Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Mail art: művészborítékok a fővárosi Bélyegmúzeumban

Mail art - csak szabadon! címmel mutatja be egy francia gyűjtő művészborítékokból álló gyűjteményét vasárnaptól a budapesti Bélyegmúzeum.
A tárlaton a posta közvetítésével szabadon mozgó nemzetközi "küldeményművészet" gazdag képi világába 250 különleges alkotáson keresztül kaphat betekintést a közönség.

A mail art egy olyan, a hatvanas években kibontakozott nemzetközi művészeti tevékenység, amely a művészi kapcsolatteremtésre a posta szolgáltatásait, köztük a leveleket, levelezőlapokat, bélyegeket, csomagokat veszi igénybe, kifejezési eszköztárába a posta kezelési jeleit is szabadon beépítve. A kiállításon látható borítékokat a francia gyűjtő, Michel Bohbot kérésére ismert képzőművészek készítették és adták postára öt kontinens 32 országában.

A "feladók" között olyan neves alkotókat találni, mint Arman, Gudmundur Erró, Niki de Saint-Phalle vagy Jean Tinguely, de van magyar művész is: a Kossuth- és Munkácsy-díjas Nádler István, valamint a Franciaországban élő Bér János, Hollán Sándor és Major Kamill. "A sokszor játékos, törékeny alkotások őszinte, kreatív közeget mutatnak, ahol az eredetiség, az ötlet, a gondolat és a humor összeolvad hordozójával a bélyegek, a bélyegzők és a borítékok által kínált felületen.

Az így létrejött új egység bepillantást enged abba a művészeti közösségbe, ahol a hasonló gondolkodású emberek egymással épített kapcsolatai, és nem a politikai határok képezik a realitást" - írta Csete Mónika, a kiállítás kurátora. Mint az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény darabjai anyagukban és a készítési technika szempontjából is rendkívül változatosak. Vannak köztük textillel készült darabok, grafikák, kollázs-montázs, illetve maratásos technikával készült alkotások, akvarellel, akrillal festett képek, valamint térbeli objektumok, például párna mail art. A gyűjteménynek van "szőrös" darabja és fa intarzia művészborítékot is láthat a közönség a tárlaton.

Csete Mónika elárulta, hogy személyes kedvence egy holland művész, Anne Bossenbroek lazúros akvarell munkája, amelyet figuratív és illusztratív (például szélmalmot ábrázoló) bélyegzőkkel egészít ki. Hozzátette, hogy a kiállítás ötletével a Francia Intézet kereste meg őket. A világ számos pontján bemutatott anyag így került most a budapesti Bélyegmúzeumba, ahol november 20-ig láthatja a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódva a mail art készítést a vállalkozó kedvű látogatók maguk is kipróbálhatják június 24-én a múzeumok éjszakáján, amikor Csete Mónika a gyűjtemény érdekességeit bemutató tárlatvezetést is tart a Mail art - csak szabadon! című kiállításon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesli a helyi hírt az amerikai médiahatóság

Elégedetlen a távközléssel és tömegtájékoztatással foglalkozó kormányhivatal a médiával, de nem… Tovább olvasom