Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Magyarországra járnak bevásárolni a szlovákok

A kelet-európai valuták, köztük a forint gyengülése, és az euró felerősödése miatt egyre több szlovák vásárol külföldön. A pozsonyi Új Szó online felmérése szerint a lap olvasóinak fele járt az elmúlt hetekben Magyarországon vásárolni, és csak 3 százalékuk érzi úgy, hogy nem éri meg átjönni boltozni.

A forintárfolyam esése miatt olcsóbb lett Magyarország, ami a határ menti kereskedelem alakulásában is megmutatkozik. A Tesco tapasztalatai szerint a korábbinál erősebb a forgalom például a magyar-szlovák határ vidékén: Szlovákia januárban vezette be az eurót, így maradéktalanul ki tudják használni a közös pénz előnyeit. Hackl Mónika, a cég szóvivője szerint is az északi országrészben a forgalomnövekedés elsődleges oka az euró erősödése, a szlovák oldalon élők számára olcsóbb lett Magyarországon bevásárolni.

Már az autók is olcsóbbak

A Napi pozsonyi tudósítója szerint amióta Szlovákia átvette az eurót, s ezzel párhuzamosan a forint mélyrepülésbe kezdett, gyakorlatilag minden olcsóvá vált a szlovák polgárok számára. A 300 forintos eurókurzusból kiindulva már 10 forintot érne a decemberben megszűnt korona egy egysége - korábban 8-8,30 forint volt a kurzus. Ilyen árfolyam mellett minden termék olcsóbbnak számít, ez az árkülönbség még a gépkocsiknál is vonzóvá teheti a magyar piacot (még az adók leszámítása után is).

A pozsonyi Új Szó című lap online (nem reprezentatív) felmérése szerint olvasóik 51 százaléka járt már bevásárolni Magyarországon azóta, hogy a forint jelentősen gyengült az euróhoz képest, míg 22 százalék készül erre. Mindössze a válaszadók 3 százaléka jelezte, hogy nem éri meg számára az átruccanás.

A csehek és a lengyelek is vonzóak

De nemcsak Magyarország vált kifizetődővé a szlovákok számára: miután a forint mellett zuhant a cseh korona és a lengyel zloty árfolyama is, mindhárom irányba intenzív bevásárlóturizmus indult el - ahogy arról többször is írtak a közelmúltban a szlovák lapok. Ami jó a magyar boltosoknak, az rossz a szlovákiai vendéglátósoknak: az euró erősödése miatt a hó borította Tátra kong az ürességtől, hiányoznak a cseh, a lengyel és a magyar turisták - az ottani szállásadók, vendéglősök szerint az utóbbi tíz év legrosszabb szezonja lehet az idei.

Más határszakaszok környékén is a forgalom fellendülését tapasztalták a magyar kereskedelemben. A Tesco szóvivője szerint a Romániához közeli áruházak forgalmából is érezhetően többet hasítanak ki a külföldiek. Szegeden a szerb bevásárlóturisták hozzák a forgalmat, ami meglepő módon a január végi időszakban ugyancsak megerősödött, a szóvivő szerint jellemzően a termékkínálat miatt. Az Ukrajnához közeli területeken viszont nem nőtt a forgalom, a határhoz közeli Tescóban csak bioetanolból, vagyis az E85-ös üzemanyagból fogyott több az átlagosnál.

A magyar elbocsátás a Felvidéken is fáj

Míg a gyenge forintnak örülnek, a szintén a recesszió miatt visszaeső magyarországi foglalkoztatástól szenvednek a szlovákok. A magyarországi elbocsátások ugyanis súlyosan érintik a szlovák vendégmunkásokat.

Az Új Szó január végi száma szerint csak decemberben 6600 szlovákiai munkavállaló hazatérését regisztrálták (beleértve persze a Csehországból, Írországból és Nagy-Britanniából visszatérőket is), ezek egy része Esztergomból és Komáromból jött, mivel az esztergomi Suzukinál, illetve a komáromi ipari parkban (főleg a Nokia, a Foxconn és a Perlos cég) komoly leépítéseket hajtottak végre. A kedvezőtlen jelenség döntően a magyarok lakta dél-szlovákiai járások munkanélküliségi mutatóiban mutatkozik meg.

A révkomáromi járásban például az állástalanok aránya a 2008. novemberi 7,54 százalékról decemberben 8,48 százalékra ugrott fel. Az Új Szó összefoglalója szerint a magyarországi leépítések a legsúlyosabban a (Rév)komáromot és az Esztergommal szemben fekvő Párkányt és vonzáskörzetét érintik. A Szlovákiában alkalmazott magyarországiak száma elenyésző, többségük a Kassa közeli Kenyhec ipari parkjában dolgozik - elbocsátásukról egyelőre nincsenek információk.

Olvasóink írták

 • 7. DS 2009. április 16. 20:07
  „Gabika22 a nagyon okos, kifinomult, értelmes és nem utolsó sorban szeretetteljes ember :D Bízom abban, hogy az ilyen unintelligens barmok, mint te vagy kedves gabika, messziről elkerülik Szlovákiát. Nem csodálkozom, hogy Magyarország ott tart ahol tart. Szennyezed az országot.”
 • 6. rivotril2mg 2009. február 15. 01:20
  „ma (szombaton) meg volt bénulva a móvári nagytesco a polcok tök üresek óriási tömeg és a pénztáros meg volt lepődve hogy végre egy magyar vásárló.”
 • 5. AUW 2009. február 14. 19:12
  „Gabika22
  A hozzádhasonlókat sem kellene azért kimélni !”
 • 4. Gabika22 2009. február 13. 07:15
  „El Magyarországról a Szlovákokkal - Románokkal!! Aki tud román dolgozókról nekem szóljon! Mindenképp kiirtjuk őket!”
 • 3. jockey 2009. február 12. 16:54
  „Hát igen. Ezért jó az euró. Többek között. Nekünk is lehetne már 2008-tól, csak valaki először hazugsággal meg csalással választást nyert, utána meg elqurta. Így jártunk.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. február 12. 14:30
  „Hát ez bizony egy ilyen dolog: egyszer fent, egyszer lent. Először volt, hogy senki nem ment (mehetett) sehová (´90 előtt), aztán először mi mentünk az osztrákokhoz (meg a szlovákok is), utána ők jöttek hozzánk, aztán a sógorok már nem jöttek, de érkeztek helyettük a szlovákok, aztán ők is elmaradtak, de akkor megint mi mentünk, ezúttal hozzájuk, és most ismét ők jönnek hozzánk. A vége majd megint az lesz, figyeljétek meg, hogy senki sem fog sehová sem menni. Mi azért nem megyünk majd, mert nem lesz pénzünk, ők meg azért nem jönnek, mert nem lesz mit eladnunk sem.”
 • 1. H.Gabi 2009. február 12. 13:16
  „Ide járnak?? Elözönlötték a bevásárlóközpontokat...egyik legnagyobb bevásárlóközpontunkban hétvégén, a parkolóban, 20 autóból 15 szlovák rendszámú volt...mi magyarok, meg csak nézzük, hogy a butikokban, hogyan költekeznek a szlovákok.Pár éve mi jártunk át hozzájuk vásárolni, azóta az ország "legatyásodott" :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre népszerűbb a netes társkeresés

A fiatalok közül is sokan gondolják, hogy esetleg éppen az internet segítségével találják meg a… Tovább olvasom