Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Marihuánát a magyar gyógyszertárakba!

Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát.

Mindenki emlékezhet, amikor nagyapja megivott egy féldecit, mert fájt a foga, háta, lába. Régóta igazi népi gyógymód a pálinka Magyarországon. Jótékony hatását milliók igazolnák. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapítóként vagy más okból egyre többen használják a marihuánát. A hatás bizonyított, bár a kender inkább tűrt, mint tiltott. Igaz, olyan állampolgárok is élnek az USA-ban, akik egyenesen a kormánytól kapják fájdalomcsillapítóikat.

A marihuána fájdalomcsillapító, és más jótékony hatásait nem a 2000-es évek hatalmas tudományos áttörései igazolták, nem is fehér fényben úszó laborok mélyén tesztelték szerencsétlen majmokon az új szert. Inkább régóta közismert tény, hogy a marihuána az egyes betegségek tüneti kezelésében sokat segíthet.

Két éve ismertem meg Ray Reece-t, egy amerikai újságírót, aki Szegedről és a környékről tudósított akkoriban a Budapest Sun című angol nyelvű lapnak. Ray finoman szólva nem volt már akkor sem mai gyerek. Más az ő korában már régen csak a ház előtti padon üldögél csupán, de Ray-t hajlott kora ellenére is (sosem mertem megkérdezni, de 70-en túl volt, az biztos) fáradhatatlan figurának ismertem meg. Akkoriban jelent meg magyarul egy könyve, egy könnyed regény, a Szórakozz a nénikéddel.


Ray azóta legnagyobb sajnálatomra feleségével Olaszországba költözött, de számos beszélgetésünk egyike mindig eszembe jut, amikor néha felbukkannak a marihuána gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos újabb hírek. Az amerikai kolléga ugyanis régóta küszködött perifériás neuropátiával, ami a legkülső idegek gyulladását, illetve elhalását jelenti, és állandó fájdalommal jár. A cukorbetegség egyik szövődménye is lehet ez az igen kellemetlen betegség. Jelenleg a leggyakoribb kezelés a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése. Ray elég sokat panaszkodott Európára és benne Magyarországra, mert az Egyesült Államokban megszokott és bevált fájdalomcsillapítóját nem tudja beszeretni, mivel a marihuána illegális.

- Persze, nemcsak erre használnám, lazítani is jó, de teljesen mindegy, mert itt legálisan nem tudok hozzájutni. Sok szert kipróbáltam már, de egyik sem vált be annyira, mint a fű - mondta az öregúr, miközben én eléggé meglepett arcot vágtam, hiszen akkor láttam először olyan beteget, aki orvosa javaslatára, fájdalomcsillapítóként alkalmazta a marihuánát.

Rosenfeld
Rosenfeld
Az USA kormányától kapják a kábszert


A www.money.cnn.com oldalon jelent meg a napokban egy riport, amelyben olyan amerikaiakat mutatnak be, akiknek az Egyesült Államok kormánya támogatja a marihuánafogyasztását. Egyikük Irvin Rosenfeld, aki egy brókercég igazgatóhelyettese. Az 56 éves férfi saját bevallása szerint 38 éve fogyaszt marihuánát. Napi 10-12 darab füves cigarettát szív el. Ez önmagában nem is lenne túlságosan nagy sztori - írja a CNN -, ha Rosenfeld úr kábítószer fogyasztását 27 éve nem az Egyesült Államok kormánya támogatná.

Irvin havonta egyszer elindul a gyógyszertárba, hogy egy fémdobozban átvegye azt a 300 jointot, amelyeket gyakorlatilag az amerikai kormány sodort számára. Mr. Rosenfeld 10 éves volt, amikor egy ritka csontbetegség jelentkezett nála. Az izomgörcsök és a krónikus fájdalom enyhítésére

alkalmazza a marihuánát. Ő egyike azoknak az amerikaiaknak, akinek marihuánaadagját az állam állja. Ez önmagában egy ellentmondás, hiszen míg az egyes államok törvényei néhol megengedőek a fűfogyasztókkal szemben, szövetségi szinten a marihuánát egy kalap alá veszik például a heroinnal.

Egyre elfogadottabb módszer

A cikk szerint 13 amerikai államban már engedélyezi a törvény a marihuána fogyasztását, ha annak egészségügyi okai vannak, és további 15 amerikai állam fontolgatja a engedélyezését. A marihuána például a krónikus idegi vagy izomfájdalom enyhítésére, a kemoterápiához társuló gyakori

hányásrohamok enyhítésére vagy étvágygerjesztőként alkalmazva a rákos vagy AIDS-es betegek számára jelenthet megoldást. Esetleg migrén, alvászavarok kezelésére használható, de Alzheimer-kóros és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél is sikereket lehet vele elérni.


