Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Meddőség - Ön kitartana párja mellett?

Sok párkapcsolatot mérgez meg valamelyik fél terméketlensége. Ön elhagyná párját, ha kiderülne róla: képtelen gyereket nemzeni/szülni? Vagy kitartana mellette gyerektelenül is? Szavazzon!
Feltételezzük, önnek is van olyan ismerőse-rokona, akiknél nehézséget okoz a gyermekáldás "összehozása", neadj'isten évek óta próbálkoznak – sikertelenül.

Egy átlagos, egészséges pár ha gyereket szeretne és ezért rendszeresen tesz is, 90 százalékos gyakorisággal egy éven belül megfogan az áhított utód. Amennyiben fogamzásgátló módszerek használata nélkül, megszokott szexuális aktivitás mellett sem következik be a kívánt terhesség, meddőségről beszélünk.


Meddőség esetén 50 százalékban a nőnél keresendő a baj, 35 százalékban a férfinál, 10 százalékban mindkettőjüknél, 5 százalékban pedig ismeretelen az ok. A meddőséggel foglalkozó orvosok szerint ha egy pár hibáztatni kezdi egymást a terméketlenség miatt, azzal csak a párkapcsolat vagy házasság időtartamát rövidítik meg. (A meddőség a második leggyakoribb "egészségügyi válóók".) Ha tehát valaki hasonló helyzetbe kerül, célszerű összefogva megoldani a problémát.

De vajon képesek vagyunk felülemelkedni a problémán? Vagy ha gyereket akarunk, akkor tűzön-vízen át is megvalósítjuk tervünket? Vagy inkább belenyugszunk a megváltoztathatatlanba? Ön elhagyná a férjét, ha nem tudna önnek gyereket csinálni? Lecserélné terméketlen feleségét? Szavazzon, vagy írja meg véleményét!

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. monoka89 2009. szeptember 15. 08:50
  „hát nem tom...
  nekünk 3 hónapja született egy nagyon ari kis lurkó és a párom (lehetséges) ezért hagyott el minket....
  pedig nagyon akarta,de most meg felénk sem néz.örülök majd ha a gyerektartást ide adja!
  ha két pár szereti egymást akkor nincs akadály szerintem.”
 • 27. hokiel 2009. szeptember 15. 07:41
  „Kedves Árpád-házi! Aranyos vagy, sajnos, vszeg mindkettőnkben van hiba és annak is oka van, hogy nem kutatjuk. Nem volt könnyű döntés...”
 • 26. Árpád-házi 2009. szeptember 14. 17:33
  „hokiel ,ha megtudjátok kinek a hibája,akkor lehet orvosolni.Ne legyetek csacsik,ne dugjátok homolba a fejetek!”
 • 25. Goldmund 2009. szeptember 14. 15:06
  „Ismerek olyan házaspárt, akiknek nem jött össze, pedig ők is mindent végigicsináltak, amit ilyenkor végigszoktak. Megj.: ki sem derült, mi az oka, mindketten egészségesek.
  Szerencsére volt annyi eszük, hogy nem estek egymásnak, hanem örökbe fogadtak. Először egy kislányt, majd az ő kistestvérét is (nyílt örökbefogadás volt, már a kórházból ők vitték haza a kicsiket és a feleség mindkét szülésnél ott lehetett).
  Sajátjukként szeretik és nevelik őket. Ezt a példát ajánlom minden meddő párnak!”
 • 24. hokiel 2009. szeptember 14. 09:03
  „Nekünk sincs eddig bébi. nagyon irigylem az ismerőseimet, akiknek van. De mi megegyeztünk, ha lesz, örülünk, ha nem lesz, nem teszi ki egyik a másikát annak, hogy megtudjuk, kinek a hibájából nincs”
 • 23. ancsika75 2009. szeptember 13. 18:24
  „Elhagynám ha az "egyik fél " burkoltan nem szeretné feladni a megszokott életvitelét kedvtelését és ezért valahogy úgy csinálja hogy nem lesz gyermek”
 • 22. tricse 2009. szeptember 13. 16:15
  „Intel barátom,ha nem értesz akkor ne ítélkezz!

