Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Magyar katonák Boszniában - galéria

Huszonhárom zászló leng a bonyolult politikai helyzetű Bosznia-Hercegovinában, a szarajevói repülőtér mellett található EUFOR bázisán, Camp Butmir-ban. Ott a magyar zászló is, a Magyar Honvédség mintegy 160 katonája az osztrák és török után a harmadik legnagyobb létszámú kontingens a helyszínen lévő 600 főnyi uniós erőben.

A Magyar Honvédség EUFOR (European Union Force) kontingens 13. váltása a szentesi műszaki ezred és a győri légvédelmi rakétaezred katonáira épül. A magyar katonák misszióban való részvételének, feladatainak, s mindennapjainak megismerésére a Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztálya szervezésében magyar újságíró delegáció tartózkodott Szarajevóban az elmúlt héten.

Az EUFOR törzsfőnöke, parancsnok helyettese Szpisják József mérnök dandártábornok, többek között elmondta, a misszióban összesen 23 nemzet vesz részt, közülük öt nem EU tagállam. Így albán, svájci, macedón, török és chilei katonák is szolgálnak a táborban. A nemzetközi katonai szervezet az utóbbi két, három évben főként a képességfejlesztésre, kiképzésre, s a várhatóan előforduló feladatokra való felkészítésre helyezi a hangsúlyt. Szpisják József hangsúlyozta, cél a boszniai biztonság fenntartása. Bosznia-Hercegovinában rá kell venni a különböző szervezeteket arra, hogy működjenek együtt. Etnikai alapon nehéz megoldani a problémákat. A katonai erő feladata elsősorban a jelenlét, illetve ezen keresztül az elrettentés. Nem a harc, hanem a diplomácia.

Magyar katonák Boszniában (I.)

A magyar kontingens 13. váltásának parancsnoka, Bartók Gábor alezredes. Elmondta: a magyar század alkotja jelenleg az EUFOR helyszínen lévő egyik fő erejét. A katonák többek közt a kísérésekre, járőrözésekre, ellenőrzésekre, terület átvizsgálásokra készültek fel. Részt vesznek a Butmir-tábor őrzésében, estlegesen tömegkezelésbe vonják be őket.

Ez utóbbit láthatták az újságírók is Livacban, a boszniai hadsereg kiképzőközpontjában, a Quick Response 2 elnevezésű többnemzeti gyakorlat nyílt napján szeptember 12-én. Az összesen több mint 700 magyar, osztrák, török és szlovák katona, a boszniai hadsereg kijelölt állománya a gyakorlaton magas rangú katonai vezetők és Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere, Zekerijah Osmic előtt bizonyította: hatékonyan tudnak együttműködni a különböző szituációkban. Lázadók támadták meg a bosnyák hadsereg laktanyáját, s a nemzetközi erők segítségével verték vissza a támadást. A lázadókat katonák alakították valósághűen.

Galéria!

A gyakorlaton a győri főtörzsőrmester, Kovács Zoltán is részt vett. Mint mondta: ˝A gyakorlat új kihívásokkal járt, amelyekre Magyarországon készültünk, s azokat a tapasztalatokat kamatoztattuk. De mindig van kis drukk a próbatételek előtt, ám úgy érzem jól vettük az akadályokat".
A győri rakétaezred indítóállvány rajparancsnoka, Földi Beáta főtörzsőrmester a szituációban a ˝lázadó csoportot˝ képviselte. Elmondta, bár bajtársak ellen ˝harcoltak˝ éppúgy kellett támadni, mintha éles helyzet lenne, hogy valóságos legyen a szimuláció. A főtörzsőrmester kemény fából faragták, amelyet az is mutat, hogy első lett a hölgyek között a szeptember 11-i 5 kilométeres emlékfutáson, amelyet szakadó esőben tartottak. 

Bosznia-Hercegovinában láthatóan nyugodt, stabil a helyzet. Az EUFOR erői ennek a helyzetnek a megtartásán őrködnek. A látszólagos nyugalomnak ára van: 139 miniszter van az országban, mivel mind a három nemzetiség - bosnyák, horvát, szerb - egyenlően képviselteti magát az etnikai alapú föderatív államszervezetben. Az állam a legnagyobb munkáltató az országban, de emellett is 45-47 százalékos a munkanélküliség.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizarr állatot talált a halász - fotó

A Cornwall partjainál talált tarisznyarák extra karompárral rendelkezik. Tovább olvasom