Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Majonézek és ketchupok nagy magyar tesztje!

14 ketchupot és 12 majonézt vizsgált egy élelmiszer magazin szigorú csapata augusztusban. Az eredmény felemás.

A ketchupoknál 3 kiváló, 8 jó, 1 közepes és 2 még megfelelő minősítésű minta akadt, míg a majonézeknél 1 kiváló mellett 6 jó és 5 közepes termék volt található - tudtuk meg a fogyasztók magazinjától, a Kosártól.

Majonézek

A majonéz a francia konyha elengedhetetlen alapanyaga, nélküle nem lennének krémes szószok, ínycsiklandó dresszingek. A jó majonéz színe egyöntetű, tört fehértől világossárgáig terjedő, fényes, olajkiválástól mentes. Sima, selymes állagú, csomóktól mentes, sűrűn folyó. Illata kellemesen savanykás, mustáros, sós. Harmonikus íze édeskés, sós, savanykás, mustáros, enyhén olajos.

A majonézek között egyetlen kiváló minősítésű minta volt, a Heinz 480g-os műanyag flakonos terméke, amelynek viszont alig olvashatóak a feliratai. A többi minta jó (6 termék), illetve közepes (5 majonéz) minősítést kapott.

Tipikus hibaként említhető a fehér, nem jellegzetes szín, a túl híg vagy zselészerű állomány. Az illatnál és az íznél hiba, ha egy-egy illat, vagy íz külön érezhető, mert megbontja a termék harmonikusságát. A leggyakoribb gond az ecetes illat és túl savanyú íz volt. Ennél súlyosabb a pontlevonás, ha idegen ízt éreznek a szakértők - például avas íz köszön vissza, mint a sereghajtó Winny vagy a 12 termék közül legdrágább Maille "Velours" esetében.

Ketchupok

A ketchup az USA-ból indult világhódító útjára. Megszámlálhatatlan variációban készítik. Ami közös bennük, az a paradicsom alapanyag. A jó ketchup sötétvörös színű, homogén, egyöntetű, jellegzetes püré állagú, csomóktól, kiválástól mentes, erőteljes paradicsom illatú. A csomagoláson feltüntetett fűszerek illata harmonikusan érezhető. Íze savanykás, édeskés, sós, paradicsom ízű, a felhasznált fűszerek íze harmonikus.

Különösen megnyerte a bírálók tetszését három, egymástól teljesen különböző jellegű termék, kiváló minősítéssel díjazta a Kosár magazin a Globus Nápolyi ketchhupot, harmonikus, tipikus olaszos ízével, a Byodo bio ketchupot, erőteljes paradicsomos, tiszta ízével, és az Univer csípős ketchupját, amely valóban csakis a csípős íz kedvelőinek ajánlható.

8 mintát értékeltek a bírálók jónak, emellett 1 közepes és 2 még megfelelő minősítésű termék akadt. Jellegzetes kifogások, amelyek pontlevonást eredményeztek: külön érezhető az édes és külön a savanyú íz, egy-egy felhasznált fűszer (pl. fahéj, szegfűszeg), túlzottan vöröshagyma ízű.

A két sereghajtó a Reál és a Vitafood bio ketchup színe eltért a várttól, állományuk a kelleténél hígabb volt, de ennél is nagyobb súllyal esett latba, hogy tisztátalan mellékíz érződött rajtuk.

Olvasóink írták

 • 6. Agent 2009. augusztus 28. 16:29
  „Ezt a halakból és puhatestűekből készült mártást azért megkóstolnám(?)”
 • 5. premo 2009. augusztus 28. 14:26
  „#4. Agent: köszi szépen....”
 • 4. Agent 2009. augusztus 28. 12:03
  „Így teljes, ezekszerint a kínai ketchup még azért erősen eltért a jelenlegitől:)

  "A ketchup eredetéről több ellentmondásos történet született, viszont történelmi forrásokból tudjuk, hogy az említett mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban mint ketschiap. Érdekesség, hogy a kínaiak a fent említett mártást különböző halakból és puhatestűekből készítették. Ez a fantasztikus mártás a ketschiap megnevezés alatt utat tört a singapuri piacokra, ahonnan az angol tengerészek által jutott el Európába, a mai Anglia területére. Mivel a mártás importja nagyon drága volt és az orientális összetevők beszerzése is gondokat okozott, a halakat és a puhatestűeket fokozatosan felváltotta a különböző gomba, dió, citrom és a végén a paradicsom. Így keletkezett a kínai ketschiap-ból a maihoz legjobban hasonlító ketchup, mely főleg paradicsomból, ecetből, fűszerekből és más összetevőkből készül. Így ez a kedvelt mártás a mai modern gasztronómia nélkülözhetetlen kellékévé vált. "”
 • 3. premo 2009. augusztus 28. 11:27
  „A ketchupról annyit, hogy kínai. Kínából vitték amerikába, tehát onnan indult világhódító utjára.”
 • 2. hard 2009. augusztus 28. 11:21
  „Majonéz: Globus, Ketchup: Heinz (esetleg Félix) A többi ketchupnál érezni vmi szar savanykás ízt, azt utálom.”
 • 1. Agent 2009. augusztus 28. 09:25
  „Majonézből a Heinz egyértelműen a legjobb szerintem is, arra illett volna kitérni, hogy csak az utólag felragasztott magyar nyelvű felirat olvasható nehezen, ráadásul a piacon az egyetlen, amelyet tisztán lehet adagolni az önzáró kupaknak köszönhetően. Ketchup-ból szerintem a dobogó felső két fokán szintén a Heinz, valamint a Felix termékei állnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkerült 18 év után az elrabolt kislány

Megkerült 18 év után Kaliforniában az a lány, akit 1991-ben 11 éves korában raboltak el szülei… Tovább olvasom