Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Luxus lesz a koporsós temetés?

Míg a hagyományos koporsós temetés 300, a hamvasztás 100 ezer forintba kerül, már ha a hozzátartozók hazaviszik a hamvakat. Egyre többen döntenek az utóbbi mellett - írja a hirado.hu.

A romló gazdasági helyzet miatt a hagyományos, de drágább koporsós temetés helyett egyre többen döntenek úgy, hogy elhamvasztják szeretteiket - írja a Magyar Nemzet.

Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet főosztályvezetője a lapnak elmondta: amíg 2007-ben a cég 4200 koporsós szertartást bonyolított le, 2008-ban már csak 3900-at.A fővárosban 2007-hez képest megnőtt azoknak a hamvasztásoknak a száma, amelyeknél az elhunyt hazaviszi a szerettei maradványait tartalmazó urnát - tette hozzá a főosztályvezető.

A lap több megyére kiterjedő körkérdéséből kiderül: a hagyományos koporsós temetés minimum 300 ezer forintba kerül, a hamvasztás költsége - bérelt urnasírhellyel - minimum 250 ezer forint, ha hazaviszik a hamvakat, akkor a költség 100 ezer forintra csökken.

Olvasóink írták

 • 18. G.D 2009. március 16. 16:19
  „Ha elmegyek, akkor elmentem és kész. Minden további teater csak a hátramaradottak kedvéért történik. Nem lehet senkit azért megszólni, ha úgy cselekszik, ahogy azt eddig halllotta. Ö éppen nem tudja jobban és úgy cselrekszik, ahogy a legjobban tudja.
  Remélem azonban, hogy sokan felébrednek és átlátják a dolgok lényegét.
  Akkor talán nem kell majd akkora márvány-gránit monumentum, aminek semmi értelme nincs, ha csak nem egy kihívás mások ellen, akik ezt nem tudják maguknak megengedni.; én meg tudom engedni madamnak, de te is?? Bármilyen gazdag lennék is, ami nem vagyok, (ez nem sajnos!!!) , akkor sem csinálnám ezt az őrültséget tovább.
  Most egy kis humor: Nem lessz könnyü a feltámadásnál azoknak, akik ilyen márvány-gránit súlyokat kellenek eltonli, mielött kibújhatnak!.”
 • 17. albatrosz 2009. március 15. 22:51
  „Szégyen! Miközben az állam egy életen át,a börünket is lenyuzza, saját halottjának tekinthetne minden elhunytat! A hazai temetési szertartások már a halottgyalázással egyenlők, és feleslegesen borzolják a hozzátartozók idegeit! Az ittas sirásokat meg se emlitettem!”
 • 16. tricse 2009. március 15. 15:48
  „Ha már itt tartunk engem irritál az is amikor az újság gyászrovatában megemlékezéses hirdetések vannak----könyörgöm ez nem a szomszédokra,ismerősökre meg idegenekre tartozik,hogy valaki egyszer megemlékezik az elhunytról---szépen csendben magában emlékezzen meg róla minden nap!

