatkozott, hogy mindennemű szerencsejátékkal felhagy a továbbiakban, mert egyiknek sem akar a rabszolgája lenni, és szeretne minél több időt tölteni a családjával.

Forrás: Wikipédia

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Everest nyitja a 72. velencei filmfesztivált

Az 1996-os tragikus hegymászószezonról szóló alkotást versenyen kívül mutatják be a világ legrégebbi… Tovább olvasom