Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Ma van a magyar népmese napja

2005-ben döntött úgy a Magyar Olvasástársaság, hogy szeptember 30-a legyen a népmese napja - ezen a napon született Benedek Elek.
Az égig érő fa, Babszem Jankó, A mindent járó malmocska, A só, A kis gömböc, Világszép nádszál kisasszony, A vénasszony és a halál, A rózsát nevető királykisasszony, A csillagszemű juhász... Végtelennek tűnik azoknak a meséknek a sora, amiket Benedek Elek nevéhez köthetünk. Gyerekkorunk legszebb népmeséi ezek, amiket szüleink olvastak az ágyunk szélén ülve esténként, hogy álomba szenderüljünk. S álmunkban mi is bátran kiálltuk a három próbát, megküzdöttünk a boszorkányokkal és a hétfejű sárkánnyal, vártuk a legkisebb fiút, vagy epekedtünk a legkisebb királylány kezéért...Szeptember 30-a a népmese napja. 2005-ben döntött úgy a Magyar Olvasástársaság, hogy akinek fontos a népmesék fennmaradása és a népmesékben élő bölcsességek továbbhagyományozása, az csatlakozzon a kezdeményezésükhöz. A dátum is kézenfekvőnek tűnik: 1859-ben ezen a napon született Benedek Elek újságíró, író, országgyűlési képviselő, "a nagy mesemondó".A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot is muszáj megemlíteni, ha már népmeséről van szó. Mikulás Ferenc stúdióvezető ötlete alapján 1977-ben indult, Jankovics Marcell szerkesztésében. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere volt, számos ország megvásárolta, szinkronizálta. Kilenc évadon keresztül 100 rész készült el, vagyis ennyiszer gyönyörködhettünk a népmesék nyelvezetében, humorában és a képi megjenelítés is sokszor csalt mosolyt az arcunkra. Szabó Gyula narrációjával vált tökéletessé az a 8-9 perc, ami élménnyé tette a tévézést. Aki nem hiszi, járjon utána.

A népmese a szóbeli költészet legnagyobb műfajcsoportjainak egyike, évszázadok során létrejött és alakult történet, aminek mondanivalója valami általános, örök érvényű igazság. (Forrás: wikipédia) A népmese az élőbeszéd művészete.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas porvihar a Marson - látványos fotó

A Mars Orbiter Mission űrszonda készítette a képet a Mars felszínén tomboló porviharról. Tovább olvasom