Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Majdnem lefejezte a lift a családot - videóval

Nem sokon múlott, hogy apa és lánya otthagyják a fejüket, mikor gyanútlanul kiszálltak egy liftből.
A kívánt emeletnél a felvonó megállt, az ajtó pedig kinyílt, mint általában szokás. Eddig minden rendben is lett volna. Azonban a szerkezet egyszer csak továbbindult, nyitott ajtóval, miközben az utasok éppen kiszálltak.Szerencsére a papának és lányának maradt annyi lélekjelenléte, hogy fejüket behúzva gyorsan összekuporodjanak, elkerülve a tragédiát.


Olvasóink írták

 • 13. espe 2010. május 02. 10:49
  „Nem is csak az időponttal van a baj, hanem nem is Magyarországon készült a felvétel.
  Mi ez ha nem BULVÁRCIKK?!!”
 • 12. Tibi1 2010. május 02. 08:37
  „Igen, december 20-án történt. Valaki a Kisalföldtől most nézte meg a YouTube-ot... :-(”
 • 11. tosa2 2010. május 01. 16:31
  „Hogy kerül most ide ez a majd féléves videó ?”
 • 10. Sophia 2010. május 01. 16:02
  „Éppen mint a Lift című horrorfilmben!”
 • 9. RickCartman 2010. május 01. 15:34
  „kamu az egész, lágy zenei aláfestéssel...oda kellett volna írni, mint a régi padfirkán (hüje aki elolvassa), azt, hogy "hüje aki megnézi"...
  több borzongást a magyar népnek!”
 • 8. Busz 2010. május 01. 14:40
  „Én is jártam így Cegléden az egyik 10 emeletes panelházban!
  Lift lassít de nem áll meg, ajtó félig kinyílik, visszacsukódik majd teljes sebességgel megy tovább.

  A régi relés panelházi liftekkel nagyonis könnyen előfordulhat.

  Nincs benne elektronika, processzor, csak relék megfelelő áramköri logikával bekötve. A relék mennek tönkre többnyire, de ezt egy laikus is kitudja cserélni.

  Épp ezért sokan a kötelező havonkénti liftellenőrzést, az évenkénti nagyvizsgát elfelejtik mert ugye ezek mind mind kötelezők és persze nem ingyenesek.
  De a sok társasház nem fizet ezekért, az ezermester házmester megoldja ha elromlik a lift. De azt hogy az ajtó jól zár-e, az ajtóérintkező működik-e azt már nem ellenőrzi senki.

  Már én is beleszaladtam ilyen "dugiliftbe" (hatóságok felé bejelentésköteles ha van üzemelő lifted), persze vészjelző nem működött, távfelügyelet amiért szintén havidíjjat kell fizetni az ilyen liftben pláne nincs tehát marad a kiabálás.

  Igaz a relécsere egyszerű, de ha más a hiba azt nagyon nehéz kilogikázni. Ezért a csodaszerelők inkább kiiktatják pl az ajtóérintkezőt, igaz a hiba fő okát nem szüntette meg, de viszont a lift továbbra is viszi az immáron áldozatokat akiknek kitudja mikor lesz az utolsó útja.
  Aztán ha elromlik az ajtómozgató motor (tehát már a hibák többszöröződnek) akkor a lift kiküldi a parancsot hogy "ajtó csuk" de mindig azt hiszi hogy ez végre is van hajtva mert hogy az ajtóérinkező ki van iktatva ezért azt érzékeli hogy az ajtó zárva van (pedig nem) ezért el is indul.

  Így véletlenek és sorozatos hibák összességeként bármikor ki is alakulhat egy baleset.

  Szerencsére a liftek többszörös túlbiztosítással vannak tervezve és kivitelezve tehát nagyon sokáig működik karbantartás nélkül is, de évtizedek múlva elkerülhetetlen a szakszerű ellenőrzés és karbantartás.

  Mert hiába van "vészfék" kötélszakadás esetére ha a féket soha senki nem ellenőrizte a 20 év során. A 20 év során meg ha nem volt ránézve sem lehet pont akkor nem fog működni mikor kellene.