  Szerintem”
 • 15. Judytka 2009. március 14. 17:57
  „G.D.
  Az utolsó gondolataiddal teljesen egyetértek..Az ember belül gyászol,és nem azzal,hogy síremlékben űbereli a "szomszéd sírban lakó hozzátartozóit".Egy gyertyát csendesen otthon bármikor lehet gyújtani a szerettünkért...nem csak halottak napján.Attól,hogy az ember minden nap kivonul egy kazal virággal a temetőbe,az életben elkövetett hibákat nem kompenzáljuk..”
 • 14. G.D 2009. március 13. 23:30
  „Én semmi esetre sem szeretnék koporsót, meg még sírt sem magamnak.
  Öcsém ment el 25 évesen. Utána majdnem megőrültem, hogy most őt a kukacok eszik! Pár éve megint elment egy szeretett hozzátartozóm, ő is relatív fiatalon. Tiszteletben tartva az akaratát, el lett hamvasztva. Semmi kukac-rémálom! Úgy van bennem, ahogy utóljára láttam. Nem kínoz a koporsóra zuhanó föld borzalmas hangja sem.
  Ha sír van, akkor állandóan járni lehet a temetőbe, meleg nyáron minden nap öntözni a virágokat, hogy ki ne dögöljenek, mert akkor megszól a szomszéd, hogy nem szeretted az elhúnytat!
  Szeretni akkor kell, amíg még köztünk van a szeretett. Ha ő elment, akkor el is kell engedni! Úgy is gondolunk rá, rájuk minden nap. Lehet gyertyát gyújtani otthon és emlékezni a szép közös dolgokra. Nem kell hozzá sem temető, sem pedig őrült mértékben eltúlozott márvány-gránit sírmonumentum!. Nem kell ez őnekik, ez csak színház a hátramaradottaknak.
  Ez még mindig nagy üzlet a temetkezési vállalatoknak. Ha valaki meghal, akkor rányomnak a könnycsomóidra, hogy " ennyit aztán megérdemel a kedves elhúnyt", akkor aztán mindenki szégyenli, hogy nemet mondjon nekik. Igenis égessenek el engem, szórjanak el valahova, és ha szerettek, akkor őrizzenek meg a szívükben.”
 • 13. Szilágyi_Zsolt 2009. március 13. 18:52
  „Nincs az az isten, hogy felgyújtassam bármelyik hozzám közel álló személyt. A hideg is kiráz a gondolattól, hogy édesanyámat vagy édesapámat elégessék, mint egy tűzifahasábot (és szerintem azzal sincs minden rendben agyilag, aki otthon őrizget egy hamvakkal teli urnát - aki elment, azt el kell engedni). Tisztességes sírba eresztés, koporsóval, én emellett teszem le a voksomat, bár a költségeket felsrófoló temetkezési vállalatok és a gyászszertartás külsőségeiből presztízskérdést csináló sznobok részemről is bekaphatják.”
 • 12. soproni 2009. március 13. 17:26
  „5 Stewe ! Tökéletesen igazad van!
  Pont ma voltam urnás temetésen,életemben először. Megdöbbentem,amikor a szertartás végeztével két fickó elkezdte visszaragasztani a sirkőre az előlapot,majd kiékelték,hogy elzárják az urnát. A gyászoló családdal együtt a résztvevők is ezt nézhették percekig.Nem értem,miért nem lehet ezzel várni addig,amig elvonul a gyásznép.Sajnos manapság már egy temetés is luxusnak minősül,hisz kemény százezreket kell kifizetni a temetkezési vállalatoknak.A sirkövekről ne is beszéljünk. A soproni temetőben is egyre több a szinte már milliós nagyságrendű sírkő,pedig szerintem a szeretetet és a megemlékezést nem így kell kifejezni. Halottak napján mindig körbejárjuk a temetőt és számomra sokkal szebbek a régi hagyományos sírkövek,amik valóban temetői hangulatot árasztanak és illenek a helyhez.”
 • 11. ungi 2009. március 13. 17:22
  „En a koporsos temetes mellett allok. Nem tudom miert, de az urnas temeteseken nekem valahogy olyan erzesem van, hogy hianyzik a temetesröl a halott. Igazabol elbucsuzni sem tudok, mert annyira szemelytelennek erzem.”
 • 10. csd 2009. március 13. 17:05
  „Figyelmetekbe ajánlom a Bakancslista című filmet, a vége totál ehhez a témához kapcsolódik :)”
 • 9. admen 2009. március 13. 16:43
  „Én egy kicsit "perverznek" érzem ezt az urna hazavitelt, de ha valakinek ez felel meg tegyen így. Édesapámat saját kérésére elhamvasztattuk, de én koporsós temetést szeretnék, s a költségekről előre gondoskodom.”
 • 8. Catherina 2009. március 13. 16:39
  „Már meghalni is luxus!!! osztom a véleményét anak, aki azt mondja, hogy itt is elszabadult a pokol rendesen, státusszimbólum lett a koporsó ,a sírkő, a kripta, meg miegymás, az egész haccáré azért, hogy megmutassák a szomszédnak ,a rokonságnak, az ismerősöknek, hogy no lám ,nekünk ilyen fájintos temetésre is telik, mégha beledöglünk is!!!!”
 • 7. Stewe 2009. március 13. 16:10
  „tricse is egy esélyes lehetőséggel állt elő, kíváncsi lennék mit szól a család mikor kiderül egy ilyen döntés halálesekor ?
  Nem tudom az én esetemben is mit gerjeszt a döntésem... Egy konzervatív családban tuti hogy az imázs része a temetés. Márpedig nekem nem lesz. Hamvasztás, és a hamvaimat a hegyekben fogják szétszórni legjobb barátaim. Ez van, én döntöttem. Senkinek sincs beleszólása.
  Tricse ötlete is egy alternatíva.”
 • 6. tricse 2009. március 13. 15:50
  „És mit tegyen az akinek nincs 100ezer forintja se?