  aakos1! Látod,látod csak megadja a sors amire vágytok! Lehet csak a kellő időpontot kellett megvárni,semmi nem történik ok nélkül! Talán a kapcsolatotok próbája volt ez,hogy biztos legyen benne a születendő csemete,hogy jó helyre kerül!:)”
 • 21. Intel 2009. szeptember 13. 12:52
  „10.
  Neked szerintem egy ló is az lenne....”
 • 20. aakos1 2009. szeptember 13. 10:08
  „Szia Tricse!

  Én sem bántani akartalak, csak megmutatni a másik oldalt. A lelki sérülést a környezet sokszor észre sem veszi, mivel a meddők nem kötik mások orrára. Az ismerősöknél tett babalátogatások után (jópár kijutott belőle az 5 évünk alatt) a férjemmel mindketten zokogva tettük meg a hazafelé vezető utat, hogy nálunk miért nincs Csoda! Ezt kettőnkön kívül senki nem tudta, hogy mi zajlik le a bensőnkben. A babalátogatás ideje alatt mindketten igyekeztünk vidámak lenni, viccelődtünk, megcsodáltuk a babát, de hazafelé és otthon már nem vettük fel az álarcot. Senki nem tudta a környezetemben, hogy az egyik sikertelen lombik után pszichológushoz kellett mennem, mert annyira padlón voltam, hogy a férjem elvitt, mert azt mondta, hogy ez nem mehet így tovább.
  Az ismerősödéknél is biztos vagyok abban, hogy addig amíg nem lett babájuk (mindegy, hogy öribaba vagy saját), addig biztos, hogy voltak nagyon kemény időszakaik, amikről csak ők tudnak. Nagyon sok meddő ismerősöm van akik például még azt sem mondják el a saját szüleiknek sem, hogy részt vesznek valamilyen meddőségi programban, nemhogy arról beszéljenek, hogy milyen félelmeik, bánataik, lelki gondjaik vannak.

  Ez nem kioktatás, ne vedd magadra. Csak megpróbálom érzékeltetni, hogy nem egy könnyű dolog a meddőség feldolgozása és igenis ott vannak a lelki sérülések, amikről a környezet nem feltétlenül tud.

  Nekünk szerencsénk volt. Pocaklakóval már a 18. héten járunk. És nagyon boldogok vagyunk. De az elején nagyon furcsa volt, hogy akárhova néztünk a lakásban meddőségi könyvek, cikkek tömkelege volt. Az internet böngésző kedvencek beállításainál mind csupa olyan oldal volt beállítva, ahol a legújabb meddőségi kutatásokat ismertették. Az tette ki a szabadidőnk nagy részét nagyon sokáig, hogy kerestük a neten, hogy milyen vizsgálaton nem voltunk még, ahol kiderülhetne, hogy mi az oka a meddőségnek. Két vastag kapcsos iratlefűzőnyi papírunk van (vizsgálatok, zárójelentések, kezelési lapok,stb.) a meddőséghez kapcsolódóan. Furcsa és nagyon örömteli volt, ezeket a linkeket babázós, terhes oldalakra lecserélni. Kívánom minden meddő sorstársamnak, hogy ők is átéljék ezt az örömet!!!!!!”
 • 19. sosi123 2009. szeptember 13. 09:49
  „Ismertem olyan nőt aki állítólag meddő volt, véletlenül terhes lett és elvetette! Hát erről ennyit!! Addíg meg bőgött h jajj nem lehet gyerekem meg hasonlók!!”
 • 18. tricse 2009. szeptember 12. 20:12
  „gall
  Mivel nő vagyok ugyebár nem kerülhetek ilyen helyzetben,de gondolkodás nélkül az anya élete mellett döntenék!

