Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Meddig csonkítják magukat a fiatalok? Te vágtál magadon kamaszon?

Minden tizenkettedik fiatal szándékosan tesz kárt magában a kamaszévei alatt.
A fiatalok öncsonkítása véget ér a kamaszévek lezárultával

Az öncsonkító fiatalok többsége abbahagyja a szándékos önpusztítást, mire eléri a kamaszkor végét - állapította meg egy tanulmány.

Az adatok szerint hozzávetőleg minden tizenkettedik fiatal szándékosan tesz kárt magában a kamaszévei alatt, és a lányok 60 százalékkal hajlamosabbak az öncsonkításra, mint a fiúk. Az esetek 90 százalékában azonban a probléma magától megoldódik a pubertáskor végére, annak ellenére, hogy az áldozatok közül sokan semmilyen kezelésben nem részesülnek. A kutatás elsőként követett figyelemmel öncsonkító fiatalokat felnőtté válásukig.

Az eredmények alapján bár a lányok jóval hajlamosabbak arra, hogy szándékosan tegyenek kárt magukban, ha fiúk szánják rá magukat ugyanerre, ők sokkal kockázatosabb formáját választják az öncsonkításnak, például autók elé rohannak vagy megpróbálnak minél tovább farkasszemet nézni a közeledő vonattal. Az öncsonkítás az öngyilkosságra való hajlam egyik legfőbb figyelmeztetőjele: az áldozatok 60 százaléka ugyanis terjedelmes önpusztító lajstrommal rendelkezik. Korábbi eredmények szerint azok a fiatalok, akik öncsonkítás miatt kerülnek kórházba, az átlag népességhez képest százszor nagyobb valószínűséggel vetnek véget a saját kezükkel az életüknek.

Brit és ausztrál kutatók összesen 1800, tizennégy éves ausztrál fiatalt kérdeztek meg az öncsonkításra való hajlamukról, majd a kérdést az életük további kilenc szakaszában is megismételték, egészen a húszas éveik végéig. A The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legtöbb kamasz 14-15 éves korban kezdi el vagdosni, égetni vagy egyéb módon bántalmazni magát, ám a húszas éveikre tízből kilencen abbahagyják önpusztítást.

A Melbourne-i Egyetemen dolgozó George Patton szerint a probléma a kamaszok agyában végbemenő változásokra vezethető vissza, amikor a gyermekkorból átlépnek a felnőttek világába. "Itt mélyreható biológiai változásokról van szó, amelyek a pubertás idején mennek végbe, és nagyrészt hormonálisak - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. - A fejlődéspszichológia szerint az emberi agy fejlődése során van egy fejlődési szakadék, amely nagyjából a kamaszévek közepére tehető, amikor is az érzelmi szabályozásra visszavezethető problémák - mint az öncsonkítás - sokkal gyakoribbá válnak."

Olvasóink írták

 • 7. Szilágyi_Zsolt 2011. november 19. 21:25
  „Vágtam hát. Körmöt meg hajat.”
 • 6. Kruse 2011. november 19. 18:38
  „Én is borotválni akartam a lábam titokban, de eléggé ratyi volt a penge és egy kicsit megskalpoltam magam.
  Amúgy szerintem ez csak most lett "divat" régen nem vagdalták magukat a fiatalok. (Vagy lehet csak az én ismeretségi körömbe nem volt ilyen?!)”
 • 5. bonitatwo 2011. november 19. 17:35
  „korom ragas az oncsonkitas?”
 • 4. HarconaMarcos 2011. november 19. 14:55
  „Igen. Bár én csak borotválkozni akartam, de elsőre jelentős mennyiségű vágás és vér lett a vége. (Nyak felett, mielőtt valaki belekötne. :-)
  Amúgy Nikóca megjegyzése teljesen helyénvaló. A magyarulevane ez a cím? E?”
 • 3. Nikóca 2011. november 19. 13:13
  „"Te vágtál magadon kamaszon?"
  ?!?%/*#{@}*/%!?”
 • 2. IV.Béla 2011. november 19. 12:24
  „Sokan vagyunk így is ebben a világban, a gyengébbeknek nem csonkítani kéne, hanem becsülettel befejezni az elkezdett munkát.”
 • 1. gyene 2011. november 19. 12:17
  „Ez teljesen igaz. Ez egy figylemfelkeltés.
  Az már más dolog, hogy ez sikerül vagy sem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szó, amely megöli a házasságot: Drágám, beszélnünk kell!

Drágám, beszélnünk kell - ez az a mondta, ami akkor hangzik el egy házasságban egy bizonyos… Tovább olvasom