  Van egy lehetőség,mégpedig a következő: még életedben rendelkezhetsz arról,hogy halálod után felajánlod a testedet tudományos kutatási célokra----ez esetben a halál beálltakor az orvosnak aki ezt megállapítja be kell mutatni a megállapodásról szóló igazolást,értesíteni kell egy bizonyos telefonszámot és az itt maradottaknak az ég egy világon nem kerül semmibe! Ja és síremlék se kell és koszorú se halottak napján!
  Vélemények?”
 • 5. Stewe 2009. március 13. 15:31
  „Ha a hamvaimat a családom, vagy barátaim szétszórják a kedvenc hegyeimben, az is tiszteletadás, ahogy az is , hogy emlékeznek az emberre. A temető csupán materializmus, ami az emberből marad, az láthatatlan.
  Szerencsére az ember maga dönthet erről a dologról még életében, én meg is tettem.
  A halálról sokféleképp lehet gondolkodni. A nagy koporsós temetés sokszor külsőség, amivel sokan az esetleges bűntudatukat palástolják. Az életben legyünk egymáshoz jók, a hétköznapokban, és ne a temetkezés módjában. Szerintem.”
 • 4. gagarin 2009. március 13. 12:35
  „Nehéz az élet!!! Annak aki szép,annak aki csúnya,annak aki gazdag,annak aki szegény,annak aki él annak aki holt! Luxus élni,nem éhen halni,és luxus lesz ezt megszüntetni!!!”
 • 3. 1olvasó 2009. március 13. 12:32
  „Már jó ideje ez érződik a temetkezéseknél. Nem a válság miatt csökken a koporsós temetések száma, évek óta egyre kevesebb ember teheti meg, hogy koporsóba temettesse el hozzátartozóját. Sajnos ahogy a születés úgy az elhalálozás is nagyon sok pénzbe kerül. A temetkezések kihasználják a helyzetet szerintem.”
 • 2. Judytka 2009. március 13. 11:20
  „Lehet,hogy van köze a válságnak is ahhoz,hogy egyre többen a hamvasztást választják,de szerintem nem csak ez az oka..
  Ha nem őrizgetjük otthon az urnát,akkor meg majdnem egy áron van..és talán azok vannak kevesebben,akik berakják a szent kép mellé a hamvakat.Régebben azt gondoltam,hogy nem akarok "égni"de mára alakult a nézetem erről.Lehet,hogy a gyerekeimnek az lesz "kényelmesebb"...és akkor már csak az élők számítanak.”
 • 1. lolita 2009. március 13. 11:18
  „Hat igen ez is egy problema a temetes ami nagyon draga.Austriaba 3-400 Euro az egyszerü es sirkö nincs benne.En mar elöre gondoltam erre is amit havonta fizetek sa ha az idöm lejar senkinek ne kerüljek költsegbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Harsányi Levente kisfia

Csütörtökön délelőtt megszületett Harsányi Levente kisfia. Harsányi Nándor 3,4 kilós és 54 centi, a… Tovább olvasom