Kalifornia államban akár az orvos is ajánlhatja betegeinek a drog használatát, és akinek orvosa engedélyezi, legálisan hozzájuthat a fűhöz a körülbelül 700 orvosi marihuánát is elárusító gyógyszertárban. Kaliforniában mintegy 300-400 ezer olyan ember él, akinek orvosa engedélyezte a sajátos terápiát. Igaz, a szövetségi kábítószerellenes hatóság razziákkal és különböző eljárások indításával nehezíti Kaliforniában az egyébként elfogadott kezelés terjedését. Ennek oka a szövetségi törvények már említett szembenállása az egyes államok törvényeivel.

Egyes elemzések szerint Kaliforniában a fájdalomcsillapítókat a marihuána alapú készítmények lassan ki is szoríthatják a piacról. Orvosi célokra egyébként nemcsak egyes amerikai államok engedélyezik a termesztést és a forgalmazást, Kanadában például spray formájában is árulják a hatóanyagot, Hollandiában pedig régóta engedélyezettek a marihuánából készült gyógyszerek, ahogy maga a marihuána is. A fűfogyasztás dekriminalizációjáért küzdő amerikai szervezetek szerint reménykeltő az orvosi marihuána terjedése, mert sokat lendíthet az ügyükön, és előrelépést jelenthet a legális marihuánafogyasztás felé vezető úton.

Látogatás egy marihána-gyógyszertárban

A magyar gyógyszertárakban is?

Arról, hogy megjelenhet-e a hazai gyógyászatban a marihuána mint a fájdalomcsillapítók, vagy más készítmények alternatívája, Sárosi Pétert, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) drogpolitikai programvezetőjét kérdeztük.

- Számos betegség esetében enyhítheti a tüneteket a marihuána. Például a sclerosis multiplexes betegek izomgörcseinek csillapítására és a zöldhályog kezelésére is egyaránt alkalmas a növény, ezt több kísérlet is igazolta már. Van, akiknek nem használnak a megszokott gyógyszerek. Előfordulhat, hogy számukra a marihuána jelenthet megoldást. Sokan fordultak már hozzánk, akik hallottak erről a jótékony hatásról, és így enyhítik a tüneteiket, csökkentik a fájdalmat. Mivel a marihuána illegális, ők az utcán szerzik be, és minden ellenőrzés nélkül használják - mondja Sárosi Péter, aki hozzáteszi: annak, hogy ez a növény a gyógyászatban nem tud elég gyorsan terjedni, a gyógyszerlobbi nyomása az oka, hiszen a gyárak nem akarják, hogy az emberek egy otthon is megtermelhető anyagot használjanak, ahelyett, hogy az ő drága készítményeiket vennék meg. A nagy gyógyszergyártók ezért többnyire nem is foglalkoznak a marihuána hatásainak kutatásával. Van persze egy erkölcsi ellenállás is, hiszen kábítószerként tartják számon a növényt - mondja a TASZ programvezetője.

- Nem állítja senki, hogy ez valami csodaszer lenne, de nagyon hatékony kiegészítője lehet egy-egy kezelésnek. Jelenleg is vannak a kábítószerekkel rokon készítmények a piacon. Gondoljunk csak az ópiát alapú gyógyszerekre! A marihuána ellenes hangulatnak elsősorban politikai okai vannak. A jelenlegi helyzetben a növény démonizálásával sokszor mozgósítani tudják a választókat a pártok, és népszerűségüket teszik kockára, ha a legalizáció mellett foglalnak állást - véli Sárosi Péter.

A társadalom tehát elutasítja a marihuána minden formáját, valamiféle erkölcsi ellenállást tanúsítanak az emberek, pedig nem sokat lehet tenni a terjedése ellen. Európában már sok ország dekriminalizálta a fogyasztást. Hollandiában gyógyszertárban is lehet kapni füvet. Kanadában pedig évek óta létezik a kannabisz növényből nyert kivonatot tartalmazó szájspray, a Sativex. A gyógyszer a sclerosis multiplexben szenvedő betegek fájdalmainak és izomgörcseinek csillapítására alkalmas. A készítményt gyártó cég, a Bayer HealthCare azt tervezi, hamarosan Európában is elkezdi forgalmazni a terméket, így néhány év múlva, ha más csomagolásban is, de Magyarországon is megjelenhet a gyógyszertárakban az ördögtől való marihuána.

