Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Martin Luther King örökösei a bibliáján marakodnak

Martin Luther King aligha gondolta volna, hogy egy napon gyermekei a bibliáján és a Nobel-békedíján, a polgárjogokért vívott harca jelképein marakodnak majd.
A régóta tartó jogi viták új szakasza, a két emblematikus tárgy lehetséges eladása megosztja az örökösöket, és elszabadultak az indulatok.

Hárman harcolnak az örökségért: az ötvenéves Bernice Albertine King, Martin Luther King még élő három gyermeke közül a legfiatalabb, aki szintén lelkész, és aki az 1968-ban meggyilkolt polgárjogi harcos erkölcsi örökösének tartja magát. Vele szemben áll Martin Luther King III., "Marty", a legidősebb testvér, aki a médiában jól ismert aktivista és Dexter Scott King, az egyetlen fél, aki Kaliforniában él, ahol - egyelőre bizonytalan - filmszínészi karrierjét építi.

Január végén a fivérek közölték húgukkal, hogy el akarják adni apjuk bibliáját, amelyet Martin Luther King mindenhová magával vitt, valamint a Nobel-békedíját.

Egy 1995-ben megkötött egyezség alapján a három gyermek mindegyikének szavazati joga van a néhai békejogi harcos hagyatékának tulajdonjogát birtokló Estate of Martin Luther King Jr. Inc.-ben.

Bernice, aki egy atlantai bank széfjében őrzi a két tárgyat, a biblia és a Nobel-békedíj eladása ellen szavazott, két bátyja pedig mellette. Bernice előbb a sajtónak adott nyilatkozatban ítélte elfogadhatatlannak az emblematikus tárgyak eladását, majd néhány nappal később az atlantai Ebenezer baptista templomba hívta meg az újságírókat, ahol apja az utolsó imáit mondta, és kijelentette: a biblia és a Nobel-békedíj nem eladók.

Ralph Luker történész, a The Papers of Martin Luther King Jr. című mű szerzője szerint nem új keletűek a King-gyerekek közötti viták, és gyakran változnak közöttük a szövetségesi viszonyok. Nővérük, a 2007-ben elhunyt Yolanda - aki végrendelet híján Martin Luther King egyenes ági örököse lett -, összetartotta a családot, főleg anyjuk, Coretta 2006-ban történt halála után. Yolanda halála után a három testvér 21 millió dollárért adta el apjuk személyes dokumentumait, levelezését és beszédeit. "Lehet, hogy a két fivér elköltötte a részét, és most több pénzre van szükségük" - vélte a történész.

Robert McBurney bíró elrendelte, hogy Bernice King helyezze el a két tárgyat egy bank széfjében, és a hónapok múlva esedékes bírósági döntésig adja át neki a kulcsokat.

Ralph Luker szerint sok családtagot elkeserít a vita. A történész szerint Bernice helyzete ingatag, mert hiába támogatják a polgárjogi mozgalom vezetői, nincs szavazati joguk a hagyatékot kezelő cégben.

A bibliát és a Nobel-békedíjat feltehetően igen magas áron lehetne értékesíteni, annál is inkább, mert erre a bibliára tette le az esküt Barack Obama második elnöki beiktatásakor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A No, megállj csak! című rajzfilm még mindig a legnépszerűbb Oroszországban

A Szojuzmultfilm nevű animációs stúdióban készített rajzfilm első sorozatának első részét 1969-ben… Tovább olvasom