Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Meghalt az utolsó Csing-dinasztiabeli hercegnő Kínában

Az 1644-től 1911-ig hatalom lévő Csing-dinasztia utolsó hercegnője kilencvenöt éves korában halt meg.
Csin Mo-jü az Aisin Gioro klánba tartozó Szu herceg tizedik fiának, Sancsinak volt a 17. leánya. Csint szülei korai halála után három mostohatestvére nevelte Japánban és bár a Csing-dinasztiát 1911-ben megdöntötték, a kislány fejedelmi körülmények közt nőtt fel. Japánból 19 éves korában tért vissza Kínába, hogy ott - nemesi származása ellenére - munkát vállaljon.

A kínai polgárháború (1949) után a család minden vagyonát elvesztette, a hercegnő így éveken át hitelekből és kötött pulóverek árusításából volt kénytelen megélni. Csin az 1950-es években éttermet nyitott, később japán-kínai tolmácsként dolgozott.

A hercegnőt 1958 februárjában a rendőrök őrizetbe vették, apja származására és egyik nővérének kémtevékenységére hivatkozva bebörtönözték. Csin 15 évet töltött a rács mögött, onnan csak 1973-ban engedték ki, egy farmra küldték dolgozni.

Helyzetén csak az változtatott, hogy hatalomra került Teng Hsziao-ping, a reformer kommunista vezető, akitől a hercegnő levélben kért munkát, Teng pedig személyesen segített neki. Csin végül Hopej tartományban telepedett le, ahol férjével együtt japán nyelviskolát nyitott az 1990-es évek közepén.

A Csing-dinasztia legutolsó hercegnője Pekingben hunyt el, halálának okát a család nem hozta nyilvánosságra.

Nyitóképünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 Tetrisz-dal - acapella, ragtime, hárfa, dubstep

Már az őstetrisz alatt is a Korobejnyiki szólt. Íme néhány érdekes feldolgozás! Tovább olvasom