Olvasóink írták

 • 12. Imcsi 2009. szeptember 18. 13:49
  „Most, hogy mondod, eszembe jutott, itt Móváron egyre több a gyógyszertár (kapásból 9 jutott az eszembe)! Ennyire megéri, vagy már előre készülnek valamire?”
 • 11. tricse 2009. szeptember 18. 11:05
  „Nos téptem már e témában eleget ezeken az oldalakon a billentyűt,mindjárt jön Csodabimbó társunk is,aki fő ellenlábasom e téren!:)
  Most csak annyit! Ha lehetne kapni legálisan a füvet,minden receptkorlátozás nélkül(mert ugye azzal együtt úgy lenne nevetséges ahogy van) akkor én aki fő ellenzője vagyok ezeknek,bizony leszaladtam volna érte két hete,mert olyan állapotban voltam! Na akkor kérdem én,hogy az aki függ tőle és előszeretettel használja az mennyit járna a patikába legelni?”
 • 10. Imcsi 2009. szeptember 17. 21:07
  „A környező országokban-de legalábbis Európában- hol van már legalizáció? Mert azért Amerika messze van!”
 • 9. ndf 2009. szeptember 17. 17:23
  „felejtsük már el azt, hogy A kábítószer.
  vannak pszichoaktív anyagok, amik az agyra hatnak.
  ilyet tartalmaz a prozac vagy más antidepresszánsok, ilyet tartalmaz a xanax vagy frontin és más nyugtatók, ilyet tartalmaz az oxycodin és más opiát jellegű erős fájdalomcsillapító.
  ilyet tartalmaz a kávé, a cigaretta, az alkohol, a marihána, a kokain stb. is.

  a lényeg viszont az, hogy született egy idióta csoportosítás, hogy az alprazolam (xanax, frontin) jó, a THC rossz, az alkohol oké, de a kokain nem. és ettől már egyből el is hiszitek, hogy ez a csoportosítás szent és sérthetetlen. baromság.

  egy pszichoaktív anyagot meg lehet ítélni pl. az alábbi kritériumok alapján:
  -okoz e, és ha igen milyen távon testi/pszichikai függőséget
  -a normál adagot hányszorosan meghaladva jutunk el a halálos adaghoz (ne feledjük a marihuána mérgezési aránya 1:40000-hez [amihez fizikai képtelenség eljutni lsd. ún bealvás esete], míg az alkohol kb. 1:10-hez[kellemesen részeg:detox])
  de nem lehet megítélni az alapján, hogy józsipista meg néhány idióta meghirdette a drogháb orút (aminek az eredménye: mexikóban ahelyett, hogy emberek nyugodtan "drogozhatnának", valós háború alakult ki az illegális kábítószer [főleg kokain] ellenőrzésének megszerzéséért vívott bandavillongásokból)

  legalizáció=állami ellenőrzés (patika, pszichológus, orvos stb.), adóbevétel, személyi szabadságukban nem korlátozott fogyasztók

  ami pedig ma van az max. a terjesztőknek jó (hiszen jóval kisebb büntetésért ugyanakkora hasznot tudnak elérni mint egy bankrablással - a büntetési tételek emelése pedig nem ér semmit, amíg nincs tisztázva, hogy ki a fogyasztó, ki a fogyasztását ingyenessé tevő dílerke és ki az aki milliárdokat keres egy adózatlan terméken. mert ha az alkohol lehet termék, akkor bizony nincs érv amellett h a marihuána ne lehetne az. sőt, mivel az alkohol kifejezetten erős "drog", ezen az alapon akár legalizálhatnánk a teljes drogpiacot.)”
 • 8. a.h.a. 2009. szeptember 17. 14:55
  „Beszarás. Mindjárt kiderül, hogy a kábítószer egészséges!”
 • 7. soproni 2009. szeptember 17. 14:41
  „"Néhány éve nagy vita kerekedett Konrád Györgynek a marihuána legalizálására tett indítványa körül. Nem akarnék ebben utólag állást foglalni, de megjegyzem, hogy vajmi kevés szó esik a hasiskendernek a gyógyászati értékéről, holott annak mind adjuvánsként, mind pedig közvetlen terapeutikumként igen nagy a jelentősége. Adjuvánsként rendkívül fontos szerepe lehetne a rák gyógyításában. A kemoterápiában részesített betegek egy részének ugyanis állandó jellegű, csillapíthatatlan hányingere van, s ezt a THC radikálisan megszünteti. Ugyancsak fontos szer a glaukómás betegek szemnyomásának gyors megszüntetésére. Az USA-ban időközben előállították a szintetikus THC-t, és Marinol néven hozzák forgalomba, szigorúan receptre, rákos betegek számára. Terapeutikumként nagy és igazoltan gyógyító hatása van mint asztma és epilepszia elleni szernek, továbbá mint nyugtatónak. A sok országban még mindig érvényes kendertermesztési tilalom miatt, persze, az ilyen pozitív kicsengésű tudományos munkákat mély hallgatás övezi, pedig e sokat és méltatlanul ócsárolt és üldözött növénynek ezen a téren elégtételt kell szolgáltatni.

