Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Másképp szaporodnak a varangyok

A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási időszakára.

A Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkük az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.
Brian Todd, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival 30 évvel ezelőtt hálót állított fel egy dél-karolinai mocsaras terület köré, és folyamatosan vizsgálta a fennakadó állatokat.

"Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan... És feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát - hangsúlyozták a cikkben. - A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről."A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe.

"Eredményeink rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében" - áll a tanulmány következtetésében.

Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi átverések az interneten

A bűnözők hamis ajándékutalványokat, üdvözlőkártyákat, nem létező szálláshelyeket is eladnak az… Tovább olvasom