Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Meghalt a Futrinka utca Cicamicája, Szöllősi Irén

Szöllősi Irén Jászai Mari-díjas bábművésztől, érdemes és kiváló művésztől kedden a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút - tudatta a család az MTI-vel.

A gyerekek kedvencévé váló, számos bábfigurát mozgató, és azoknak hangot is kölcsönző művész június 11-én, életének 92. évében hunyt el.
Szöllősy Irén 1920. február 14-én született Budapesten. Pályáját 1946-ban kezdte a Nemzeti Színházban, majd három évvel később az Állami Bábszínház társulatához szerződött.

Pályája során megformálta Tarahovszkaja A csuka parancsára című darabjának cárkisasszonyát, Gozz-Heltai A szarvaskirály Angéláját, de volt Titánia és Hermia a shakespeare-i Szentivánéji álomban, valamint a lány Bartók A csodálatos mandarinjában. Látható volt Kencefice szerepében a Gabbe-Tótfalusi-féle Hamupipőkében, a Gulliver Liliputban című előadásban és a Háry János Örzséjeként is.A televízióban a Bálint Ágnes által írt Futrinka utcában ő mozgatta Cicamica figuráját, és ő szólaltatta meg kedves, türelmes hangján. Emellett Tóth Eszter Zsebtévéjében is nagy sikereket aratott Bunyó Bálint, a sündisznócska és Csupafül megformálójaként, és ő volt Marcipán cica is. Szöllősy Irén tanított a bábszínészképző tanfolyamon.

Munkásságát 1953-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták, majd 1967-ben megkapta a bábszínházi aranygyűrűt, 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címet kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalatnay Saroltára újra börtön vár?

Zalatnay Saroltát újra rabosították, azaz ujjlenyomatot vettek tőle és rendőrségi fotó készült róla.… Tovább olvasom