Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Meghalt az Alien-világ megteremtője

H. R. Giger svájci szürrealista művész 1980-ban Oscar-díjat kapott A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért.
A Graubündenből származó 74 esztendős művész, aki a hatvanas évek óta lakott Zürichben, családja tájékoztatása szerint egy esés következtében került kórházba, ahol kedden belehalt sérüléseibe.

Hans Rudolf (Ruedi) Giger A nyolcadik utas: a Halál című, Ridley Scott rendezésében készült sci-fi látványvilágának megteremtésével vált világhírűvé. A produkció vizuális effektusaiért 1980-ban az Oscar-díjat is elnyerte, és óriási hatással volt generációja művészeire. Félelmetes, gyilkos földönkívüli lényei kiállításokon is bemutatkoztak.

1995. január 29-én zürichi otthonában készített fekete-fehér kép Hans Rudolf Gigerról. Fotó: MTI/EPA/Martin Rütschi
1995. január 29-én zürichi otthonában készített fekete-fehér kép Hans Rudolf Gigerról. Fotó: MTI/EPA/Martin Rütschi

Ismert munkái közé tartozik Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett, de soha le nem forgatott produkciójának képi világa is. A filmhez összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült, amelyből könyvet szerkesztettek. A művész számos más film látványvilágának megteremtésében is közreműködött, egyebek mellett A végső megoldás: Halál és Roger Donaldson A lény című produkcióján is dolgozott.

Giger eredetileg építészetet és ipari formatervezést tanult Zürichben, de már tanulmányai közben megjelentek első rajzai underground művészeti újságokban. Belsőépítészként és bútortervezőként is befutott, emellett 1966-tól szobrait, valamint festményeit rendszeresen kiállításokon mutatta be. Már a hetvenes évektől érdekelni kezdte a film, és ő tervezte az Emerson, Lake and Palmer Brain Salad Surgery című progresszívrock-albumának erotikus töltete miatt vitákat kavart borítóját is.

2007. június 26-án Churban készített kép Hans Rudolf Gigerről. Fotó: MTI/EPA/Arno Balzarini
2007. június 26-án Churban készített kép Hans Rudolf Gigerről. Fotó: MTI/EPA/Arno Balzarini

Egyes források szerint rossz alvó volt, rémálmok kínozták, és éppen ezért egy rajztömböt tartott az ágya mellett, hogy amikor felriad, lerajzolhassa álmait. A fáma szerint így született meg a félelmetes földönkívüli lény alakja is, amely az Alien-filmekben vált világhírűvé. A repüléstől is félt, ezért Ridley Scott rendező maga utazott hozzá Svájcba, hogy megbeszélje vele A nyolcadik utas: a Halál látványvilágát.

A svájci Gruyéres-ben 1998-ban nyílt meg múzeuma, amelyben festményei, szobrai, bútorai, filmtervei, munkásága legteljesebb gyűjteménye kapott helyet. Az utóbbi években Európa több nagyvárosában, köztük Párizsban, Prágában, Bécsben rendeztek műveiből retrospektív tárlatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez a legcukibb cica ölelés a világon - videó

Franzie, a macska nagyon aranyosan kéri, hogy felemelve öleljék meg. Ellen tudna állni a kérésének?… Tovább olvasom