Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Marják egymást a cigánytelepek lakói

Ha bejön valami kis pénz, van csoki, chips, rágó, ha pedig elfogyott, akkor nincs mit enni, marad a panaszkodás, mert ez az egyetlen dolog, amiről úgy érzik, hogy segíti a túlélést.

Akinek kicsit is jobban megy, azt kigúnyolják, rosszabb esetben meglopják, hogy helyreállítsák a világképüket. A fiatalok egyre dühösebbek, a fizikai erőszakot is elfogadják, és nem látnak semmi kiutat. Így élnek a cigánygettók lakói.

Az ellenállás érték, az erőszak a legegyszerűbb megoldás, a nincstelenség és a tehetetlenség folyamatos bizonygatása pedig túlélési eszköz - több generáción át tartó kirekesztettség után ilyen lelkiállapotba kerülnek a mélyszegénységben élő emberek az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Solt Ágnes 14 magyar cigánytelepen készített kutatása szerint.

"Gyűlölet van, irigykednek egymáson, hogy mijük van. Ha van egy kutyájuk vagy macskájuk vagy lovuk, hú, az már nagyon gazdag!" - mondta egy cigánytelepen élő ember arról, hogy mennyire féltékenyen figyelik az ott élők egymás boldogulását. Solt szerint a gettók lakói meg vannak győződve róla, hogy a nyomor, amiben élnek, megváltoztathatatlan, szinte senki nem hiszi el, hogy kitörhet ebből.

Teljes cikk itt>>

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. Batistuta 2009. december 08. 08:48
  „#72 kivagyokén!
  A vicc nagyon gyenge és ráadásul semmilyen formában nem kapcsolódik a témához. Illetve mégis! A cigányokat illető általánosítás ékes bizonyítéka!:-(
  Azt sem értem, hogy az alábbi kommentet miért nekem címezte. A valós problémára adott, szerintem teljesen elhibázott válasz, ami az Ön véleménye. Lelke rajta! Zalára, Baranyára no meg Borsodra hivatkozni nagy divat manapság, de kiváncsi vagyok, hogy járt-e Ön ténylegesen az utóbbi időben pl. a Zemplénban, vagy mondjuk Miskolcon a Lyukóvölgyben? Én igen, többször is. Nem lesötétített autóban.”
 • 72. kivagyokén 2009. december 07. 23:01
  „Batistuta
  Leírok egy viccet, talán nem moderálják ki:
  Hazamegy a másodikas cigánygyerek és mondja:
  -Apám matekórán a tanító néni megkérdezte mennyi 5X5 és egyedül én tudtam hogy 25 ez azért van mert cigány vagyok?
  - Persze fiam
  Másnap mondja, magyarórán egyedül én tudtam hogy ki írta az Anyám tyúkját ez azért van mert cigány vagyok?
  -Persze fiam
  Harmadnap hazamegy, mondja úszásórán, láttam egyedül nekem sz.. a t. ez azért van mert cigány vagyok?
  -Nem fiam ez azért van, mert ők 8 évesek, te meg 16