  Tényleg kiforgattátok a szavaimat,én nem írtam semmi rosszat azokról akiknek nem lehet babájuk,és ha rajtam múlna én szülnék mindegyiknek gyermeket aki nagyon vágyik rá! Mármint hozott anyagból!

  apuka05! A párom is örömmel vállalná a meddőséget hidd el,mert nagyon nem szeretne több gyermeket és 15 éve élünk egy boldog kapcsolatban,tehát nem csak addig kellett!:)

  A fogamzásgátlás nem mindenkinek problémamentes---se gyógyszer,se spirál,se lekötés az óvszer meg egy monogám kapcsolatban csak "örömtelenítő"!

  Ismerőseim között nem lelki sérült meddő kapcsolatok vannak,hanem szeretetteljes család örökbefogadott,imádott babával és nem egy van olyan is ahol örökbefogadás után megjött a saját baba is,és van olyan is akinek az orvosok véleménye szerint nem lehetett gyermeke(nő),elváltak és évekkel később jöttek a lányai sorban egy másik férfitól,de nem az ex hibája volt,mert neki is vannak sajátjai---csak nem tudták kivárni az időt(persze erről az orvosok is tehetnek)

  A gyermekeim mit éreznek? Nem tudom,majd elmondják--mindenesetre én nem családalapításra ösztönző nevelésben részesítettem őket---sajnálom,de a mai világ realitása engem igazol!

  Igazság szerint én nem hiszek abban az orvosi véleményben,hogy mástól lehetne,de együtt nem lehetséges a csemetét összehozni! Vannak alternatív megoldások,lehetőségek--nem is annyira költségesek,mint a lombikprogram és sikeresek! Témába vágó fórumokon lehet erről olvasni!

  Tudom,hogy furcsa első hallásra az amiket írok,de higgyétek el semmi bántó szándék nincs bennem,egyszerűen ez az én véleményem!”
 • 17. gall 2009. szeptember 12. 16:43
  „a.h.a.---tricse. ---ha szülés lenne,és vkinek meg kell halnia,akkor te választanál?..gyerek v feleség maradjon életben..Te kit választanál? csak 1 szót írjatok lécci: gyerek--------feleség.”
 • 16. a.h.a. 2009. szeptember 12. 15:59
  „Hú de kiforgatjátok Tricse szavait!”
 • 15. Kisclio 2009. szeptember 12. 15:52
  „Tricse! Ezek szerint neked nem adnak elég boldogságot a gyermekeid! Csak nem értem akkor minek vállaltál ennyit.szegény gyerekek tudják, hogy így vélekedtél? Örülj, hogy vannak, az én környezetemben nem egy pár van aki meddőségi klinikára jár, elhiheted, ők bármit megtennének 1-2-3-de még akár több gyermekért is. Tudod, egy egészséges pár, tud úgy szeretkezni, hogy védekezik, és annyit vállal, amennyit akar, de egy meddő nem tudja ezt a boldogságot nyujtani, amit úgy hívnak hogy CSALÁD!!!. Sajnálom a véleményed”
 • 14. aakos1 2009. szeptember 12. 13:00
  „Kedves Tricse!

  Nagyon szerencsés vagy, hogy van 3 gyermeked. A fogamzásgátlásra már kismillió megoldás létezik. A meddőséget viszont nagyon sokszor nem tudják kezelni. Az ok sem derül ki!!!! Akiknek meg tudnak segíteni, azok nem kevés vizsgálaton, hormonkezelésen, néha műtéteken (a férfiak is) esnek át. Ezek egyrészt nem veszélytelen dolgok, másrészt azt a néhány milliót inkább pelenkára költenék a meddők, mint a kezelésekre és orvosokra. Nekünk az 5 év közel két millió forintunkban van, úgy, hogy semmi eredménye nem volt, ezt a pénzt akár gyújtósnak is használhattuk volna a grillsütőbe. Nem beszélve a hormonok által okozott hangulatváltozásokról, a lelki problémákról, fizikai tünetekről (a hormonoktól szőrösebb lettem, a ciklusom ami tökéletes volt teljesen megborult) stb.

