Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Még egy nappal meghosszabbították a Discovery utolsó misszióját

Még egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon egy új tárolómodul beüzemelésére, illetve egy japán teherűrhajó megtöltésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felgyülemlett szeméttel és hulladékkal.
A NASA már másodszor hosszabbítja meg egy napra a Discovery küldetését. A NASA kedden döntött úgy, hogy az Unity kutatómodulra szerelt tárolómodul beüzemeltetése végett egy nappal meghosszabbítják a Discovery misszióját. Ezt kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három - egy orosz, egy európai és egy japán - teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

Az űrmisszió küldetését most még egy nappal meghosszabbították, és az asztronauták egyebek mellett azt a pluszfeladatot kapták, hogy töltsék meg az ISS-en felgyülemlett szeméttel és hulladékkal a HTV japán legénységnélküli teherűrhajót, amely várhatóan márciusban tér vissza a Földre. Így az űrsikló nem március 5-én - ahogyan eredetileg tervezték -, hanem 7-én válik le az ISS-ről, és két nappal később visszatér a Földre.

Az ISS-en tartózkodó 12 űrhajóssal csütörtökön videokapcsolatot létesített Barack Obama amerikai elnök, és a beszélgetés arra az emberszerű robotra, a Robonaut 2-re terelődött, amelyet a Discovery szállított az ISS-re. Obama arról kérdezte az űrhajósokat, hogy milyen "házimunkára" fogták be a robotot. Értetlenkedve kacagott azon a magyarázaton, hogy egyelőre ki sem csomagolták, de néha "kaparászást" hallanak odabentről, s az R2-es bizonyára ki akar jönni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy vagy 11 milliárd forintos esküvő?

A The Times of India című lap szerint csak 4,4 milliárd forintnyi összegbe került a lakodalom. Tovább olvasom