Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt Merce Cunningham, a tánclegenda

90 éves korában meghalt Merce Cunningham, a modern táncművészet legnagyobb alakja.

A halálhírt az általa létrehozott New York-i alapítvány jelentette be.Az alapítvány és a Merce Cunningham Dance Company közös közleménye szerint végelgyengülésben, békében távozott el otthonában.

Merce Cunningham a modern tánc legkiemelkedőbb és legmeghatározóbb egyénisége volt, aki a mozgásnak egy forradalmian új nyelvét alkotta meg. Az általa kidolgozott Cunningham-technika mára a modern táncművész-képzés alapjának számít. Cunningham 1919-ben született az Egyesült Államokban, első táncos képzését és színházi tapasztalatait a Seattle-i Cornish College-ban kapta. 1935-től Martha Graham társulatának szólistája lett, 1945-től ő maga is készített koreográfiát az együttes számára. Első New York-i szóló koncertjét 1944-ben mutatta be John Cage zeneszerzővel, aki Cunningham élettársává és pályája legfontosabb alkotótársává is vált.

1953-ban a Black Mountain College-ban létrehozta saját együttesét, a Merce Cunningham Dance Company-t. Csaknem 200 koreográfiát készített társulata számára, és ezekkel forradalmasította a modern táncművészetet. Mindig az egyéni kísérletezésekre törekedett. Darabjait a világ legjelentősebb színházai tűzték műsorukra: a New York City Ballet, az American Ballet Theatre (ABT), a Boston Ballet, a White Oak Dance Project, a Pennsylvania Ballet, a Zürich Ballet és a Rambert Dance Company. Érdeklődése a folytonos újítások iránt vezette el a DanceForms elnevezésű számítógépes programhoz, 1991-től kezdődően ezzel alkotta meg összes tánckoreográfiáját. Cunningham társulata a 2003-as évadban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, és ekkor mutatták be a Split Sides című művet, amelyben olyan rockegyüttesek vettek részt, mint a Radiohead és a Sigur Rós.

Cunningham számos jelentős kitüntetést kapott, társulata 2006. május 3. és 5. között hatalmas sikerrel lépett fel Magyarországon is.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. július 28. 01:09
    „Persze manapság az ember örökké él a Youtube-n.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3 legjobb klíma - egészségvédő és energiatakarékos

Ha elkerülhetetlennek érzed a klímavásárlást, legalább olyanra költs, ami meg is éri a pénzét. Íme,… Tovább olvasom