Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Malek Miklósnak duplán kellett bizonyítani

Az X-Faktor tehetségkutató egyik mentoraként láthatjuk hamarosan ifjabb Malek Miklóst. Malek Andrea öccse 12 éve Amerikában él, olyan hírességek albumain dolgozott, mint Jennifer Lopez és Anastacia.


Szülei nem terelgették a pálya felé, de ragaszkodtak hozzá, hogy tanuljon klasszikus zenét – a neves felmenők miatt később duplán kellett bizonyítania. Mentorként szeretne visszaadni abból a fiatal tehetségeknek, amit maga tanult és tapasztalt.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
– 12 éve Amerikában él és dolgozik. Miért fogadta el a felkérést, hogy az X-Faktorban a jelentkezők egyik mentora legyen?


– Annak ellenére, hogy nagyon megtisztelőnek éreztem, amikor felkértek a közreműködésre, először rögtön nemet mondtam. El sem tudtam képzelni, hogyan tudnám bevállalni emberileg és szakmailag azt a több hónapos elkötelezettséget, amit a mentor-zsűri szerep jelent. De Ördög Nóra kérésére aludtam rá egyet, és találtam is pár személyes okot. Először is azt, hogy az X-Faktoron keresztül visszaadhatok valamit abból, amit tanultam és tapasztaltam. Itt nemcsak a versenyzők mentorálására gondolok, hanem a fiatal énekespalántákra is. Ha a műsort nézve elkapnak egy-két jó mondatot, amelyek a későbbi zenei karrierjüket elősegíthetik, akkor már megérte. Persze az is fontos ok, hogy a szüleimmel és a nővéremmel több időt tudok együtt tölteni, hiszen az elmúlt években csak karácsonykor láttam őket.

– Már 12 éves korában elkezdett zenét szerezni a Magyar Televízióban futó műsorok számára, amelyekben gyerekszínészként szerepelt. Nővére is a zenei pályát választotta. Mennyiben köszönhető ez a szülői példának? ˝Terelgették-e˝ önöket a pálya felé?

– Ha a szüleim terelgettek minket, akkor úgy tették, hogy észre sem vettük, mert szerintem magunktól választottuk a zenei pályát. Csak ahhoz ragaszkodtak, hogy klasszikus zenét tanuljunk. Engem például az általános iskolából választottak ki gyerekszínésznek, a családtól teljesen függetlenül. Az biztos, hogy ha akartam, ha nem, otthon rengeteget tanultam és láttam a szakmából gyerekkoromtól kezdve, de később duplán kellett bizonyítani mindenhol ahhoz, hogy ne folyton a család hírnevét vágják a fejemhez.

– Úgy tudjuk, közreműködött zenészként Jennifer Lopez ˝Love
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Don’t Cost A Thing˝ című számában, amelyet hangszerelt is, ezután költözött ki Amerikába. Hogyan találta meg ezt a lehetőséget?

– Ez így nem igaz, mert amikor Jennifer Lopez lemezén dolgoztam, akkor már három éve Amerikában éltem. Annak idején lehetetlen lett volna ilyesmibe belekeveredni anélkül, hogy az ember fizikailag jelen ne lett volna. Manapság már ˝kisebb˝ a világ, az interneten keresztül sokkal több lehetőség adódik a nemzetközi kommunikációra, együttműködésre.

Visszatérve a kezdetekre, teljesen ismeretlenül – közös ismerősünkre hivatkozva – küldtem egy faxot annak idején a BMG nemzetközi főnökének, aki jókedvében fogadott egy meetingre. Megmutattam az akkori munkáimat, felvette a telefont, és másnap a három legsikeresebb zenei céggel volt találkozóm, amelyikből az egyikhez le is szerződtem mint zeneszerző. Attól kezdve az volt a dolgom, hogy az összes ak-
tuális szupersztár lemezére írjak és hangszereljek dalokat...

– A magyar hírességek, együttesek mellett dolgozott együtt többek között amerikai, japán, török, kínai sztárokkal. Mi kell hozzá, hogy ennyiféle emberrel tudjon együttműködni harmonikusan?

