Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Már használható az MTA helyesírási tanácsadó portálja

Már használható a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja, a helyesírás.mta.hu oldal.
Már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja, a helyesírás.mta.hu oldal, amelyet kedden mutattak be Budapesten.

A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a "nagy energiás elektron gyorsító" szóösszetétel beírásával. Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a "részletek" fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján.

Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közoktatási államtitkára hangsúlyozta: a magyar nyelv, a magyar helyesírás közös kincsünk, ezért szükséges annak ápolása, fejlesztése. Aki a saját kincsét, a rábízott értéket nem gazdagítja és műveli, az vétkes - tette hozzá.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását - tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

A tanácsadó hét témakörben - egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? - ad választ az érdeklődőknek.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

Olvasóink írták

  • 2. Tündenéne 2013. április 30. 19:40
    „Nos akkor ideje elkezdeni használni, kedves újságírók! Kezdjük mondjuk a rövidítések és a női tulajdonnevek közti írásmód különbségével. Nem mindegy, hogy Emmi vagy EMMI.”
  • 1. kenderice 2013. április 30. 19:33
    „Volt köztársasági elnökünk biztos nagy hasznát veszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az USA-ban született gyerekek jóval hajlamosabbak asztmára, mint a bevándorlók

A jelenségre még nincs magyarázat. Tovább olvasom