  Eddig a vicc. De az már nem mosolyogtató, ha bárki megemlíti e népcsoport teljes szocializációs hiányát a jogvédők, kisebbségi képviselők a biztos burokbanlévők, politikusok, teljes hangerőn rasszizmust kiáltanak. Félre ne értse senki AZ EGYIK LEGJOBB BARÁTOM CIGÁNY SZÁRMAZÁSÚ, rendesen dolgozik, és igen, Ő is nyelheti a sok ingyenélő miatt kialakult előítéletet. Iskolás koromban is volt cigány osztálytársam. A mai napig jó viszonyban vagyunk. 5-en voltak testvérek. A szüleik 3 műszakban dolgoztak, SOHA NEM VOLT EGYIKÜK SE KOSZOS, BÜDÖS! Elvégezték az iskolát, és dolgozik mindegyik. Így is lehet élni!
  Persze, csak ha van rá igény. Viszont ez olyan, mint a felajánlható adód 1%. A döntő többség 3 általános (két első egy második) esetleg 8 általános (kisegítő). 0 szakképzettség, 0 nap munkaviszony, letöltött X éves börtön. A segély csak pár ezer forinttal kevesebb, mint a Tesco 12 órás dolgozói fizetése. A különbséget kiadja a családi pótlék. 12-13 éves kölyök belédvágja a kést. Mit tudsz csinálni vele? Gyerek nem büntethető. És ez csak egyre rosszabb lesz, mert védik őket piszkosul, és kezdenek rájönni arra, ha nagy ricsajt csapnak kapnak valamit. Te meg a többi dolgozhattok velem együtt, hogy a nem dolgozó réteget el lehessen tartani. Kérdezz meg egy nyugdíjast, aki dolgozott 50 évet, hányszor eszik húst egy héten. Nézd meg a börtönt, hogy főznek. Nézd meg a bentlévők százalékos arányát, köztük a visszaesőkét. Azt hiszem elgondolkodtató adat. Politikusaink tagadják ezt a problémát, ilyen bűnözés nincs is!! Ha én is állami védelemmel ellátott lakásba laknék, sötétített üvegű autóval járnék, talán így gondolnám. De kérdezzék meg a Borsodban, Zalában, Baranyában, és még sorolhatnám, ahol a százalékos arány magasabb mi a vélemény?
  És most se munkát akarnak! SEGÉLYT!!”
 • 71. Batistuta 2009. december 07. 19:18
  „#69 Én is úgy érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Hogy ez kinek a hibája...?”
 • 70. AHA 2009. december 07. 18:38
  „moderálva”
 • 69. kolombela 2009. december 07. 16:48
  „68. Batistuta 2009.12.07. 16:30
  Valahogy nem értetted a hozzászólásomat, vagy nem akarod megérteni.”
 • 68. Batistuta 2009. december 07. 16:30
  „Az a félmondat, hogy "itt senki sem keres bűnbakot", az alábbi 67 hozzászólás, no meg több, más oldalakon olvasható komment tükrében egy kicsit vicces.”
 • 67. kolombela 2009. december 07. 16:10
  „66. Batistuta 2009.12.07. 15:51
  Az "általánosítók" nem jelölték ki a cigányságot, hanem a cigányság saját maga cselekedeteivel jelölődött ki. Mondhatnám ez egy spontán kijelölés. Itt senki sem keres bünbakot, mint ahogy sok balliberális cociológus és politikus hírdeti. Azt se felejtsd el, hogy a cigányság gyülölete nem magyar specialitás, szerte Európában, de még a tengeren túlon is utálják őket, ami már erősen túltesz egy bünbak keresés elméleten. Az lehetetlenség, hogy egymástól több ezer km távolságra levő országokban ugyanaz a bünbak.”
 • 66. Batistuta 2009. december 07. 15:51
  „Nyilván a sok szájkaratés meg sem merne mukkanni éles helyzetben, de ez nem menti fel őket. Az általánosítás pedig mindig azon embereknek volt a sajátja, akik nem vették/veszik a fáradságot, hogy mélyebb összefüggéseket is átgondoljanak és sokkal egyszerűbb egy jól meghatározható mumust kijelölni.”
 • 65. Túrabakancs 2009. december 07. 15:30
  „Batistuta!
  Nyilván senki sem szereti ha általánosítanak, de az a nyavajás arányszám sokakat ebbe
  az irányba terel. Sajna az emberi pszihé így működik, ezt nehéz lesz megváltoztatni.
  Az hogy páran név nélkül arctalanul mások meggyilkolására tesz javaslatot, az egyáltalán
  nem biztos hogy a valóságban is így tenne. Ezek csak szavak, igaz nem lefogadható kijelen-
  tések. A gyilkolásra lényegében születni kell, azt "csak úgy" alig alig-alig mernék, ill.
  tudná bárki is megtenni. Ezt te is tudod szerintem.”
 • 64. Batistuta 2009. december 07. 15:08
  „Egy szóval sem állítottam, hogy a helyzet megoldásában nincs felelőssége az egyes cigány embereknek. Aki ezt állítja, az súlyosan csúsztat! Az viszont számomra ijesztő, hogy egyesek miként általánosítanak, illetve milyen, normálisan gondolkodó emberek számára teljességgel elfogadhatatlan megoldásokat javasolnak. Szeretném jelezni, hogy ez az én álláspontom, ezzel nem kell feltétlenül egyetérteni.”
 • 63. kolombela 2009. december 07. 14:22
  „54. Batistuta 2009.12.07. 08:41
  A kossuth utcában nincsenek leszakadt putrik. A 20. sz. közepéig ezek rendesen karban tartott, polgári lakások voltak, amit iparosok laktak Amelyik épületet felújították, azon látszik, hogy milyen szépek voltak régen, amig az állam el nem kobozta és kiutalta a cigányoknak. A győri tanács ide koncentrálta a győri cigányságot. Az, hogy "elputrisodtak" ezek az épületek, a cigányok "hathatós munkájának" köszönhető.”
 • 62. Finucci_Freehill 2009. december 07. 14:18
  „53. hozzászólás zotya975

  jo ember itt milyen lázítás van ? ?