– Főleg sok türelem! A viccet félretéve, sok dolog jött össze – talán nem véletlenül – ahhoz, hogy nemzetközi sztároknak tudjak segíteni. Először is, egy európai ember, aki Amerikában dolgozik, sokkal nagyobb szeletet tud befogadni, értékelni, visszaadni a világból, mint egy átlag amerikai. Az a távolság, amit a világzene áthidal Kelet és Nyugat között, nagyon hasonló a magyar népzene és popzene közötti távolsághoz. Tehát inkább izgalmas, mintsem nehéz volt Tarkannál a népzenei faktort közép-keleti, vagy Hiromi Gónál ázsiai alapokra cserélni. Ezen kívül a családi zenei háttérnek és a klasszikus zenei képzésnek is szerepe volt a nemzetközi sikerekben. Az a temérdek stílusú zene, amin felnőttem és amit tanultam, nagyban elősegítette, hogy különféle stílusokban otthon érezzem magam. Nemcsak a pop, rock vagy r&b, de a világzene, az elektronika és a klasszikusok is a kedvenceim közé tartoznak.

– Egy internetes interjúban olvastuk: amikor itthon van, próbál pihenni, de ha olyan előadóról van szó, aki inspirál vagy jó barát, esetleg a nővére, Malek Andrea, akkor nem zárkózik el a munkától sem. Miben más a testvérével dolgozni, mint másokkal?

– A sors úgy hozta, hogy Andreával csak keveset dolgoztam együtt, de mindig nagy örömmel. A dolog munkarésze nem sokban különbözik, hogyha a nővérem áll a mikrofon mögött vagy Anastacia. Mindkettő abszolút profi a maga területén. Mindkettőnek el kell nyernem a bizalmát ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki belőlük. Ez egyébként erősen egybeesik az X-Faktorban a mentor feladatával. Persze az embernek a testvérével nem nehéz megtalálni a hangot, főleg ha megvan a kölcsönös tisztelet és szeretet, mint nálunk.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

– Úgy tudjuk, dolgozik saját szólólemezén. Milyen stílusra számíthatunk, és mikor jelenik meg?

– Így igaz, részben azért is nyilatkoztam, hogy a saját lemezemen dolgozom, hogy valóban meg is csináljam és ne kezdjek bele valaki más lemezébe, mint annyiszor a múltban. Stílusban a pop-rock határán vannak azok a dalok, amelyek az évek alatt kikristályosodtak bennem. Nagy hangsúlyt fektetek az élő hangszerekre és a közös játékra.

Szoktam mondani, hogy amit a stúdióban komputerekkel művelek, azt be kéne tiltani, mert digitálisan egy kutyából is ˝dögös˝ énekest csinálok, ha kell. Ennek ellenére vagy talán éppen emiatt, a saját zenei ízlésem elkanyarodott a technológiától, vissza az alapok felé. Hiszen az utcán nem tudja az ember elfütyülni a dobokat meg az effekteket – csak a dallamot.

Névjegy

Ifj. Malek Miklós zeneszerző 1975-ben született, szülei Malek Miklós karmester, zeneszerző és Toldy Mária énektanár. Nővére Malek Andrea színésznő, énekesnő. A zeneakadémiát zongora szakon végezte el, utána Bostonban folytatta tanulmányait. Ezt követően hét évig New Yorkban dolgozott, majd az egyik legkeresettebb zeneszerző lett Hollywoodban. Közreműködött olyan külföldi hírességek albumain, mint Jennifer Lopez, Anastacia, Donna Summer, Tarkan, Pixie; a magyar énekesek közül Zsédával, Lolával, Csonka Andrással és a Cotton Club Singersszel is dolgozott. Ő énekelte a Macskafogó 2 főcímdalát és szerezte a zenéjét.

