Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Meghalt Bódi László, a Republic frontembere

Cipő hétfőn hajnalban elhunyt. A hírt a zenekar jelentette be Facebook oldalán.
A Republic énekese februárban került kórházba, miután leállt a szíve és újra kellett éleszteni. Az újraélesztés sikeres volt, de Bódi László harmadfokú kómába került. A mélyaltatás után hiába próbálták meg felébreszteni.

Múlt szombaton kapott szárnyra a hír, hogy az énekes felébredt a kómából, ám ezt cáfolta Abella Miklós, a zenekar menedzsere.

Családja és barátai hiába reménykedtek a felépülésében.

Az énekes halálhírét a Republic Facebook oldalán tették közzé. Bódi László 47 éves volt.

Fotó: borsonline.hu
Fotó: borsonline.huBorsonline.hu

Cipő saját életét egy interjúban úgy összegezte: harmonikus elégedetlenségben telt. Magát paprikajancsi-alakként definiálta, és mindig hangsúlyozta, nem szeret élni.

"Egyetlen egy dologban volt biztos, aludni szeretett és a barátaival lenni" - írja emlékezésében a borsonline.hu.


Republic - Szeretni valakit valamiért

Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron, családja  egyéves korában költözött Kisvárdára. Zenei általános iskolába járt,  zongorázni tanult, Nyíregyházán még rádiófelvétel is készült vele.  Első együttesét gimnáziumi évei alatt alapította Cipőfűző néven,  innen ragadt rá a Cipő név. A Zeneakadémiára már nem felvételizett,  úgy döntött, inkább dalokat ír - tanára is erre bíztatta.  

Tizennyolc évesen Budapestre költözött, ahol úgy érezte, több  lehetősége nyílik a zenélésre. A Republic zenekart 1990. február  23-án alapította Tóth Zoltán gitáros, billentyűs, Boros Csaba  basszusgitáros, Bali Imre (Rece Apó) gitáros és Szilágyi "Bigyó"  László dobos társaságában. A dobokhoz hamarosan Nagy László Attila  ült, Bali helyére pedig Patai Tamás érkezett. Egy vidéki házban  gyakoroltak, majd helyi televíziós szereplések után szárnyra kapta  őket a hírnév, megnyerték a balatonlellei rockfesztivált. Hamarosan  a Beatrice koncertjein is felléptek, mert Nagy Feró megkedvelte a  zenéjüket, könnyen érthető, szókimondó, dallamos muzsikájuk gyorsan  hódított.  

Megalakulásuk évében már két lemezre szóló szerződést kaptak a  Hungarotontól, az első, Indul a Mandula című albumról a Repül a  bálna váratlan és hatalmas siker lett. A zenészek ezután új kiadó  után néztek, de szerződésük még élt, ennek egy negyven perces  dobszólóval tettek eleget - legnagyobb meglepetésükre az anyag Üss a  kazettára címmel meg is jelent. Következő lemezük, a Hoppá-hoppá!  olyan slágereket tartalmazott, mint a Jó reggelt kívánok, a Szeretni  valakit valamiért. Az 1994-es Disco című albummal lépték át a  százezres eladott példányszámot, a Ha itt lennél velem és a 67-es út  című dal sokáig vezette a slágerlistákat.  

Cipő 1995-ben szólóalbummal rukkolt elő, az Amszterdamot Rajcs  Renátával készítette. Ugyanebben az évben jelent meg a Tüzet viszek  című Republic-album is. A zenekar 1999-ben tripla albummal  kedveskedett rajongóinak, a következő évben Cseh Tamással közösen  készült a Levélváltás, amelyen egymás dalait dolgozták fel. A  Republic tizedik születésnapján jelent meg az Aranyalbum az addigi  legnagyobb slágereivel. A Mohikán albumról a Dudu című darab a média  által legtöbbet forgatott dalok közé is bekerült. Tizenötödik  születésnapjukat az 1 Magyarország 1 Mennyország című albummal és  első DVD-jükkel ünnepelték.  

A Republic rendkívül termékeny együttes, idén év elején már a  37. lemezük jelent meg Klasszikusok címmel, ezen a zeneirodalom  néhány klasszikus szerzője (Bartók, Paganini, Maurice Jarre, Grieg,  Hacsaturján) szerzeményeinek átiratát készítették el a Road 67  Symphonic Orchestra kíséretével, emellett néhány Republic-slágert is  áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz.  