  Ja és szerintem aki meddő, az lelki sérült is. Legalábbis a saját és a baráti körömben (jó páran a meddőségi centrumokból lettek az ismerőseink) tapasztaltak alapján ezt ki merem jelenteni. Nem érzi magát az ember teljes értékű nőnek/férfinak, hanem csak egy selejtnek.

  Szóval szerintem nem meddő pasi kell, hanem fogamzásgátló ha már nem szeretnél több gyermeket.

  A szavazásról: addig amíg nem éli át a pár a meddőséget, addig bármit nyilatkozhat nem biztos, hogy ha ott áll a nagy semmi közepén, amikor már semmi reménye nincs úgy is fog dönteni, ahogy azt korábban elképzelte. Annak idején ifjú leány koromban nem képzeltem volna, hogy életem egyik legnagyobb kihívása a teherbe esés lesz. Így annak idején kb. 10 éve mikor egyszer-kétszer beszéltünk az exvőlegényemmel (ma már ugye a férjem) nevetve mondtuk, hogy ugyan már ha nem lesz gyerek az sem számít a lényeg, hogy együtt vagyunk. Persze nem sejtettük még akkor mi áll előttünk. Amikor már 4 éve nem sikerült semmi az orvosi segítség ellenére sem akkor viszont felajánlottam nagy sírások közepette, hogy váljunk el. A kezelőorvos ugyanis kijelentette, hogyha más lenne a párunk akkor lehet, hogy már lenne összesen egy fél focicsapatnyi gyerekünk.

  aakos: a vezetéknevem használom, mert a keresztnevem túl gyakori”
 • 13. apuka05 2009. szeptember 12. 12:52
  „tricse
  vajon igy gondolkodnál,ha nem lenne egy gyereked se????Neked a férfi "csak " addig kell mig gyereket nemz,és akkor már legyen meddő????Nem igazán értelek!!!”
 • 12. Icsi235 2009. szeptember 12. 11:33
  „Tricse!
  Te szerencsés vagy, hogy van gyermeked!
  De hogy lehet írni, hogy nézőpont kérdése?
  Szerintem, aki szenved attól, hogy nem lehet gyermekek annak tök mindegy milyen nézőpontból nézzük a helyzetét.
  3 gyermek után elhiszem, hogy nem akarsz többet, mert fel is kell nevelni őket meg taníttatni stb., de milyen érzés ezeket a sorokat olvasni annak, aki évek óta küzd azzal, hogy gyermeke legyen!”
 • 11. Árpád-házi 2009. szeptember 12. 11:28
  „Erről nem lehet szavazni,sem előre eldönteni!Át kell élni,együtt kell élni a tudattal.Ki mondja meg mit hoz a holnap?”
 • 10. tricse 2009. szeptember 12. 11:27
  „3 gyermek után nekem ajándék lenne egy meddő pasi! Akinek még nincs babája ezt nem értheti! Nézőpont kérdése!”
 • 9. pancser 2009. szeptember 12. 09:03
  „A kérdés provokatív. Egy feleség ha ilyen kérdéssel bombázza a férjét mindent megtesz amit lehet a házasságuk megromlásásért. Egy adott helyzetben mit tenne az ember nem tudni. Nagyon sok gyávának hitt emberből lett már hős, a szívtelenből érző szívű egy váratlan helyzetben. Ezért hasonló kérdéseket semmiképen nem teszek fel annak akit szeretek, mert ártanék a szeretetteljes kapcsolatnak. Ha eljön egy kedvezőtlen fordulat akkor majd eldől!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ronaldo Magyarországon is örömlányokkal hempergett?

A Fókusz információi szerint hajnalig ünnepelték örömlányokkal a magyarok felett aratott sikerüket a… Tovább olvasom