Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Magyarország a díszvendége az Európai Filmfesztiválnak

Magyarország a díszvendége a franciaországi Alpok Les Arcs síparadicsomban december 5. és 12. között az első Európai Filmfesztiválnak.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Szabó István; az Oscar-díjas filmrendező alkotásaival együtt 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerheti a fesztiválközönség.

Az induló Les Arcs Európai Filmfesztivál célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni az európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: az ötven meghívott európai nagyjátékfilm közül hatot itt láthat először a közönség.

A mintegy 120 vetítésre és az ahhoz kapcsolódó programokra, illetve az európai filmek forgalmazásának fellendítésére szervezett találkozókra a szervezők ötszáz szakmai résztvevő mellett tízezer nézőt várnak az Alpok hófödte csúcsaira. A 2000 méter magasan található Les Arcs a világ egyik legjelentősebb síterepe, ahol a filmfesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a hegyek szerelmeseinek, a profi filmeseknek és az egyszerű érdeklődőknek is egy héten át színes programsorozatot kínál.

A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért 12 ország 12 alkotása - köztük a szlovákiai magyar rendező, Kerekes Péter Katona szakácsok című szlovák-osztrák-cseh koprodukcióban készült filmje - versenyez, 7 filmet az Európai Panoráma szekcióban, 12 magyar művet pedig a Fókusz ország programban mutatnak be, de lesznek más versenyen kívüli vetítések is. A válogatás magas színvonala a seregszemle művészeti vezetőjének, Frédéric Boyer-nak, a Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekciója elnökének köszönhető.

"A berlini fal ledöntésének huszadik évfordulóján nemes vállalkozás egy új európai filmfesztivál létrehozása, amely nagyban hozzájárulhat a kultúra és a mozi Európájának megszületéséhez. Ez az Európa mindennek nevezhető, csak egyformának nem, éppen annak ellentéte: a nézőpontok sokszínűségének kifejeződése. Magyarország középpontba állításával, Szabó István hatalmas munkásságának retrospektív bemutatásával és az új magyar filmes generáció alkotásaiból válogatva a fesztivál közelebb hozza Franciaországhoz Közép-Európát és párbeszédre indítja más európai, nyugati vagy skandináv régiókkal. Ez a jövő ígérete" - fogalmazott Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter a fesztivál programfüzetében.

A Fókusz ország programban hat Szabó István-film (Mephisto, Hanussen, Redl ezredes, Édes Emma, drága Böbe, A napfény íze, Csodálatos Júlia) mellett hat fiatal rendező és filmje kapott meghívást: Pálfi György Taxidermia, Gigor Attila A nyomozó, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Bollók Csaba Iszka utazása, Fliegauf Benedek Dealer, Mundruczó Kornél Delta című munkája, valamint a kisjátékfilmek közül Kenyeres Bálint Zárás, Before Dawn, A repülés története, valamint Nemes Jeles László Türelem és The Counterpart című filmje is látható lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyvárás: szeretet és szerelem

Cserpák Szabina a Győri Balett magántáncosa 1994 óta. A Harangozó-díjas művész nem rejti véka alá, a… Tovább olvasom