Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Még a csigáknak is szükségük van alvásra

Még a csigáknak (Gastropoda) is szükségük van alvásra - derítették ki kanadai tudósok, akik kutatásaikról a Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be.

Az Ottawai Egyetem biológusai arra figyeltek fel, hogy a nagy mocsári csigák (Lymnaea stagnalis) idejük tíz százalékát a medence falához "rögzülve" töltik meglehetősen fura pózban: a házuk "félrekonyul", tapogatóikat félig behúzzák, lábaik elernyednek és szimmetrikusan helyezkednek el - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

A kanadai kutatók - nem tudván eldönteni, hogy a csigák alszanak vagy csupán "relaxálnak" - tesztelni kezdték a puhatestűeket. Abból indultak ki, hogy az aktív és a pihenő csigák reakcióideje között jelentős különbségnek kell lennie, ezért hol fémpálcikával döfködték a puhatestűeket, hol ínycsiklandó szacharóz oldattal igyekeztek felkelteni az érdeklődésüket és étvágyukat.

A kísérletek tanúsága szerint az aktív csigák kétszer olyan gyorsan reagáltak a fájdalomingerre, mint "lazító" társaik, az étvágykeltő illatokra pedig hétszer gyorsabban. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a "pihenő" puhatestűek valójában aludtak.

A továbbiakban 79 napon át monitorozták a Lymnaea stagnalis nyolc egyedének az alvását. Mint kiderült, a fény vagy annak a hiánya semmilyen befolyással sem bírt a puhatestűek alvásciklusára. Az is bebizonyosodott, hogy a csigák esetében nem lehet beszélni a cirkadián ritmusról (24 órás alvásciklusról), a Lymnaea stagnalis egyedeinél ugyanis egy-egy "nap" 48 vagy akár 72 órából állt.

Ennek keretében 13-15 óra alatt hét alvási periódusuk volt, majd 30 órányi szakadatlan aktivitás következett, ráadásul a kimaradt alvást sem kellett pótolniuk.

Mint Richard Stephenson, az Ottawai Egyetem docense rámutatott, a csigáknak az állatok többségével ellentétben nincs szükségük rendszeres alvásra. Az alvás fontos szerepet játszik számos élettani folyamatban, így az emlék rögzülésében, ám a puhatestűek életmódja nem igényel túl nagy "mentális" erőfeszítést, így szabályozniuk sem kell túlzottan az alvásukat. Ugyanakkor az olyan egyszerű teremtményekkel végzett vizsgálatok, mint amilyenek a csigák, segítenek megérteni az alvás sejtszintű folyamatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Nő˝: ketyeg az óra, de még küldhetik a fotókat!

Március 4-ig éjfélig várjuk a fotókat a "A NŐ" - című fotópályázatunkra. Bemutatunk néhány alkotást!… Tovább olvasom