Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Leukémia pusztít a legnagyobb kínai iPhone gyárban

Eddig öt dolgozó halt bele a leukémia igen agresszív típusába, amit a feltételezések szerint egy rákkeltő tisztítófolyadék okozott.
Az okostelefon legújabb darabját, az iPhone 6-ot múlt héten mutatták be óriási érdeklődés közepette. Az eseményen még a U2 is fellépett, ám valószínűleg ők sem tudnak, hogy a technikai siker mögött valódi emberi drámák, tragédiák húzódnak meg.

A betegség megállíthatatlan íny- és orrvérzéssel kezdődött. A munkásokat a gyártósorról vitték rohammentővel kórházba, ahol azonban nem tudták megmenteni az életüket. A Daily Mail szerint 2010 óta eddig 13 tizen- és huszonéves áldozata van a titokzatos kórnak, közülük öten haltak meg.

A húszéves Feng Honggan még csak négy hónapja dolgozott a futószalag mellett, amikor diagnosztizálták nála a betegséget, amit a feltételezések szerint egy rákkeltő tisztítófolyadék okoz.

Feng Honggan, aki húszévesen halt bele a betegségbe.
Feng Honggan, aki húszévesen halt bele a betegségbe.

Az áldozatok hozzátartozói elmesélték, a munkához mindözze eldobható kesztyűt és maszkot kaptak a munkások, és vagy nagyon kevés, vagy semmilyen információt nem tudattak velük a szer tulajdonságairól.

Feng édesanyja fia halála után a helyi önkormányzathoz fordult, írásbeli válaszban azonban tudatták vele, a Foxconn olyan munkakörnyeztet biztosít dolgozóinak, amely a kormány minden kritériumának megfelel a kémiai biztonságot illetően.

A halálozási sorozatra egyébként fény sem derült volna, ha a kétségbeesett hozzátartozók nem futnak össze a kórházban. A fiatalok kezelőorvosa tudatta a szülőkkel, hogy a rejtélyes betegség vélhetően a gyári munkával lehet összefüggésben.

– A fiamnak csak odaadták a folyadékot, azt mondták neki, ezzel tisztítsa a gépeket, de ezzel törölgetik az alkatrészeket is – mondta az egyik súlyos beteg, még az életéért küzdő fiatalember, Ji Lung édesanyja, Cseng asszony.

Forrás: Daily Mail
Forrás: Daily Mail

– Minden beteget kirúgnak, és még csak nem is fizetik a kórházi ellátást. Nem kérnék kártérítést, de a fiamnak csontvelő-átültetésre van szüksége, máskülönben meghal, én pedig nem tudom kifizetni a kórházi számláját.

Az Apple cég múlt hónapban betiltotta a benzol és hexán alapanyagú vegyszer használatát, ugyanakkor tudatták, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a megbetegedéseknek bármilyen köze lehet a tisztítófolyadék összetételéhez.

Az Apple szóvivője elmondta, 22 gyárukat vizsgálták négy hónapon keresztül, azonban midn a folyadék koncentrációja, mind pedig a felhasználása megfelelet az előírásoknak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külön sávot kaptak a mobilfüggő gyalogosok egy kínai város járdáján

A kezdeményezéssel a mobilhasználat utcai közlekedésben való veszélyeire kívánták felhívni a… Tovább olvasom