Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Már nem a pusztítás a számítógépes vírusok célja

A számítógépeket új hullámban támadják, az idén többek között a zsarolóprogramok, a célzott, valamint a fizetési rendszerekhez kapcsolódó támadások kerülhetnek előtérbe.
A technológia fejlődésével párhuzamosan a számítógépek elleni támadások száma és variáltsága is növekszik, az idén többek között a zsarolóprogramok, a célzott, valamint a fizetési rendszerekhez kapcsolódó támadások kerülhetnek előtérbe - hívja fel a figyelmet az ESET biztonságtechnológiai vállalat legfrissebb előrejelzése.

A társaság kutatói szerint a célzott támadásoknak már nem a végtelen pusztítás és vírusfertőzés a célja a számítógépes rendszerekben, hanem a megszerzett jelszavak, belépési kódok segítségével, vagy például egyszerű terheléses támadással hatolnak be a vállalatok szerveire azért, hogy onnan további jelszavakat vagy pénzt érő információt szerezzenek.

A kifinomult, nehezen észlelhető és általában hosszú ideig, akár évekig tartó támadások egyre gyakoribbak, 2010-től 2014-ig összesen 53 ismert támadást azonosítottak, az utolsó egy évben pedig csaknem megduplázódott számuk - írták.

A jelentés szerint jellemzően a pénzügyi és az üzleti szféra van kitéve a támadásoknak, de emellett folyamatosan növekszik az egészségügyi adatok elleni támadások száma is.

A kutatók rámutatnak továbbá, hogy a rosszindulatú szoftver (malware) fejlesztők kiemelt eszközei lehetnek a zsarolóprogramok (ransomware), amelyek rendszerint a számítógép, illetve mobiltelefon használhatatlanná tételével, vagy erős titkosítással elérhetetlenné teszik az eszközön lévő adatokat, és csak pénzért vásárolható meg az a kód, ami visszaállítja a fájlok eredeti állapotát.

A biztonságtechnikai vállalat védekezésül a naprakész vírusvédelem és operációs rendszer frissítések alkalmazása mellett a rendszeres külső mentéseket javasolja, mert erős titkosítás esetén kizárólag a megelőzéssel lehet az adatok épségét megőrizni.

A kutatók úgy vélik, az interneten keringő, évről évre jelentősebb pénzösszegeknek köszönhetően az online fizetési rendszerek is mindinkább ki vannak téve a támadásoknak.

Az előrejelzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyre népszerűbb dolgok internetével (az internet által összekötött okoseszközök - M2M) is ismerkednek a bűnözők, már tavaly támadásokat intéztek többek között okostévék és okostelefonok biometrikus rendszere ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Európa legjobb fesztiválja lett a Sziget

Szerdán a hollandiai Groningenben jelentették be a 2014-es év legjobb európai fesztiváljait… Tovább olvasom