Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megelőző gyógyszerrel kisebb a HIV-fertőzés kockázata

A megelőzés céljából naponta szedett AIDS-gyógyszerrel 86 százalékkal csökkenthető a HIV-fertőzés kockázata a magas rizikójú csoportba tartozó homoszexuális férfiaknál.
A preexpozíciós profilaxisnak (Prep) nevezett eljárás hatékonyságát vizsgáló szakemberek szerint az eredmények valódi reménnyel kecsegtetnek a HIV-vírus terjedésének megfékezésére. A Prep-vizsgálatokban részt vevő egészséges, ám a HIV-fertőzés szempontjából magas kockázatú csoportba tartozó meleg férfiak naponta egy - általában két antiretrovirális hatóanyagot kombináló - tablettát szednek be.

A kaliforniai székhelyű Gilead Sciences Inc. által gyártott Truvada elnevezésű készítmény a placebo bevonásával végzett korábbi tesztek során már bizonyította, hogy jelentősen képes csökkenteni a HIV-fertőzés veszélyét. A szakemberek most azt akarták megvizsgálni, hogy "valódi környezetben" is hasonló sikerrel működik-e a gyógyszer.

A mostani vizsgálat 545 homoszexuális férfi bevonásával készült. A véletlenszerűen két csoportra osztott résztvevők egyik felénél azonnal, a többieknél 12 hónappal később kezdték meg a Prep-kezelést, hogy a kutatók összehasonlíthassák a két csoport eredményeit.

A vizsgálat első évében a gyógyszert nem szedő 269 férfi közül 19 lett HIV-fertőzött, míg a 276, Truvadát kapó közül mindössze 2, ami 86 százalékos kockázatcsökkenést jelent. A véletlenszerűen kiválasztott kontrollcsoporttal végzett Prep-vizsgálatok esetében ez az eddigi legjobb eredmény.

A University College London professzoraként dolgozó Sheena McCormack, a tanulmány vezető kutatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a megelőzést szolgáló gyógyszeres kezelés a való világban is rendkívül hatékony módszer a HIV-fertőzés elleni védelemben.

A vizsgálat során aggodalom merült fel amiatt, hogy a gyógyszeres kezelésben részesülő férfiak esetleg kockázatosabb szexuális viselkedésbe kezdenek, ám a szakemberek nem észleltek növekedést egyéb szexuális úton terjedő betegségek, többek közt a klamídia jelentkezésében.

Az előzetes eredmények sikerén felbuzdulva a kutatók változtattak a teszt menetén, és immár a résztvevők mindegyike szedi a gyógyszert. Egy ember havi gyógyszeradagjának ára nagyjából 360 font (150 ezer forint) lenne. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) már fontolgatja az eljárás bevezetését.

A szakemberek a retrovírusokkal és az immunhiányos állapotban betegséget okozó fertőzésekkel (CROI) foglalkozó Seattle-i konferencián ismertették az eredményeiket. Michel Sidibe, az ENSZ AIDS-ellenes szervezete, az UNAIDS igazgatója szerint ezek "az aktuális és fontos" eredmények "előremozdítják az AIDS-járvány 2030-ig való megfékezésére irányuló globális erőfeszítéseket".

Világszerte mintegy 35,3 millió ember HIV-fertőzött. AIDS-szakértők becslései szerint a Prep-eljárással globálisan 20-25 százalékkal lehetne csökkenteni az új fertőzöttek számát a homoszexuális férfiak körében - ami tíz év alatt akár egymillió új eset megelőzését jelentené ebben a csoportban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chris O´Donnell csillagot kap a Hírességek sétányán

A 44 éves színész tiszteletére március 5-én a 2544. csillagot leplezik le Los Angelesben, a turisták… Tovább olvasom