A zenekar számos szakmai elismerést kapott, köztük a Magyar  Rádió eMeRTon díját, 1992-ben az év popegyüttese címet, kétszer  ítélték nekik az Arany Zsiráf díjat, 1997-ben megkapták az ARTISJUS  Huszka Jenő-díját, 2008-ban a Fonogram díjat. 2010-ben,  megalakulásuk huszadik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend  tisztikeresztje kitüntetést vehették át.  

Az évi száz-százötven fellépés természetes volt a zenekar  számára, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az  országban. Hagyománnyá vált március 15-ei koncertjük.  

Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de énekelte  szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is.   

A népszerűség ellenére Cipő saját bevallása szerint nem élvezte  igazán az életet, alapvetően pesszimista embernek tartotta magát, a  világot pedig misztikus helynek látta. A szűkszavú zenész alkotni  leginkább éjjel szeretett, dalaiban mindig ott bujkált némi  szomorúság.  

Egészsége soha nem volt tökéletes, az utóbbi időszakban súlyos  tüdőgyulladással kezelték, eltörte a karját, de összeszorított  fogakkal is fellépett. Évek óta küzdött komoly szívproblémákkal.  Lábon hordott ki egy szívinfarktust, négy éve megoperálták. Kritikus  egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, és a szívátültetés  gondolatától is elzárkózott. 2013. február 15-én leállt a szíve, de  sikerült újjáéleszteni. Azóta kórházban kezelték, a mélyaltatásból  azonban nem tudott felébredni, kómába került.  

Egyszer arra kérdésre, hogy meddig akar élni, azt válaszolta:  "Ötvenéves koromig..." 

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. egyhozzászóló 2013. március 12. 15:57
  „Engem, mint népes rajongótáborának egy tagját nagyon elszomorít ami történt, de ez volt az Ő akarata. Sajnos. Lett volna lehetősége arra, hogy tovább éljen de nem így döntött. Olvastam a Boros Csabával készült cikket amiben azt mondta, hogy a Republicnak "élnie" kell. Lehet, de Cipő nélkül már közel sem lesz ugyanaz. Ez már a Queen-nek sem sikerül Mercury után.”
 • 50. feryke74 2013. március 12. 15:23
  „A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
  a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
  Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
  elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...
  A csend beszél tovább, helyettem Ő mondja el,
  a csend beszél tovább, helyettem Ő énekel.
  Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
  elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...
  Akkor is hallod a hangomat, hogyha fáj, hogyha nem szabad,
  mindig itt vagy, és ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet...
  Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
  elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat...

  Nyugojon Békében!”
 • 49. gonzo 2013. március 12. 10:56
  „Republic nem volt rám különösebb hatással de Cipőt,mint embert nagyon sajnálom.Mindig nagy fájdalom,ha ilyen fiatal embernek kell meghalnia.Nem is tudtam róla,hogy ilyen összetett személyiség volt,nem is tudom milyen lelkierő kellett ahhoz,hogy ezzel az életfelfogással ilyen termékeny tudott lenni.Nyugodjék békében!:(”
 • 48. Indygo 2013. március 12. 10:43
  „43. doki70

  Teljes mértékben igazad van.
  R.I.P CIPŐ!!!!!!!!”
 • 47. habitus 2013. március 12. 09:20
  „Le a kalappal elötted Doki70,bárcsak mindenki igy gondolkodna, mert valoban igy van,hogy a magyar a magyarnak ellensége ma már,egymást bántsátok,mire jó ez,nyugodj békében Cipő, szerettem a dalaidat”
 • 46. 1120 2013. március 12. 07:58
  „RIP! :(
  (Még akkor is, ha rühelltem a Republic zenéjét...)”
 • 45. almaviva 2013. március 12. 07:27
  „Nincsenek szavak, nincs magyarázat,csak a mély fájdalom,hogy miért mindig az ilyen EMBEREK mennek el ilyen fiatalon...
  Nagyon fogsz hiányozni!!!Családodnak, Barátaidnak sok-sok erőt kívánok hiányod elviseléséhez, az élet folytatásához.
  Valamiért kevesebbszer említik, pedig szerintem óriási a "Ne meneküljek" című dalotok!!!Most már a másik oldalról énekelhetnéd, igaz, ott már nem kell, hisz megvalósult:
  "Jöjjön el,már a nyugalom értem, túl annyi álmon, eltévedésen;hogy ne meneküljek már tovább, hogy ne meneküljek már tovább!Ússzon el, már az utolsó felhő, nyitná ki végre az ég ablakát, hogy ezen a tájon, itt maradjak, s ne meneküljek innen tovább. Rám talál ,tudom itt is a jó szél, minden szigettől búcsúzni kell.De ezen a földön,találtam kincset;legalább azt ne veszítsem el!!!"
  Minden benne van.Ahogy az egész életművedben, ami fájdalmasan rövidre szabatott.Nyugodj Békében!”
 • 44. Jannus 2013. március 11. 23:04
  „Hatalmas veszteség az országnak Cipő halála. Komolyan mondom hihetetlen. Nagyon szeretettem és szeretem a Republic dalait. Szinte minden évben elmentem a győri koncertjükre, kocsiba is van több CDjük. Nagyon sajnálom hogy ilyen nagyszerű Művész távozott köreinkből.