  készült egy tanulmány ami pártatlan ..ez a cikk már megjelent egy hete a magyarnemz. ben
  aki azt mondja hogy lázítás arról elhiszem hogy kisebbségi mert csak ők jönnek ilyen dumákkal .”
 • 61. Túrabakancs 2009. december 07. 13:52
  „Phobos!
  Vazze... Szerintem a Karácsony is FEKETE lesz! :)))
  Azért kb. 800.000-ember lesz aki örül ennek. :}”
 • 60. Phobos 2009. december 07. 13:12
  „Fehér karácsonyt mindenkinek :)”
 • 59. manci15 2009. december 07. 12:43
  „A szociálpolitika nagy hibája ami miatt ide jutottunk. Sajnos a hivatalokban kezdődik minden. Ha bemegy egy roma segélyt kérni, egész más elbírálás alá esik, mint egy más etnikumhoz tartozó rászoruló. Talán két önkormányzat létezik az országban, ahol felvállalták, hogy szembeszállnak ezzel a rendszerrel. Felajánlották a jelentkezőknek, hogy közmunka elvégzéséért cserébe tüzelőt, étkezési jegyeket kapnak. Meg lehet nézni, kik mentek dolgozni és örültek a jegynek, és meg lehet nézni kik voltak felháborodva azon, hogy dolgozni kell.
  A két település nevére konkrétan már nem emlékszem, de nem olyan régen foglalkoztak ezzel a dologgal a híradók.
  Érdemes lenne ezt a példát követni több településen is. Vagy elérnék, hogy végre dolgozzanak meg az élelemért, vagy elmennének kanadába...”
 • 58. Slowflash 2009. december 07. 12:00
  „Magyarországon ma rengeteg gyermek éhezik. Hogy miért? Miattam? Miattad? Nem. Azért van ennyi éhező gyerek, mert a felelőtlen, oktalan, dologtalan, igénytelen emberek akik putriban, fertőben élnek annyi gyereket hoznak a világra, amennyit nem képesek tisztességben, gondoskodásban felnevelni. Ember kínzók. A saját gyerekeiket sanyargatják és igenis miattuk van ennyi éhező gyerek ma Magyarországon. Ugyanakkor az adófizetőktől segély címén a gyerekekre kapott pénzt elisszák, játékgépezik stb. Az ilyet büntetni kellene. Vagy valamilyen módon szabályozni, oktatni. Ne legyen érdekük a sok éhező gyerek. Sőt, aki olyan körülmények között él, tisztában legyen vele, hogy rosszabbul jár sok gyerek esetén. Ilyen rendeletekkel lehetne megakadályozni az éhezést, a gyerek kínzást.”
 • 57. imre1964 2009. december 07. 11:30
  „Batistuta
  PL:Gyerekként be kellene járni az iskolába,de nem azért hogy csak ott legyen és csinálja a feszültséget.
  Tanulni kellene bejárni NEM TANÁRTVERNI.
  Ha felnő nem lopásból kellene megélni hanem a munkából.
  Igaz mast elégnehéz megélni de én sem megyek el lopni mert kevés a fizetésem.
  Ha csak ezeket betartanák már vihetnék valamire,de amig nekik több a joguk mint az átlag Mgyarnak addig
  nincs miröl beszélni.”
 • 56. Túrabakancs 2009. december 07. 09:56
  „Batistuta! /54/
  Akár igazad is lehetne, viszont kérdezném tőled. Szerinted csak az utóbbi 20-30-évben
  szegényedett el a cigányság nagy része? Elárulom, nem! Több száz év volt nekik
  adva, hogy tisztességes munkával kiemelkedhessenek fertőből, ill. a szegénységből.
  Én úgy látom, hogy a kultúrájukból adódóan tökéletesen megfelel nekik sokszor az
  az állapot, amit láthatunk a fényképeken, tévékben. Nyílván vannak normális élet-
  vitelt folytató romák is, de valóban, az arányokkal vannak komoly gondok. Mielőtt
  csak a Magyar kormányt és elakosságot okolnád az áldatlan helyzetük kialakulásáért
  nézd meg a külföldi környező országokban milyen körülmények között tengetik életüket.
  Ugyanaz a helyzet, mint nálunk, sőt Olaszországban kimondottan gettókba tömörítették
  őket. Több országban rájöttek arra, hogy lényegében genetikailag lehetetlen nagyobb
  számban "megtéríteni" őket. Mi van az itteni szép házakkal amit lakásként kaptak
  több helyen? Lepusztították nem több mint egy év alatt, még az ablakkereteket is
  eltüzelték. Ezt látva ne férjen kétségedbe, soha nem lesz nagyobb bázis, aki szívesen
  segítene nekik, úgyhogy amíg világ a világ, ez így fog maradni. Sőt sokkal rosszabb lesz,
  hiszen a válság végett a dolgos emberek mégjobban ki fogják őket vetni.”
 • 55. imre1964 2009. december 07. 09:03
  „Az a legnagyobb probléma hogy mi keressük meg nekik a pénzt.
  Dolgozni nem akarnak csak rabolni meg gyilkolni, reméllem a Jobbik ezen változtat rövidessen.
  Szebb Jövőt!!!!!”
 • 54. Batistuta 2009. december 07. 08:41
  „Azoknak a hozzászólóknak, akik kizárólag radikális "megoldást" tudnak elképzelni, azt üzenem: gondoljanak bele abba az élethelyzetbe, hogy nem pl. Nádorvárosba hanem mondjuk a Kossuth utca egyik leszakadt putrijába születnek. Miként tudtak volna onnan kitörni? Milyen javaslataik vannak e tárgyban?”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg szelvényét! Öné a 80 millió?

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom