Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Már a szlovákok járnak tankolni Magyarországra

Szlovákia–Régió - Volt egy kézenfekvő előfeltételezésünk, miszerint vége a szlovákiai benzinturizmusnak. Tévedtünk: virágkorát éli, csak éppen az irány fordult meg. Egy szlovákiai autós ugyanis ma 60 forintot nyer az ólommentes benzin literjén, ha nálunk tankol.

Öt éve még szép számmal álltunk péntekenként a határon, nyolc-tíz éve pedig szó szerint kígyózott a sor a medvei és a csilizradványi benzinkúton. Megszokottak voltak a torlódások, s a nyári melegben egy-egy határőr aprópénzt nyújtott az autós felé, kérve, hogy hozzon neki ásványvizet, ha úgyis tankolni megy. Lapunk is számos alkalommal készített kisriportot a szlovákiai benzinturizmusról. Ennek már körülbelül négy éve vége, most viszont az euró bevezetésével megfordult az irány.

Az áradat nem önmagában a szlovákiai árak, hanem a valutaárfolyam miatt szűnt meg fokozatosan, mert míg négy éve 6,50 forintot ért egy korona, megszűnésekor már 9-et. Hiába nyílt meg tavaly a határ, nem érte meg Medvéig vagy Csilizradványig utazni a Győr környéki autósnak. Most viszont fordulat állt be: a szlovákiai pénztárcának igencsak drága az 1,019 eurós, ólommentes benzin. Ha 297 forinttal számoljuk az eurót, akkor ez 302 forint, míg nálunk jelenleg 254 forintba kerül ez a legkelendőbb üzemanyag. Ezért úgy tűnik – ha 6 literes átlagfogyasztással és negyvenliteres tankolással számolunk –, akkor 50 kilométeres távolságról egészen biztosan megéri Magyarországra jönnie a szlovákiai autósnak. Tehát nagy valószínűséggel Győrben töltik fel a tankot többek között a nagymegyeri, a medvei, a csicsói vagy a csilizradványi lakók, s könnyen lehet, hogy a bősiek vagy éppen a várkonyiak is. S ha mindehhez hozzávesszük, hogy az árkülönbségek miatt egyébként is igen népszerűek lettek szlovákiai körökben a magyar áruk, gondolhatjuk, hogy a többség egy szombati nagybevásárlással összeköti a tankolást akkor is, ha a távolság miatt végül nem is nyerne rajta semmit.

Ennél a szlovákiai kútnál valaha kígyózott a sor, ma már főként csak a hűséges környékbeliek használják. Fotó: Krizsán Csaba
Ennél a szlovákiai kútnál valaha kígyózott a sor, ma már főként csak a hűséges környékbeliek használják. Fotó: Krizsán Csaba

Nyilvánvaló, hogy a már üresen álló, „kísértetőrbódékat" elhagyva az első két benzinkút a magyarországi autósok miatt jött létre, s szinte nem is voltak konkurenciái egymásnak, mivel akkora forgalmat, ami tíz éve volt, úgysem bírt volna el egy töltőállomás. Ezért például az első kút az elmúlt években ráállt a kamionforgalomra, s nyugodtan alapozhatott mondjuk az egyik magyarországi gyárba tartó 20–30 gépkocsira naponta, ami viszont mára töredékére csökkent. Akár a többi iparvállalat forgalmának lecsapódása: kis részben a válság, nagyobb részt az árfolyam miatt már alig hajtja a határ menti kutak malmára a vizet. Ami pedig a személyautókat illeti, főként a környékbeli hűséges szlovákiai vásárlók keresik ezeket a hajdan annyira népszerű benzinkutakat, amelyeknek – mint megtudtuk – körülbelül 80 százalékkal esett a forgalma. Egyébként természetes, hogy nemcsak Győr mellett változott a helyzet, mivel a szlovákiai benzinnél ma az osztrák is olcsóbb néhány centtel, a pozsonyiak tehát előszeretettel járnak át Ausztriába tankolni.
Ezt tíz éve senki nem hitte volna el.

Olvasóink írták

 • 3. Freddy01 2009. március 03. 12:41
  „Mire itt visszaáll a "demokratikus rend", arra a népnek nem lesz még váltás alsógatyája sem...”
 • 2. comet 2009. március 02. 18:50
  „leértékelt valuta, leértékelt ország. Most már nam csak a nyugatiakat de északi szomszédunkat is körbeugrálhatjuk, aztán majd jönnek a keletiek meg a déliek.
  Az a szélhámos galeri ami kormánynak meri nevezni magát, mikor méltoztat átadni a helyét olayanoknak akik valamit értenek is a kormányzáshoz.
  Ja, Gyurcsány mégse tudta átvágni Európa vezetőit, a keleti blokk meg elhatárolódott tőle úgyhogy egyedül maradt a nagy pénzköltő. Csak itthon tud átvágni még pár szerencsétlent a szélhámos semmitmondó dumájával.
  Reméljük már nem sokáig. Magyarorország legszégyenteljesebb korszakát köszönheti neki. Ha visszaáll a demokratikus rend, remélhetőleg sok mindenért fog felelni cinkostársaival.”
 • 1. kamikaze 2009. március 02. 18:04
  „köszönhető mindez gyurcsány ferencnek és népi zenekarának hogy a doszpot rajzolná körbe a hullájukat!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt dolgozhatna a szerelmével - Ördög Nórát akarja a TV2

Ördög Nórát (27) akarja a TV2, a csatornaváltásért pedig kész többmilliós összeget fizetni. A… Tovább olvasom