Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Liliomfi szerelme itthon járt

Gina Lollobrigidát és Sophia Lorent ünnepelte a világ, amikor az ötvenes évek bőséges magyar filmtermésében olyan szépség tűnt fel, mint Krencsey Marianne. Generációk nőttek fel A Tenkes kapitányán és a Liliomfin. Az Amerikában élő művésznő itthon járt. Élete fordulópontjairól mesélt.

– Liliomfi? Örültünk, hogy 5 hónap alatt értelmes, kedves tündérmese született abban a sötét korban. Az első filmem, egyszeriben sztár lettem; felismertek és megszólítottak az utcán. Nagy dolog a szeretet. Rekordhosszú ideig telt házas mozikat vonzott – idézte fel Krencsey Marianne. Makk Károly 1954-es rendezéséhez fűződik első útja is, a cannes-i filmfesztiválra. A 78 éves színésznő ezért is lepődött meg, hogy a Liliomfihoz képest bugyutácska A Tenkes kapitányát máig rajongva emlegetik a nézők.

Amikor 1963-ban Fejér Tamás rendező megbízást kapott egy 13 részes gyerekfilmsorozatra, Örsi Ferenc mentette meg azzal, hogy kuruc–labanc kalandokról szóló regényét dolgozta át. Az ötletét szerencsére elfogadták, nem kellett úttörőkről forgatni.

A Liliomfi című filmben.
A Liliomfi című filmben.

Film vagy színpad? A filmet könnyebbnek éreztem, mert a hangom nem hallható túl jól színpadi térben, a filmben viszont segít a hangmérnök. Ráadásul a film természetesen lépett az életembe, hiszen sosem készültem színésznek. Diplomát színházi rendezőként szereztem, amit sosem használtam – elevenítette fel élete fordulópontjait Krencsey Marianne.

– Az igazán nagy vízválasztó 1966-ban következett be: döntenie kellett, hogy besúgó lesz vagy nem dolgozhat. Azt mondta, most is úrrá lesz rajta a jeges rémület, ha Aczél Györgyre és a sokat sejtető beszélgetésükre gondol. Elvették az útlevelét, és még aznap, amikor végre sikerült visszaszerezni, elhagyta a férjével az országot. Nem volt nehéz lépés, mert elege lett a rendszerből. Négy hónapnyi európai bolyongás után New Yorkban telepedtek le, azóta is ott élnek.

A Liliomfi című filmben.
A Liliomfi című filmben.

Nagy törést jelentett Krencsey Marianne életében, hogy nem játszott. Sokat sírt amiatt, pedig ahogy fogalmazott, nem akart nem professzionális körülmények között magyarkodni. Végül háromévnyi nélkülözés után tengerentúli magyar színdarabokban is szerepet vállalt.

Kenyérkereső munkája mellé az intellektuális életcélt az általa is alapított Fészek Klubban találta meg, amelyet 39 éven át szervezett, és ahol főként versmondásban teljesedett ki. 1989-ben lépte át újra a magyar határt. Két-három évente jár haza a férjével barátaik meghívására. Krencsey Marianne azt mondta, nem vágyott rá, hogy visszatérjen a hazai színpadra. Megőrizte viszont minden fényképét és 4 ezer levelet, amit odakint kapott. 2001-ben írt, állított össze belőle könyvet 35 itthoni és 35 amerikai évéről Equinox címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzalom! Félkopaszra nyíratta magát Rihanna

A gyönyörű barbadosi énekesnő, aki első klipjeiben még formás idomaival és hosszú hajkoronájával… Tovább olvasom