Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Marihuánát ültetnek orvosi célokra Chilében

Az úttörő program célja, hogy rákos betegek fájdalmait enyhítsék az elültetett növényekből nyert olajjal.
Latin-Amerikában elsőként Chilében termesztenek marihuánát gyógyászati célokra.

Az úttörő program célja, hogy rákos betegek fájdalmait enyhítsék az elültetett növényekből nyert olajjal. A szert kétszáz rákbeteg kapja, őket egy fővárosi hatóság és a fájdalomcsillapító terápiákat támogató, az orvosi célú marihuána legalizálása mellett kiálló Daya Alapítvány választja ki.

Az első 850 magot Hollandiából importálták, és szerdán egy ünnepélyes szertartás keretében készítették elő kiültetésre egy önkormányzati telken, a fővárostól délre.

A telek pontos elhelyezkedése titok, és elektromos árammal és szögesdróttal veszik körül, nehogy a termés illetéktelen kezekbe kerüljön. Legkésőbb áprilisban aratnak először, egy hónappal később kapják meg a rákbetegek a gyógykészítményt. A betegek klinikai vizsgálatban vesznek részt, amely a program terápiás eredményességét kutatja.

A chilei projekt illeszkedik abba a nemzetközi folyamatba, amely enyhít a marihuána orvosi és személyes használatát tiltó szabályokon. Az országban már 2005-ben engedélyezték az gyógyászati célú kannabiszt, de csak a mezőgazdasági hivatal hozzájárulásával. Ezt egyszer, 2011-ben, megadták, ám gyorsan vissza is vonták, mert az egészségügyi hatóság ellenezte.

A mostani projekthez a szervezők megnyerték az állam és egy egyetem támogatását. Az engedély egy évre szól, a Daya Alapítvány elnöke, Ana María Gazmuri színésznő azonban reméli, hogy meg fogják újítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges lemezzel jelentkezik Eminem kiadója

A duplalemezes kiadványon többek közt Eminem, Skylar Grey és a D12 legújabb szerzeményei kerültek… Tovább olvasom