Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Meddig élnek háziállataink?

A körülöttünk lévő élővilág egyedei is különböző ideig élnek: egyes állatok csak egyetlen napig, a kutyák, macskák átlagban 10-14 évig.


Házi kedvenceink közül a macskák és a kutyák átlag életkora 10-14 év. Természetesen ez az adat csak átlagérték, fajtól, fajtától, egyedtől és a tartási körülményektől függően is változik. Kutyák esetében egyesek úgy számolják ki az állat „emberi korát", hogy az állat életkorához hozzáadnak kettőt, majd ezt megszorozzák héttel. Egy 10 éves eb ennek megfelelően 10+2 x 7, azaz 84 évesnek felel meg. (Azért adnak hozzá kettőt, mert az első 2 év sokkal hatványozottabban számít a kutyáknál.)

A biológusok, valamint a biokémiával és élettannal foglalkozó szakemberek vizsgálatai alapján azonban különbséget kell tenni a különböző méretű állatok között is. Az azonos korú, egy fajhoz tartozó, de különböző testméretű állatok emberi léptékkel mérve mégsem azonos korúak. Vegyünk három kutyafajtát: egy kis- (törpeschnauzer), egy közepes- (vizsla), és egy nagyméretűt (komondor). Hiába születtek egy évben, ha mind 10 évesek, akkor a kistermetű hozzávetőleg 70, a közepes körülbelül 85-90, a nagytermetű pedig több mint 100 évesnek felel meg. A nagytestűek sokkal gyorsabban öregszenek, a nagy testsúly miatt csontjaik nagy tehernek vannak kitéve. A törpeschnauzer akár 14-17 évig, a vizsla 12-14 évig, a komondor viszont csak 8-10 évig él. Természetesen ez alól lehetnek kivételek.

Macskák esetében elmondható, hogy a kijáró, vadászó, tehát szabad életmódot folytató kedvencek gyakran a 6 éves kort sem érik meg. Hogy miért?

Sok veszély leselkedik rájuk az utcán: autó elüti, kutya „levadássza", fertőző betegségek (macska AIDS, leucosis, FIP) elviszik őket. Az általam ismert legidősebb macska 23 éves volt, bár ő soha nem tette ki a lábát a lakásból, így a legteljesebb mértékben meg volt kímélve mindenféle veszélytől.

Háziállataink közül, bármennyire hihetetlen is - persze, ha időnek előtte nem végzik a tányérunkon - a galamb 50-55, a liba pedig akár 70-80 évig is elélhet.

A szárazföldi emlősök korrekordere egy nőstény indiai elefánt, amely 78 éves korában pusztult el a Santa Clara-i állatkertben 1975-ben. Az elefánt átlag életkora - különösen a természetben - azonban ennél jóval alacsonyabb, úgy 50 év körül lehet.

A legrövidebb ideig - csupán 1-1,5 évig - minden valószínűség szerint a kistermetű cickányok élnek.

A madarak közül az arakanga akár 64 évig is elélhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nő szereti, ha a férfi figyelmes

Laza, rohanó világunkban a férfiak sokszor elfelejtenek udvariasnak lenni a nőkkel szemben.… Tovább olvasom