Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Leninnel együtt a mauzóleumot is felújítják

A proletár forradalom vezére bebalzsamozott holttestének menetrendszerinti karbantartásával egy időben az épületet is felújítják.
Egy felfújható fehér sátorral takarták le a moszkvai Lenin mauzóleumot, hogy a proletár forradalom vezére bebalzsamozott holttestének menetrendszerinti karbantartásával egy időben az épületet is felújítsák - számolt be az eseményről a Rosszija 24 orosz hírtelevízió.

A tervek szerint április végéig befejezik a munkát, amelyre a mauzóleum építése óta először szánták rá magukat a szakemberek, pedig a több mint nyolcvan éve álló érintetlen Vörös téri építménynél már évekkel ezelőtt igen komoly problémák jelentkeztek.

A tudósok már 1963-ban észlelték, hogy a több tonnás tégla és gránit mauzóleum délkeleti, a híres Szpasszkij toronyra néző sarka süllyed. Nem tudni miért, de a szovjet vezetés nem reagált az "egyes számú objektum" állapotának romlására. Mostanára odáig fajult a helyzet, hogy meg kell oldani az épület teljes stabilizálását és rendes szigetelést kell készíteni - nyilatkozta az állami televíziónak Szergej Gyevjatov, az orosz állami őrség tanácsadója.

Az ok a Lenin mauzóleum alatti ingoványos talajban keresendő. Az épület helyén valamikor egy harminc méter széles és 13 méter mély árok húzódott. Azután, hogy kiűzték Napóleon seregeit Moszkvából, törmelékkel fedték be az árkot. Az Alekszej Suszev tervezte épületet egy vasbeton födémre helyezték, de az alatta lévő törmelék megsüllyedt. Vele együtt a vasbeton födém is, amelyet azonban nem lehet kiemelni, viszont a problémát orvosolni kell - mondta Olga Galanyicseva, a felújítást végző főépítész.

Ahogy Lenin bebalzsamozott holttestén is elvégzik a menetrendszerű, másfél évente sorra kerülő karbantartást. A szakemberek a testet egy speciális elegybe mártják, de felmérik annak állapotát is. Az épület felújítása nem érinti a szarkofágot, a mauzóleum gyásztermében megfelelő hőmérsékleten őrzik a holttestet - nyugtatta meg a Leninért esetleg aggódókat Gyevjatov, az állami őrség tanácsadója.

A Lenin-mauzóleum ma műemlék, és a világörökség részeként védett zónában van. A fából készült első szarkofág 1924 januárjától csupán az év márciusig állt, majd az újabb, szintén fa mauzóleumot 1924-1930 között váltotta fel a mai formájában látható márványborítású épület, amelyet 1973-ban golyóálló borítással láttak el. 1953-1961 között Sztálin bebalzsamozott holttestét is a Vörös téren álló épületben őrizték.

Olvasóink írták

  • 2. farvik 2012. december 25. 14:01
    „Éljen Naftalin! Éljen Naftalin!”
  • 1. Valaki 2012. december 25. 12:40
    „Ez egy szép karácsonyi ajándék a cociknak. :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századfordulós karácsonyok a sajtóban: középpontban a gyerekek és az éhezők

Éhezők és haszonlesők, szegények és gazdagok, Rotschild és az angol királynő – mind felbukkannak a századforduló sajtótermékeiben. Tovább olvasom