Olvasóink írták

 • 14. heat 2010. július 28. 07:12
  „Azért ezek a képek... Főleg a középső...
  Háát, eléggé gyanús.
  Mást nem írok, mert moderálni fognak.”
 • 13. buggyant 2010. július 27. 06:06
  „Én úgy gondolom, hogy itthon sokkal nehezebb sikereket elérni mindenféle gördített akadály miatt. Nem véletlen, hogy sokan kinn rég nevet szereztek, miközben itthon nem is hallottak róluk. Egyszerűen a szakmai féltékenység, a kapzsiság, hogy mennyire látnak üzletet az illetőben, ilyesmi dominál. Hát reménykedjünk hogy változik majd. Meglátjuk. Talán egyszer itt is a tehetség lesz a fontos és nem a kapcsolatok és a pénz.”
 • 12. nasi12 2010. július 26. 22:24
  „Szerintem sokkal jobban meg kellene becsülnünk azokat a tehetségeinket, akik már nyugaton vagy ámerikában, egy sokkal keményebb, sokkal nehezebb versenyben bizonyítottak.
  Ha a külföldön megszerzett tudás, a megszerzett siker, netán hatalom birtokában valaki továbbra sem tagadja meg Magyarságát, hanem hazafelé tekintve, tehetséges, de csóró magyarokat szeretne dobogóra segíteni, üdvözlendő dolog.
  Ezeket a törekvéseket, csak támogatni szabad, és bántani őket badarság.”
 • 11. buggyant 2010. július 25. 15:01
  „Valamilyen szinten egyetértünk nasi, csak máshogy fogalmazunk. A lényeg az, hogy ebben az országban minden ugyanúgy működik és ettől van az embernek hányingere. A szakmai féltékenység, a keresztbetevés, aztán el kell menned az országból, de ha kint befutsz, sztár leszel itthon is. Engem egyszerűen felháborít hogy itthon nem is merik el az igazi tehetségeket és az a lényeges és hangzatos hogy külföldről, ha lehet akkor mindjárt Amerikából kell hozni valakit, mert ettől lesz a műsor nézettebb. Felháborító. Én abban egyáltalán nem hiszek, hogy a tv tehetségek felkutatásán fáradozik, ezt megettük a korábbi műsoroknál és lásd, mit tettek a tehetséges emberekkel mert azért azt nem mondhatod hogy egytől egyig tehetségtelenek lettek volna, nem. De huszadrangú sztárocska lett belőlük, mert "eladható" zenét kell produkálniuk. Ot van az a Dukai Regina akinek tényleg fantasztikus hangja van és celebkedik jobbra balra, nincs aki jazzlemezt adna ki hiába szeretne azt énekelni, rétegzenével nem foglalkoznak. Szóval nem lesz itt semmi változás hidd el, továbbra is a cirkusz, a felhajtás, a nézettség a lényeg. Nem a tehetségek.”
 • 10. nasi12 2010. július 25. 00:22
  „Tisztelt buggyant!
  Nagyon sok olyan zenész (zeneszerző) van kishazánkban, akiket a zenészmaffia nem enged még a tűz közelébe sem.
  Ha valaki nem kap a tehetségéhez, ambíciójához méltó munkát nem fejlődik tovább, hanem elbizonytalanodik, elkallódik.
  Mennél nagyobb tehetség valaki, annál veszélyesebb a klikkre nézve.
  Így van ez a színészek, a filmrendezők, a táncosok között, sőt szinte minden művészeti ágban is.
  Majd 20 éves amatőr zenészi múlttal bizton állítom, aki nem tehetséges annak nem szabadna a profik között pódiumra állnia, (mint néhány pantomim énekes) hanem meg kellene maradnia ámatőr státuszban, így nem lenne gátja a feltörekvő tehetségek érvényesülésének.
  Tehát, akinek nincs abszolút hallása, képtelen folyamatosan megújulni, fejlődni, és közepes tehetségű, annak nincs helye az élvonalban.
  Malek Miklós előtt is összezárt a szakma, előle is lezárták a fejlődés útját, pedig nagyon is tehetséges volt, hála a két profi szülőnek.
  Képzeljük el azt a szitut, mikor egy klasszikus zenén felnőtt, akár 8-10 hangszerhez is értő, a kottát (akár visszafelé) is kiválóan olvasó fiatal útjában, olyan ember (öreg zenész) áll, aki talán még kottát sem tud olvasni.
  Mivel a zene, a világ minden nyelvén egyformán élvezhető, eladható, így nem jött zavarba, hanem kiment szerencsét próbálni.
  Miklós, azon kevesek közé tartozik, akinek ez sikerült.
  Sokan ott tévednek, hogy ő nem nagyzolni, villogni jön haza, hanem a tehetségek útját szeretné egyengetni, hisz MENTOR lesz majd a műsorban!
  Egy ilyen nagy tehetség sokkal könnyebben és sokkal korábban tudja észrevenni, a korpa között a gyémántot.
  Engem a celebeket, és tátikázó énekeseket tucatjával gyártó tv azon fáradozása, hogy végre igazi tehetséget fedezzen fel, örömmel tölt el, és hogy igazi kincset találjanak, arra nekem Malek Miklós tudása garanciának tűnik.
  Aki nem ismeri Malek Miklóst, az fikázás helyett, inkább érdeklődjön a szakmánál.
  Várjuk meg hogyan dolgozik, majd aztán kritizáljuk!
  - - - -
  Hány zenészünk, énekesünk élhetne még mindíg, ha ilyen Malek Miklósok hazajöttek volna néha, és segítettek volna nekik érvényesülni.”
 • 9. buggyant 2010. július 24. 20:30
  „ördögnórás cikket meg hogy eltüntették. Gond volt a hozzászólásokkal? hm?
  jaj nasi, csuda szerencse hogy megszületett ez a malekgyerek, különben nem lehetne xfaktor ugyanis itthon nincs egyetlen szakértő fül sem.....
  mi ez a demagógia?”
 • 8. Mankapunka 2010. július 24. 16:26
  „nasi