  Dr. Bócsa István
  akadémikus, kutatóprofesszor "”
 • 6. lacim6 2009. szeptember 17. 14:36
  „Ez nem amerika <moderálva> :D”
 • 5. Sahin 2009. szeptember 17. 14:21
  „Nem vagyok benne biztos, hogy a szintetikus THC (pl. Marinol) sokkal rosszabb lenne, mint a gyógyszerek legtöbbje. Nem azt mondom, hogy mindenféle emberektől lehessen venni itt-ott, hanem tényleg felkészített szakértőktől, biztos kézből (még mindig jobb lenne, mint az utcán hozzájutni, amik ki tudja milyen más anyagokat is tartalmaznak). Egyébként ezzel a gyógyszerlobbizással nem értek egyet, ugyanis, ha a gyógyszergyártók rá akarják tenni a kezüket (és rá is tették már - lsd.: Sativex), akkor rá is fogják, itt inkább erkölcsi akadályok lehetnek.

  Viszont a teljes mértékű (az az g. -ra megszabott) legalizálást nem támogatom, ez az ország nincs felkészülve egy ekkora változásra, épp elég legális kábítószer hatása (alkohol) alatt állót látni az utcán nap, mint nap; ha még ezt keverik (ismerjük a "jó" magyar szokást) egy kis marihuánával... káosz.”
 • 4. soproniarc 2009. szeptember 17. 14:02
  „FInucci!

  Egyetértek. A magyar rendőr aki nagyon "okos" mit mond a füveseknek? Igyál! mint hogy szívj! Teljesen fel van világosítva arról, hogy ez egy természetes növény??? Fel van világosítva arról, hogy mik a hatásai??? Ha ő tudná, hogy a világon 3 szor durvább dolgokat fogyasztunk naponta mint egy joint kb elsírná magát.(Energiaitalok teli mérgekkel, üdítők tartósítószerekkel, műanyagzöldségek) Senki nem mondta, hogy mindennap tekerni kell, mert tuti mindjárt jön valami okos, hogy mi ajó abban ha minden nap beszívsz? De nem erről van szó. Aki megiszik 2 sört hétvégén, vagy fogyaszt valami rövidet az alkoholista?Nem! De aki elszív egy kendert hétvégén, hogy ellazuljon az egyből dorogos. Egy kicsit tisztában kéne lenni a dolgokkal....”
 • 3. soproniarc 2009. szeptember 17. 13:55
  „te igen okos!
  szerinted a pálinka meg a marihuána ugyanarra jó? Csak annyi lett volna benned, hogy figyelmesen elolvasod a cikket és rájössz, hogy nem csak fájdalom csillapítóként használják, teljesen más tünetekre is. Nincs Amerika istenítés ember...”
 • 2. Imcsi 2009. szeptember 17. 11:33
  „Jól kezdődik a cikk, csak rosszul folytatódik: mért kell mindig Amerikát isteníteni? Ha van magyar hagyományos gyógymód, akkor pálinkát a gyógyszertárba és kész!”
 • 1. Finucci_Freehill 2009. szeptember 17. 09:28
  „Az a baj ,hogy ide haza a vaskalaposok csak hajtják hogy a fű az rossz .-értem ?..
  Ha egy anorexiás elszívna egyet rá fél órával tuti kipakolná a hűtőt kajáért mert annyira kajás lesz .
  Használható lenne a rák lelassítására is és legalább nem bogyókat enne az ember egész nap amitől még mellékhatások is lesznek.

  Akinek eltörik a keze pl fájdalmai enyhítésére is alkalmas. Ez saját tapasztalat a kórházban megtapasztal egyet mást az ember és nem ér fel egyetlen bogyóval sem amit adnak.

  A gond ott van hogy a kontinensen a középkorban a pápa kitalálta hogy a fű az barbár cucc az ördögtől származó valami, és alapból ellene van az összes európai ország. Pedig máshol ez természetes mint egy vízipipa vagy egy dohány elszívása.

  Az ucsó gondolatom meg az lenne hogy mindenki gondoljon bele hogy melyik ember veszélyesebb a társadalomra :
  -aki alkoholtól berúg és randalírozik erre már volt példa elég..
  vagy
  -aki betép és csendben leül valahova és elmélkedik a természeten.. (én még fűves embert balhézni nem láttam nem is hallottam)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódíts! 6+1 alapdarab őszre!

Összeállítottunk 7 tuti darabot, amelyekben garantáltan stílusikonként pompázhatsz ősszel! Tovább olvasom