Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Lista készül az emberi emésztőrendszerben lévő baktériumokról

Ezernél több baktériumfajt mutattak ki az emberi emésztőrendszerből kínai genetikusok, melyről a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelenő számában írnak.
A Vang Csün (Jun Wang) által vezetett pekingi kutatócsoport 124 dán és spanyol embertől származó székletminta genetikai elemzését végezte el. Minden egyes baktérium DNS-ét szekvenálták, meghatározták genetikai állományukat. Legalább 57 baktériumfaj minden egyén emésztőrendszerében jelen volt, egy emberben átlagosan 170 különböző faj.

Gyulladásos bélbetegségeknél az átlagnál kevesebb baktériumfaj élt a szervezetben. A kutatók úgy vélik, több olyan gént is találtak, melyek kapcsolatba hozhatók az elhízással és a Crohn-betegséggel, ám ennek igazolására további vizsgálatokat tartanak szükségesnek. Wang szerint az emésztést segítő baktériumok számos betegségben is szerepet játszhatnak. A Crohn-betegséget, a bélrendszer gyulladásos elváltozását például néhány baktérium okozhatja, noha a szakemberek genetikai és környezeti tényezőket is valószínűsítenek hátterében.

Az emésztőrendszerben található baktériumok genetikai katalógusa csupán az első lépés, terveik szerint a későbbiekben más, különféle betegségeket okozó baktériumok elemzését is elvégzik a Pekingi Genomikai Intézetben. Már most is zajlik egy másik vizsgálatsor, melyben 120, kínai kórházakból származó mintát analizálnak. "Négy csoport van: az elhízott diabéteszesek, az elhízott nem-diabéteszesek, a karcsú diabéteszesek és a karcsú nem-diabéteszesek. Mindegyik cukorbetegség-típushoz kapcsolódóan találtunk érdekes baktériumokat" - mondta el Wang.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa szerint Chopin zenéje közelebb hozza Istent

XVI. Benedek pápa szerint Fryderyk (Frédéric) Chopin zeneszerző muzsikájával sokkal közelebb… Tovább olvasom