Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magyar prostik árasztották el Zürichet

Zürichben elmagyarosodik a legősibb női foglalkozás: júliusban és augusztusban a vöröslámpás negyedben regisztrált 56 új jelentkező közül 55 Magyarországról, egy pedig Romániából érkezett.
Zürichben „elmagyarosodik” a legősibb női foglalkozás: júliusban és augusztusban a vöröslámpás negyedben regisztrált 56 új jelentkező közül 55 Magyarországról, egy pedig Romániából érkezett. Erről a svájci regionális német nyelvű újság, a Sonntag internetes száma ír, egy berni diák doktori disszertációjára hivatkozva.

Sascha Finger a magyar szexmunkások mobilitását kutatja, és azt állítja, hogy a Zürichben dolgozó, gyakorta roma lányok zömükben nem a klasszikus emberkereskedelem áldozatai. Ezek a lányok általában a családjuk szervezésében érkeznek Svájcba, futtatóik saját rokonaik, sok esetben férjük.

A magyarul is beszélő Finger az elmúlt egy év során több mint 40 interjút készített a prostituáltakkal Magyarországon és Svájcban, és arra a következtetésre jutott, hogy a roma nők keresetükből akár 13 tagú nagycsaládjuk, nem ritkán saját gyerekük megélhetését is biztosítják. Ezért - mondja Finger – rendkívül nehéz kitérni felelősségük elől. Szerinte a magyar lányokra hatalmas nyomás nehezedik: egyrészt magyarországi családjuk jóléte függ tőlük, másrészt svájci körülményeik is nyomasztják őket.

A férfiak fizetési morálja rossz, az általában németül nem beszélő utcalányok ki vannak szolgáltatva durva, erőszakos kuncsaftjaiknak. Állandó szorongásban élnek, „félnek a rendőröktől, a férfiaktól, svájci életüktől, illegálisnak érzik magukat, jóllehet nem követnek el semmi törvénytelent”.

A lap megszólaltatja a magyar prostituáltak problémáit jól ismerő Silvia Steiner ügyésznőt. „Az a dilemmám, hogy a nők tagadják, hogy emberkereskedelem áldozatai” – mondja Steiner. A nőket részben családjuk adja el, vagy párkapcsolatukon keresztül kényszerítik őket prostitúcióra. Akiket Steinernek sikerül bíróság elé vinnie, azokat rendszerint emberkereskedelem vagy prostitúcióra kényszerítés vádjával elítélik, mindazonáltal kevés nő hajlandó pereskedni: „Túl nagy a félelem a tettesektől vagy magyarországi klánjuktól” – mondja Steiner. Tavaly éppen emberkereskedelem és súlyos testi sértés miatt állítottak bíróság elé négy, prostituáltakat futtató magyar férfit.

A vádiratban több más vádpont mellett az is szerepel, hogy a vádlottak terhes prostituáltakat bántalmaztak azzal a céllal, hogy abortuszt idézzenek elő a nőknél. Az elsőrendű vádlottra 16 év börtönbüntetést kért az ügyész, a másik három férfira négy és fél, kilenc, illetve tizenegy év börtönt. Mindannyian ártatlannak vallották magukat a fő vádpontokban. Az ügyben egyszerre szerepel vádlottként és áldozatként egy nő, akit azzal bíztak meg, hogy az utcán felügyelje a prostituáltakat. A büntetett előéletű vádlottak Magyarországról és Romániából vittek nőket Zürichbe, ott utcai prostitúcióra kényszerítették és rendszeresen bántalmazták őket.

A hatóságok tizenhat áldozatról tudnak. 2011 elején egyébként Zürichben 2600 prostituáltat tartott nyilván a rendőrség, akik közül tavaly 1050 volt az újonnan érkezettek száma, kétharmaduk Magyarországról, Romániából, Bulgáriából és Lengyelországból származik. Svájc egyike azon kevés európai országoknak, ahol nem tiltják a 16 és 18 év közöttiek prostitúcióját. Igaz, ez csak szövetségi szinten érvényes, a kantonok hozhatnak korlátozó intézkedéseket. Így például Zürichben az új, üzletszerű kéjelgésre iparűzési engedélyt csak a 18 éven felüliek válthatják ki. Genfben pedig azzal védekeznek a kiskorúak szexuális kizsákmányolása ellen, hogy a bordélyházak csak nagykorúakat alkalmazhatnak. Zürich városa idén első ízben fogadott el prostitúcióra vonatkozó iparűzési törvényt, amellyel nem utolsósorban a közterületi üzletszerű kéjelgést is igyekeznek ellenőrizni. A korábbi 12-ről háromra korlátozták a türelmi zónák számát, és a közrend érdekében a férfiak csak autóval közlekedve választhatják ki szexuális szolgáltatójukat. Az utcai prostitúció engedélyezésének feltételei vannak: nyelvismeret, beszámíthatóság, tartózkodási- és munkavállalási engedély, továbbá betegbiztosítás.

Olvasóink írták

  • 1. Lívia66 2011. szeptember 21. 22:12
    „Ez ám a szégyen... (”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia és Bulgária is előttünk: Dél-Koreában a leggyorabb az internet

Dél-Koreában a leggyorsabb az internet-elérés az egész világon, majd Románia, Bulgária, Litvánia és… Tovább olvasom