  R.I.P CIPŐ!!!!!!!!”
 • 43. doki70 2013. március 11. 21:51
  „Kivételes tehetségű és hatalmas lélekkel rendelkező ember volt, tudatosan áldozta fel egészségét azért, hogy dalaival és együttesével bátorítsa ezt a szárnyaszegett szerencsétlen országot. Biztos vagyok benne, hogy sokkal mélyebb nyomot hagy majd az emberekben az egyénisége és dalai által, mint sok, manapság magát nagy magyarnak és nemzetmegmentőnek tartó politikus. Szerénységével, mértéktartó közéleti szereplésével példát mutatott sok dologtalan és magamutogató celeb-nek, politikus bohócnak, akik egész életükben nem tudnak majd annyi "jótettet" felmutatni mint ő, rövidre szabott élete alatt. Mélységesen fáj a szívem, mert ismét szegényebbek lett nemzetünk egy hatalmas emberrel.
  A legnagyobb hatású énekes és dalszerző volt, ha pontosan odafigyel a dalok szövegére az ember, egyszerűen nem bírja ki könnyezés nélkül, annyi igazság és mély ember és hazaszeretet tükröződik a dalokból. Büszke vagyok, hogy tavaly sikerült egész közelről élveznem előadásukat a városháza előtt.
  Isten veled CIPŐ!
  Kérlek, hogy odaátról is biztass minket, hogy béküljünk ki végre magunkkal és egymással, és hogy ne legyen a magyar magyarnak farkasa!”
 • 42. kavezsu 2013. március 11. 21:21
  „"Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet,
  elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat..."........egy kicsivel több ,mint néhány pillanat:-( Isten veled!!!!”
 • 41. Jóleány 2013. március 11. 20:13
  „Nagy veszteség az Ő halála. Nyugodj békében. Isten veled !”
 • 40. sylvice 2013. március 11. 20:13
  „Ott már senki semmi sem fájhat, ott már senki se bánthat...
  Nyugodj békében Cipő ´:(”
 • 39. segítő 2013. március 11. 19:55
  „Köszönöm hogy láthattalak, hallhattalak, Isten hozzád...”
 • 38. látó 2013. március 11. 19:51
  „Isten veled Cipő! Nem felejtünk soha!”
 • 37. gte325 2013. március 11. 19:47
  „...köszönöm azt, hogy itt voltál velem, csak ennyi volt az életem, csak ennyi volt, és nincs tovább, ha megkérdeznél, csak annyit mondanék: ha még egyszer láthatnám...
  http://www.youtube.com/watch?v=ZMrVd_YksAY
  :(:(:(”
 • 36. BsBe 2013. március 11. 18:33
  „Nyugodj békében Cipő!”
 • 35. Fenyőrigó 2013. március 11. 18:27
  „Isten veled! Járj tovább szabadon fényes utadon! Köszönöm minden dalod!”
 • 34. kokolorbi 2013. március 11. 18:06
  „Nagy vesztesége ez a hazai zenei világnak.
  Nyugodjék békében.”
 • 33. kotorék 2013. március 11. 17:55
  „A jó Isten őrizze álmait!”
 • 32. Catia 2013. március 11. 17:41
  „"Születni kell minden nappal újra, álmodni azt, ami nem válhat valóra
  és harcolni kell, meghalni és szeretni még nem elég.

  Ég és föld között repülj velem,vezess át az életen,
  napot fess a szürke holdra!
  Ég és föld között repülj velem,
  vezess át az életen,vigyél át a túlsó partra!"

  :(”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Batman- és Superman-jelmezek a Smithsonian múzeumban

A washingtoni intézmény állandó gyűjteménye több mint 30 filmes relikviával gyarapodott. Tovább olvasom