  M8i vannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn???????”
 • 7. meteor* 2010. július 24. 10:23
  „Most kovetkezni a bekapni az ilyen nasi12 feleknek a f////szt.”
 • 6. nasi12 2010. július 24. 08:30
  „Most lenni kicsi oktatás a bunkócskáknak!
  Aki id. Malek Miklós nagyszerű zenei teljesítményét kétségbe vonja párbajra hívom.
  Aki Toldi Mária zenepedagógus, énektanárnő tudását és a magyar énekkultúra érdekében kifejtett munkáját próbálja kicsinyíteni rágalmazási perekkel néz szembe.
  Aki pedig e neves szülőknek azon fáradozását kétségbe vonja, hogy a tudás megszerzése után (mint régen az inasoknak) illik egy kicsit külföndön is bizonyítani és a megszerzett tudást tovább finomítani, azt hazaárulónak tekintem.
  punk-tum”
 • 5. Mankapunka 2010. július 23. 14:41
  „Ez magyarország,és van aki itt eltudja képzelni a jövőjét...................”
 • 4. buggyant 2010. július 21. 06:00
  „Én se bírtam elolvasni a cikket. Amúgy nekem nincs semmi meglepő ebben, hogy megint megy az amerikamajmolás, itthon nem az értékteremtés a lényeg, hanem az üzlet. Úgy gondolják, ha valakinek a neve Amerikához kötődik (eddig a kutya se ismerte amúgy) akkor az garancia az üzleti sikerre. Ez a húzás nekem elég ahhoz hogy tudjam értékrendileg hova sorolni a műsort, szóval nem fogyasztom feleslegesen az áramot. Szerintem lenne sokkal olcsóbb és szórakoztatóbb módja az itthoni tehetségek felkutatásának.”
 • 3. meteor* 2010. július 21. 00:27
  „Hat a cikk ahhoz tul uncsi, hogy elolvassam vegig, de ha 12 eve elt Amerikaban, es a bena Jennifer Lopez zenejeben mukodott kozre tobbek kozott, akkor en a helyeben egy olyan semmi szerepre, mint a hazai X-Factor mentoranak bevallalasara biztos nem mentem volna haza. 12 ev alatt akar meg is nosulhetett volna, millionyi baratot szerezhetett, es azert szerintem egy eleteros embert ne az vonzzon haza, hogy anyucit meg hugicat vegre surubben lathatja. Azert szerintem egy beepult fazon biztonsagban es elhetobb helyzetben lehetett/-ne Amerikaban, mint otthon az X-Factorba.”
 • 2. buggyant 2010. július 20. 11:13
  „olvasd el a cikket, benne van.
  majd biztos jön a király család is, mert itthon ugye nincsen zenei szaktekintély.
  vagy az is lehet hogy amerikai kapcsolatok kellenek ugye nem szaktekintély.”
 • 1. Spitfire 2010. július 20. 10:12
  „már megint ki ez a senkiházi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az orkneyi Vénusz társát

A második őskori Vénuszt találták meg a Skóciához tartozó Orkney-szigeteken. Tovább olvasom