  Leszakadás és zuhanás szerencsére nagyon ritkán van mert a fogószerkezetek olyan jól vannak megtervezve hogy tényleg nem szoktak elromlani.
  Ezért az aknába bezuhás nyitott ajtó miatt vagy csonkolás a leggyakoribb.
  De az ajtóérinkező kikötése is gyakori. :-(

  Az újjabb processzoros liftek meg már átestek a ló túloldalára. Azokat nemhogy a házmester de néha a szerelő sem tudja javítani. Csak a szakszervíz méregdrágán, az is komplett panelcserével néha.
  Mert ha pl rossz a felvonó szoftvere, meghülyült az elektronika ami ugye mindenkinek ismerős, mert ahogy a mobiltelefon vagy a számítógép le tud fagyni úgy egy lift is. Csak ha egy liftbe beszáll 10 ember és lefagy az elektronika akkor azok ottmaradnak két emelet között.

  A modern lift pl számolja hogy hányszor mentek fel-le vele és ha x üzemóra után nem néz rá szakszervíz akkor letilt és nem indul. Persze a hibakódlistát, meg a különböző spéci javítóeszközök csak a szakszervíznek vannak. Egy normál szerelő aki már mondjuk 30 éve liftet javít az nem tudja megjavítani ezeket mert a szakszervíz nem ad ki dokumentációt sem hozzá, minden titkos, még állítani sem tud rajta mert pl kódot kér a lift vezérlője az állításhoz. Tehát hiába ért hozzá valaki, annak sem egyszerű a javítás, csak a szakszervize tud vele kezdeni valamit.
  Már autót is laptoppal javítanak, ez van már az újjabb lifteknél is. Csak ugye a lift saját márkaszervize mondanom sem kell hogy milyen drága, pláne ha az ország másik feléből kell kijönniük, és a világ másik feléből meg egy újjabb panelt rendelniük.

  A videó szempontjából annyiban jó a modern lift hogy mivelhogy számítógép vezérelte így feltűnik neki hogy pl az ajtó mindig zárva van... így hiába próbálja becsapni a kontár egy átkötéssel nem fog neki menni.

  A relés lift ha szarakodik (akadozó relék) vagy ha menet közben kifeszíted az ajtót az ha visszacsukod elindul. De az elektronikás felismeri hogy ez bizony rendellenes működés és hiába csukod be az ajtót, akkor sem fog újra elindulni.
  A relés liftben van amikor pl 3-szor kell megnyomni a gombot hogy elinduljon a rossz relé miatt. Az elektornikás ha nem indul nyomhatsz bármit, a számítógépet nem fogja meghatni.”
 • 7. voodoo 2010. május 01. 14:04
  „Maximum félbevágja, de az meg nem lefejezés!
  :)
  A lényeg, hogy nem történt baleset!”
 • 6. adalfold 2010. május 01. 12:27
  „Hát ez akkora kamu. nem fejezte le volna semmi.”
 • 5. kicsilány11 2010. május 01. 11:14
  „hát nekem ez nem tűnt jópofának”
 • 4. egyolvasó 2010. május 01. 11:04
  „Nekem csak az tűnt fel, hogy abban az épületben, ahol ez a lift van, milyen alacsony lehet a belmagasság. Az aknaajtó kb. 2 méter magas lehet (férfi magasságából ítélve). Még egy hagyományos panelházban is legalább 2,6-2,7 méter a belmagasság. A két ajtó között 60-70 cm (fal az ajtó felett) + a födém (20-30cm), azaz 80-100 cm távolságnak kellene lennie. Itt kb. 40-50 cm lehet. Jó, tudom, kár ilyen apróságokon fennakadni, de nekem sikerült. Amúgy eddig abban a tudatban éltem, hogy a liftekben van egy érzékelő, ami érzékeli a kabin ajtajának (belső ajtó) nyitott állapotát és abban az esetben blokkolja a motor működését. Bár Murphy is megmondta, ami elromolhat, az el is romlik. :)”
 • 3. Primax 2010. május 01. 10:54
  „Lesz cuccos kártérítési igény és per.
  Meg is fogják nyerni.”
 • 2. www.felejetttjelszo.uw.hu 2010. május 01. 10:03
  „Valóban, balesetveszélyes volt, de azért a "Majdnem lefejezte a lift a családot"-tól elég messze volt.”
 • 1. igazmondó 2010. május 01. 09:23
  „jópofa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn a magyar írásbelikkel kezdődnek a vizsgák

Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel… Tovább olvasom